Brendovi

Švajcarska se pridružuje regionalnom Challenge Fondu

Brendovi

Nemačka razvojna banka KfW i Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspešno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem podrške.

 

Ovim sporazumom Regionalnog Challenge Fonda (RCF), SDC će izdvojiti 9,7 miliona švajcarskih franaka za finansiranje projekata dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zapošljavanje mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativnog ili dualnog obrazovanja koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodeljuju kroz regionalno takmičenje (challenge).

Regionalni Challenge Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona. Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona evra, dobijenih kroz Nemačku razvojnu saradnju, povećaće se na približno 49 miliona evra zahvaljujući doprinosu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

Klaus-Martin Miler, direktor KfW Nemačke razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku, istakao je da se „Regionalni challenge fond bavi regionalnom integracijom i mogućnostima za ekonomski rast. Već je uspeo da spoji privatni sektor i ustanove za stručno osposobljavanje, motiviše preduzeća da se uključe u stručnu obuku udruživanjem sa stručnim školama u podnošenju predloga na prethodna dva otvorena poziva. Želimo dobrodošlicu našim partnerim iz Švajcarske. Zajedno ćemo moći da proširimo naša zajednička ulaganja u aranžmane dualnog i kooperativnog obrazovanja širom regiona Zapadnog Balkana 6. Naša zajednička vizija je modernizovan, zelen i inovativan sektor stručnog obrazovanja i obuke koji uspešno odgovara potrebama preduzeća”.

Derek Džordž, zamenik šefa Odeljenja za saradnju, Beograd: „Poznato je da je švajcarski sistem dualnog stručnog obrazovanja i obuke ključni faktor koji doprinosi našem ekonomskom uspehu i društvenoj koheziji. Shodno tome, širom regiona Zapadnog Balkana, Švajcarska podržava svoje zemlje partnere u oblasti stručnog obrazovanja i obuke (SSO) i integracije mladih ljudi na tržište rada. Fond će dopuniti i unaprediti rezultate švajcarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švajcarskih programa u regionu biće na raspolaganju Fondu. Švajcarska i Nemačka su članice Donatorskog odbora za dualno stručno obrazovanje. Inteligentan dizajn Fonda će promovisati naš zajednički cilj unapređenja relevantnosti tržišta rada i uključivanja privatnog sektora u stručnom obrazovanju i obukama. To je podstaklo škole da sarađuju sa kompanijama. Potrebno je pitati partnerske kompanije koji su im profili zanimanja potrebni i koje veštine. Sledeći korak je da se osmisle i održe ove obuke u saradnji sa kompanijama”.

“Naša nedavna analiza pokazuje značajan rast ekonomije Zapadnog Balkana u 2021. godini i otvaranje novih radnih mesta. Ipak, preduzećima iz šest ekonomija Zapadnog Balkana potrebni su adekvatno kvalifikovani radnici ako želimo da zadržimo ovaj pozitivan trend i odupremo se svim aktuelnim izazovima. Prednosti zajedničke implementacije dualnog i kooperativnog obrazovanja u partnerstvu sa dobro opremljenim pružaocima stručne obuke prepoznate su među mnogim preduzećima. Uz dodatna sredstva koja stižu u Fond, nadamo se da ćemo doprineti tome da još veći broj maturanata iz programa stručnog obrazovanja stekne veštine potrebne za razvoj karijere i ostane u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je g. Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma.

Regionalni challenge fond ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana 6: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Nakon prvog poziva, raspisanog 2021. godine, RCF je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodelivši regionu oko 14,5 miliona evra. Drugi poziv RCF-a za iskazivanje interesovanja bio je otvoren je od 7. marta do 14. aprila 2022. godine, na kojem su učestvovala 123 konkurentna konzorcijuma, od kojih je 47 pozvano u drugu fazu kako bi predali potpuni predlog projekta. Konačna selekcija je u toku, a Fond će uložiti oko 8,8 miliona evra u najuspešnije kandidate iz drugog poziva.

Regionalni challenge fond je inovativni program koji nastoji povećati produktivnost i konkurentnost poslovanja na zapadnom Balkanu 6. RCF je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran KfW Nemačkoj razvojnoj banci, a sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Nelt Grupa nastavlja ubrzanje i razvoj do 2025. godine

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Glovo pokreće Fond za uticaj, inicijativu za podršku ekološkim i socijalnim projektima

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Svečana dodela priznanja „Moj izbor” i „Dobročinitelj”

Advertiser Serbia30. марта 2023.

IKEA i Little Sun predstavljaju SAMMANLÄNKAD kolekciju inspirisanu sunčevom svetlošću

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Prva donacija u 2023. godini realizovana u Srednjoj školi „Sveti Ahilije“ u Arilju

Advertiser Serbia29. марта 2023.

Kroz program „Znanjem do posla“ do željene karijere i bolje budućnosti predstavljene usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS)

Advertiser Serbia29. марта 2023.

TS Ventures fond Telekoma Srbija i Microsoft zajednički ulažu u startape

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Poslovi sa srednjom školom za platu veću od 1.000 evra

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tencentov prihod od internet oglasa raste po prvi put posle više od godinu dana

Advertiser Serbia28. марта 2023.

„Sat za našu planetu” – Kontinuirana podrška Eurobank Direktne

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Infinum Foundation stipendira 10 srednjoškolaca iz cele Hrvatske

Advertiser Serbia27. марта 2023.

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.