Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] JELENA ČAĐENOVIĆ, A1 Srbija: „Snažnija veza i dvosmerna komunikacija sa agencijama i eksternim partnerima su ključni za postizanje izuzetnih rezultata“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Jeleni Čađenović, Brand, Insights and Experience Management Director kompanije A1 Srbija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

A1 kao deo telco kategorije ima dosta intenzivan pristup tržištu. Prisutni smo sa marketinškim aktivnostima 365 dana u godini i to su mahom aktivnosti koje podrazumevaju integrisan pristup komunikacijama. Samim tim teško je izdvojiti par aktivnosti ili kampanja. Ukoliko bih morala da izdvojim one koje će obeležiti ovu godinu, to je svakako letnja kampanja, koja je kreirana lokalno za svih sedam tržista A1 Grupe, kao i aktuelna kampanja u kojoj šaljemo poruku da je kvalitet mreže bez njene održivosti nedovoljan i dajemo obećanje naše autentične posvećenosti toj temi.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Marketinške aktivnosti se naslanjaju na poslovne ciljeve, o kojima je još uvek rano govoriti. Sigurno ćemo imati integrisan pristup temama koje budu bile u fokusu, kao što smo i do sada radili.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Prethodna godina je bila za nas godina velikih ulaganja. Nakon više od decenije poslovanja jedan prominentan lokalni brend kakav je bio Vip zamenio je internacionalni A1 i primarni cilj je bio građenje svesti i upoznavanje tržišta sa novim brendom.

Ove godine smo dosta radilli na jačanju pozicije i profila A1.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka?

– Komunikacija sa korisnicima bez istraživačke pozadine bi bio kao sastanak na slepo. Konstantno osluškujemo sentiment i potrebe naših korisnika iz interne baze i istovremeno pratimo sentiment tržišta. Sprovodimo jako mnogo tržišnih istraživanja u saradnji sa istraživačkim agencijama, a podaci koje prikupimo su polazna osnova za donošenje odluka i procenu uspešnosti svih naših marketinških aktivnosti.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– ESG teme, održivost i odgovorno poslovanje će obeležiti period koji dolazi. Začetak tih trendova je već vidljiv na polju marketinga, ali i generalnog usmerenja u poslovanju kompanija. Kratki video formati i Tik Tok kao novi kanal komunikacije dostižu sve veću popularnost.

Metavers ulazi na mala vrata i verujem da će pružiti velike mogućnosti za kreativnost, poslovanje i primenu tehnologije.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu.

– Želja za kontinuiranom optimizacijom postaje sve uočljivija, a u kontekstu inflatornih kretanja to samo po sebi predstavlja veliki izazov. Ova startegija na duže staze može značajno da se odrazi na to koliko je brend lokalno relevantan u komunikaciji sa tržistem i dovede do toga da se manje troši, ali manje i postiže.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Za mene je ključna reč saradnja. Iskreno verujem da su snažnija veza i dvosmerna komunikacija sa agencijama i eksternim partnerima ključni za postizanje izuzetnih rezultata.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija?

– Na našem tržištu je uvek postojala velika želja da se kreira nešto što prevazilazi okvire i to se intenzivno osetilo u kvalitetu radova tokom prethodne godine. Raduje me što je tako.

Iako je konkurencija jaka, videli smo neke nove igrače i koncepte u tretmanu komunikacija i najvažnije želju da se napravi iskorak, što je za budućnost komunikacija vrlo važno.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije?

– Medije smatramo svojim strateškim partnerima, kao i agencije i druge eksterne partnere sa kojima sarađujemo. Nastojimo da savima gradimo partnerske odnose, tako da bih i tu saradnju ocenila vrlo uspešnom.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti?

– Svakako. Jako nam je važno da ekipa koja se bavi komunikacijama ima priliku da isprati nove trendove i da njihova znanja uvek budu aktelna. Radimo na tome i kroz prisustvo naših eksperata na festivalima ili stručnim obukama kao i kroz kompanijske programe razvoja.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Manje stresa, više zdravlja i pregršt osmeha.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Želim nam da zajedno nastavimo da nižemo uspehe i pomeramo granice advertisinga u Srbiji.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Žena sa Floride tužila Kraft Heinz jer je za pripremu jela potrebno više vremena nego što je oglašeno

Advertiser Serbia2. децембра 2022.

Avon ispunjava sve praznične beauty želje

Advertiser Serbia2. децембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Samo brendovi koji se budu okrenuli ka kolektivnoj akciji će zapravo biti relevantni za ciljnu grupu“

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Austrijske stočare naljutilo reklamiranje Tirola ovsenim mlekom

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Glovo beleži povećanu aktivnost u vreme kada fudbal spaja ljude

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Odličan provod na sajmu pića koje se pije sa ledom i uživanjem

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Španija pokreće novi kodeks za sprečavanje seksizma u oglasima za dečije igračke

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] ALEKSANDRA KOSANOVIĆ STRIŽAK, Erste Banka: „Današnji marketing podrazumeva hrabrost, odvažnost i spremnost na odstupanje od tradicionalnog i uobičajenog“

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Održan Maxi Nacionalni festival hrane

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Mia Bjelogrlić dobitnica priznanja za žensku hrabrost kompanije Avon

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Coca-Cola podrška mladima besplatan vebinar 29. i 30. novembra

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Matje Flamini na konferenciji A1 Talk

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Jednostavan put do pravog izbora – vivo pametni telefoni

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Balenciaga povukla kontroverzne reklame sa plišanim medama

Advertiser Serbia24. новембра 2022.