Brendovi

ZORANA ANTIĆ, Bambi: „Duboko verujem da je Effie doprineo edukaciji da kreativnost treba da bude stavljena u kontekst šireg biznisa“

U isčekivanju ovogodišnje dodele prestižnih Effie nagrada koje slave i uzdižu efektivno oglašavanje, razgovarali smo sa članicom Organizacionog odbora Effie Festivala Zoranom Antić, Marketing Director kompanije Bambi o bitnim pitanjima vezanim za Festival i efektivno oglašavanje…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 
Kako biste ocenili dosadašnje aktivnosti Organizacionog Odbora Effie nagrada? Šta vidite kao najveće probleme u organizaciji Effie Serbia Awards?

– Ponosna sam što kao član Effie OO imam priliku da dalje gradim visoki standard koji je postavljen i koji ćemo i dalje unapređivati. Effie Awards je prestižno priznanje, i kao takvo za struku predstavlja krunu uspeha, ali i dalje moramo pažljivo da radimo na promociji Effie Awards ne samo kroz takmičenje, već i kroz edukaciju da agencije i marketari unapred svoje kampanje posmatraju kroz ’’Effie naočare’’, uzevši u obzir sve kriterijume koje Effie postavlja.

Misija Effie nagrada, kao globalnog projekta koji funkcioniše po principu franšize, je slavljenje i uzdizanje efektivnog oglašavanja… Kako vi lično definišete i doživljavate pojam efektivnog oglašavanja, odnosno, šta za vas efektivnost treba da znači?

– Da biste ostvarili efektivno oglašavanje potrebno da ostvarite svoje KPIs. Planirati i započeti oglašavanje bez jasnih KPIs ne samo da nam neće pomoći da budemo efektivni, takođe nećemo ni biti sigurni da li smo ostvarili uspeh ili neuspeh. Investicija u medije i komunikacije mora biti planirana i evaluirana, u suprotnom ne podržavamo biznis.

Da li vi vidite da je dolazak Effie sistema nagrađivanja doneo neke promene u povećanju efektivnosti oglašavanja na nacionalnom nivou? Koliko je uopšte razvijena svest u agencijama da oglašavanje ne treba da bude bilo kakvo nego upravo i samo efektivno?

– Duboko verujem da je Effie doprineo edukaciji da kreativnost treba da bude stavljena u kontekst šireg biznisa.

Nisu agencije jedine koje treba da se usmeravaju u ovom pravcu, podjednako važni su i klijenti koji sva svoja očekivanja treba da adresiraju kroz brifove i da pažljivo prate kreativne procese i usmeravaju agencije.

U različitim zemljama različite institucije i organizacije su nosioci licence Effie nagrađivanja…Kako ocenjujete odnos IAA Serbia prema organizaciji Effie festivala?

– Nisam u mogućnosti da uporedim rad sa drugim institucijama, ali sa punim pravom mogu da kažem da posvećenost, profesionalizam, jasna promocija Effie Awards standarada, sve to ukratko opisuje način na koji IAA pristupa organizaciji Effie festivala.

Na koji način vaša kompanija, koja pripada korporativnom sektoru, valorizuje efektivnost oglašavanja? Koje metode i tehnike koristite u merenju efektivnosti u oglašavanju?

– Jasan cilj, dobro planiranje, adekvatan sadržaj i evaluacija – par koraka za uspešno oglašavanje. Dodala bih i učenje iz grešaka ukoliko do njih dođe.

Gde vidite jači izvor efektivnog oglašavanja, u medijima ili pak u advertajzing agencijama? Da li većoj efektivnosti oglašavanja više pomaže povećani zakup medijskog prostora ili reklamna kampanja sa dobrom idejom?

– Teško pitanje 😊 Pametna upotreba medija je jako važna da bi se kreativni sadržaj video i došao da željene publike, ali dala bih prednost advertajzing agencijama i kreativi koja svojom originalnošću može doći do publike i organskim putem.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…Čini se da je na pomolu još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to izazvati sniženje ili povećanje zakupa medijskog prostora i usluga advertajzing agencija, posmatrano sa stanovišta očuvanja stabilnosti prodaje vaših usluga?

– Ne očekujem da će se konzumacija medija smanjiti, naprotiv, mediji će dobijati sve više na značaju, ali svakako će se optimizovati investicije u određene medijske kanale i sve više ćemo medije posmatrati kroz ROI i kroz jasne benefite koje nam donose.

Kako vidite neposrednu budućnost (1-3 godine) saradnje vaše kompanije sa advertajzing i medijskim agencijama, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Iako je pred nama period pun izazova, očekujem produktivne promene i puno novih i inovativnih programa.

I za kraj, recite nam, kako vidite Effie dodelu nagrada u Srbiji za 3 godine? Šta želite da postignete za vreme trajanja vašeg mandata u Organizacionom Odboru Effie festivala?

– Cilj mi je da ohrabrimo što više internacionalnih i lokalnih kompanija da se kvalifikuje za Effie Awards, a da prilikom tog procesa prepoznamo nove takmičarske kategorije koje mogu osvežiti tržište komunikacija.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.