Brendovi

PETRA ČADEŽ, Direktorica marketinga Argete (ATLANTIC GRUPA): „2018 je za Atlantic Grupu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima…U SPP Delikatesni namazi, gde je najveći brand Argeta, rasli smo po prihodima 12,4 odsto“

Razgovarali smo sa Petrom Čadež, direktoricom marketinga Argete, o uspesima kompanije u 2018, marketinškim aktivnostima sprovedenim u prethodnoj godini, planovima za 2019 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh Argete, odnosno SPP Delikatesni namazi tokom poslednjih godinu dana?

Prošla godina je za Atlantic Grupu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima. U SPP Delikatesni namazi, gde je najveći brand Argeta, u 2018. godini rasli smo po prihodima 12,4 odsto.

Argeta se danas prodaje na više od 30 tržišta po celom svetu i u 2018. godini postali smo pašteta broj 1 u Evropi prema Nielsen podacima. I na tržištu Srbije Argeta raste iz godine u godinu i raduje nas da sve više potrošača Argetu prepoznaje kao najkvalitetniji proizvod u kategoriji pašteta. Naše uspehe prate i nagrade stručne javnosti, tako je ove godine Argeta osvojila zlatni Effie 2018 za namaze od povrća, bronzani Effie za Argetu Junior, kao i titulu najefikasnijeg brenda u 2018. godini. Potrebno je mnogo rada, znanja i energije da bi se stiglo do vrha, među pobednike, a još više da se u tom elitnom krugu i ostane, stoga je tim Delikatesnih namaza s velikim ponosom i primio ove nagrade, tim više što je svake godine bio među finalistima.

Navedite sve bitne marketinške aktivnosti koje ste sproveli tokom 2018. godine.

Na srpskom tržištu, prošle godine smo lansirali nekoliko novih proizvoda. Strateški najvažnija za izgradnju brenda Argeta je Argeta Junior, jer pridobija kupce vrlo rano i prelazi i na njihove roditelje.

Pače Junior je, takođe, obavilo svoj snažni i originalni komunikacijski zadatak i polako postaje deo svake porodice. Poveć́ana je prodaja i profitabilnost Argete Junior, tržišni udeo i cenovna pozicija, kao i lojalnost potrošača. Posebno smo ponosni na edutainment platformu upravo u Argeta Junior segmentu, gde smo lansirali digitalne knjige sa zabavnim i edukativnim sadržajem, koje obožavaju i deca i roditelji…Tako smo za decu predstavili i novi ukus Argeta Junior KokoKrem, koji je odmah osvojio dečija srca i postao jedan od najbolje prodavanih proizvoda. U Srbiji smo lansirali i Argeta humus namaze od povrća, koji predstavljaju zdravu alternativu i veliki su trend u svetu koji nastojimo da pratimo. Inovativnim proizvodima se stalno prilagođavamo potrošaćima i njihovim očekivanjima, zato je u našem asortimanu puno ribljih pašteta i posnih proizvoda.

Koje medije ste kao kompanija u najvećoj meri koristili? Kada sagledavate korišćenje medija u periodu između 2017. i 2018. godine – gde ste realizovali najveće povećanje? Navedite i primere inovativne upotrebe medija, bilo koje vrste, na našem tržištu (ako je toga bilo).

Marketinški budžeti Argete stalno su u porastu, a najveći rast je naravno na digitalnim medijima, gde nastojimo da imamo relevantan content za potrošača kao što su recepti za Humuse i digitalne knjige za Junior segment, koje sam spomenula.

Strategija i aktivnosti pri lansiranju Argetinih namaza od povrća su nagrađeni Effie nagradom 2018 između ostalog i zato, jer su podigli celu kategoriju i u okviru nje dostigli vrlo visok tržišni udeo, a podržali su i brend Argeta u kategoriji pašteta.
Takođe, postignuto je da je treć́ina Slovenaca probala namaze od povrć́a, ne samo na hlebu, već i kao umake (dipove).

U Srbiji smo povećali i budžete na TV, a u 2019 po Beogradu vozi vrlo poseban tramvaj Argeta Junior

.

Posmatrajući u odnosu na 2017, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u smislu povećanja ulaganja?

Veliki pomak je ka digitalnim kanalima i novom načinu komunikacije koji su ti kanali omogućili. Tako da je potrošač, odnosno za njega relevantan sadržaj u centru svih naših aktivnosti. Što je sigurno pomoglo da se ojača snaga brenda, njegova vidljivost, a samim tim i namera kupovine.

Na slovenačkom tržištu inspirativne kulinarske priče pričale su se ove godine i na European Food Summitu u Sloveniji kada je Argeta Exclusive u saradnji sa različitih vrhunskim kuvarima iz Slovenije, Italije i Hrvatske pripremala gurmanske recepte. Vrhunac i ove godine, je bila rasprodata svečana večera, koja je, pored najbolje slovenačke kuvarice Ane Roš (Hiša Franko) ugostila italijanskog kulinarskog virtuoza Rikarda Kamaninija (Lido 84, Italija) i Luku Košira (Gostišče Grič), jednog od najkreativnijih slovenačkih kuvara i ambasadora Evropske gastronomske regije 2021. On je da se prisetimo pripremio i recept za novi ukus Argete Exclusive a la Luka Košir, simfoniju pačje paštete, vanile i prženih lešnika.

Koliki značaj je pridajete upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje poslovnih odluka u 2018.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje poslovnih odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencija i njenih baza podataka ili pak upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

Veliki deo Argetinog uspeha na svim, pa i na srpskom tržištu temelji se na jako dobrom poznavanju potrošača, njihovih potreba, kao i trendova.

Tako da na osnovu istraživanja donosimo odluke o lansiranju novih proizvoda i načinu komunikacije sa potrošačima, što kao rezultat ima postizanje i premašivanje marketinških i poslovnih ciljeva.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2019. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– U 2019 godini zajedno sa potrošačima biramo novi lokalni ukus Argete, na svakom tržištu, koji će biti lansiran u septembru mesecu. Argeta Junior i dalje je u fokusu, kao i Argeta humusi, budući da su to novi proizvodi na tržištu i radimo intenzivno na tome, da ih upoznaju i isprobaju svi naši potrošači.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Galaxy AI u rukama 8,8 miliona ljudi: Revolucija veštačke inteligencije sada stvarno počinje

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Advertiser Serbia16. мај 2024.

A1 Srbija dostigao milionitog korisnika VoLTE tehnologije

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Milionska kazna za Epic Games zbog reklama usmerenih na decu

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom – vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Poznati modni brend bankrotirao

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Kampanja „Dečji svet je veći od ekrana” privukla ogromnu pažnju javnosti!

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Glovo i Spotify ulaze u partnerstvo i nude Spotify Premium Glovo korisnicima

Advertiser Serbia14. мај 2024.

NELT Grupa i UNICEF formiraju strateško partnerstvo da opreme decu veštinama za 21. vek

Advertiser Serbia14. мај 2024.

ĐORĐE JOVANOVIĆ, Xiaomi: „Ova kampanja je nastavak game changing serijala kampanja po kojima je Xiaomi postao poznat“

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Infinum je prva hrvatska developerska agencija sa sertifikatom Poslodavac Partner

Advertiser Serbia10. мај 2024.