Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] IVAN VUKSANOVIĆ, Eurobank Direktna: „Digitalni kanali su u bankarskom sektoru postali izvanredno važni od 2020. godine“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Ivanu Vuksanoviću, Deputy Head of Marketing and Corporate Communication Eurobank Direktna…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Iako će zvučati kao opšte mesto, verujem da ne postoji osoba koja 2022. godinu neće opisati kao izuzetno izazovnu i po mnogo čemu drugačiju od prethodnih. Okruženje u kome smo dočekali 2022. je već bilo značajno izmenjeno, „zahvaljujući“ pandemiji i njenim efektima na globalno poslovanje, a onda je nestabilnost na istoku Evrope unela novu dozu neizvesnosti u poslovanje. Konkretno, većina kompanija je, makar u prvom kvartalu, dok je bilo nemoguće proceniti efekte ovih dešavanja, napravila pauzu ili minimizirala kampanje, a posebno oglašavanje, sa nestrpljenjem očekujući nastavak regularnih aktivnosti. U drugoj polovini godine kampanje su se nastavile – kod nas u punom intenzitetu – pa tako mogu da kažem i da je ova godina bila uspešna za Eurobank Direktnu.

Pored globalnih promena koje su zadesile čitavu Evropu, mi smo kao Banka ušli u proces operativnog spajanja, koji je takođe veoma zahtevan. Naime, kada se spoje dve velike bankarske institucije, kao što su u ovom slučaju Eurobank i Direktna Banka, to predstavlja proces koji sa sobom nosi brojna pitanja i neizvesnosti.

Sada, kada taj proces privodimo kraju, mogu slobodno da kažem da smo uspeli da ostvarimo jedan od najvažnijih postavljenih ciljeva, a to je da daljim jačanjem i unapređenjem poslovanja, ojačamo i zadržimo poverenje postojećih klijenata, a da istovremeno privučemo nove, koji umeju da prepoznaju važnost stabilne bankarske institucije kao partnera u oblasti finansija.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Bankarsko tržište je veoma „sezonalno“ i raspored marketinških kampanja za standardne proizvode i usluge se već tradicionalno ne menja.

Eurobank Direktna je u poslednjih par godina postala prepoznata po veoma kreativnim i drugačijim kampanjama za keš i refinansirajuće kredite, pa su tako i ove godine bili zastupljeni.

Takođe, tradicionalne kampanje za štednju održane su u dva talasa, a pored oglašavanja, pratio ih je i intenzivan PR, kroz ekspertske kolumne, intervjue i PR tekstove, koji su za cilj imali da pojasne važnost štednje u ovako neizvesnim vremenima. Naši digitalni kanali bili su takođe u fokusu naših aktivnosti, te smo sve kampanje pratili intenzivnom komunikacijom na društvenim mrežama.

Ono što je karakteristično za Eurobank Direktnu, i po čemu smo – mogu neskromno da kažem – prepoznati u opštoj javnosti, a posebno na lokalu – jesu naše neprekidne društveno odgovorne aktivnosti širom Srbije.

Kroz projekat Škola kao nacrtana za Vas, koji već gotovo punih pet godina sprovodimo, nastavili smo da unapređujemo uslove za školovanje u srednjim stručnim školama u Srbiji, a na ovaj način smo opremili kabinete u 12 srednjih škola u zemlji.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Pandemija nas je naučila mnogo čemu, ali poštovanje digitalnih kanala i stalno ulaganje u njihovo unapređenje, imaju najveću prednost kada je bankarski sektor u pitanju.

Dalje jačanje digitalnih kanala, promocija digitalnih usluga, ali i snažnija komunikacija sa klijentima – ostaju prioriteti Eurobank Direktne i u 2023.

Pored toga, ova godina biće i prilika da se proslavi vredan jubilej – dve decenije našeg poslovanja na tržištu Srbije i očekuje nas veliki broj aktivnosti koje će pomoći da se godišnjica obeleži na najbolji način.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Kao što sam već pomenuo, digitalni kanali su u bankarskom sektoru postali izvanredno važni od 2020. godine, pa je tako i u prethodnoj nastavljeno snažno ulaganje u njih. I u 2023. godini, nastavljen je dvocifreni rast broja aktivnih korisnika digitalnih kanala, a kao i u prethodnih par godina, prednjači upotreba rešenja mobilnog bankarstva. Paralelno sa rastom broja aktivnih korisnika, još više raste broj transakcija, odnosno aktivnost klijenta kroz digitalne servise.

I u narednom periodu očekujem migraciju najvećeg broja bankarskih usluga na on-line platforme kao i dalji razvoj i rast upotrebe platnih rešenja i bankarskih proizvoda u saradnji sa Fintec-ima.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Kao i većina drugih kompanija, oslanjamo se i na istraživanja eksternih agencija, ali i na inhouse analize. Mislim da je nemoguće odvojiti ta dva – koliko god bila dobrodošla objektivnost spoljnih saradnika, toliko je važna i analiza naših eksperata, posebno u oblasti ponašanja korisnika i predviđanja trendova.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Da ste otišli na pusto ostrvo pre 10 godina i vratili se jutros, sigurno je da ne biste prepoznali ni medijsko okruženje, a posebno ne način na koji se ljudi informišu. Snažan proboj digitalnih kanala, već čuvena smanjena pažnja, uslovljenost advertajzinga spoljnim faktorima – sve su to determinante koje dugoročno određuju okruženje u kome naša industrija radi. Zbog toga mislim da samo genijalni ili nesmotreni mogu pokušati da daju predviđanja trendova u narednim godinama, ali kao osoba koja voli nove tehnologije i načine komunikacije, mogu reći da im se veoma radujem.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Verujem da u svakoj oblasti poslovanja nepredvidivost čini taj ključan faktor za koji bi se moglo reći da pravi najveći problem u radu.

Nepredvidivost u globalnim okvirima, neizvesna ekonomska situacija, nemogućnost dugoročnog ili strateškog planiranja – to su faktori koji mogu doneti velike izazove pred celo tržište – nacionalno, a podjednako i regionalno.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Naša struka u Srbiji ni najmanje ne zaostaje za kolegama u regionu, pa i šire. Ono što bih ja voleo da vidim je više foruma za razmenu iskrenog i otvorenog mišljenja, bolji dijalog i predstavljanje dobrih praksi. Iako ima dosta regionalnih festivala koji ovo delimično podržavaju, mislim da bi bilo odlično kada bi ih i u Srbiji i u regionu bilo mnogo više.

Kada je finansijski sektor u pitanju, u okviru Udruženja Banaka Srbije postoji Odbor za Marketing i PR koji je upravo u navedenom smislu primer jako dobre prakse.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Kao i struka, tako i agencije u našoj zemlji ni najmanje ne zaostaju u odnosu na globalne ili regionalne. Bilo da je u pitanju novina u načinu komunikacije, inovativni načini promocije, kreativna kampanja o kojoj će se pričati u gradu, sa partnerskim agencijama ostvarujemo sinergiju i zaista odlične rezultate.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Iako se trendovi u Srbiji značajno menjaju i poslednjih par godina, i digital postaje sve važniji u svim domenima, relativno „konzervativno“ tržište kao što je bankarsko i dalje veliki uspeh ostvaruje u tradicionalnim kampanjama, a posebno na TV-u. Mislim da će ta tendencija ostati aktuelna određeni niz godina, uz konstantni porast digitala. Kao osoba koja jako ceni vizuelno, moram reći da mi je žao što se print nalazi u konstantnom padu, ali je to nažalost deo opšteg, globalnog trenda.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Na godišnjem nivou, priprema se plan edukacija i treninga za sve zaposlene u sektoru, a teme zavise od oblasti koje zahtevaju unapređenje u ličnom razvoju, ali i od oblasti u kojoj je Banci potrebno unapređenje. Kada su u pitanju aktivnosti građenja tima, iako smo i dalje u kancelarijama u smenama zbog Covid ograničenja, svaki slobodan trenutak koristimo da se vidimo u neformalnoj atmosferi. Našem timu su se u poslednjih godinu dana pridružile i kolege iz Direktne banke, pa smo imali i dodatni zadatak da ih integrišemo u tim, i uspešno uključimo u sve tekuće aktivnosti.

Šta za sebe lično želite u 2023.godini?

– Ne bežim od fraza kada su želje u pitanju – za narednu godinu sebi, svojoj porodici i saradnicima želim dobro zdravlje. Period koji je za nama uverio nas je da „zdravlje je najvažnije“ nije samo fraza, već postulat po kome treba živeti.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

I kolegama i saradnicima bih poželeo zdravlje i što više prilika da se zagrlimo i ispričamo, a da Teams bude još jedna uspomena o kojoj ćemo pričati unucima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung 15. godinu zaredom vodeći na globalnom tržištu sistema digitalnog oglašavanja

Advertiser Serbia11. април 2024.

Samsung Electronics već 18 uzastopih godina na vrhu globalnog tržišta televizora

Advertiser Serbia10. април 2024.

Pet pravila za uspešno ulaganje u investiciono zlato

Advertiser Serbia10. април 2024.

S kojom slavnom osobom biste voleli da popijete jutarnju kafu?

Advertiser Serbia9. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Advertiser Serbia8. април 2024.

Otvoren 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona dinara za najbolje projekte iz organske poljoprivrede

Advertiser Serbia8. април 2024.

Galaxy AI je stigao – upoznajte naš svet uz fenomenalan poklon paket

Advertiser Serbia5. април 2024.

Samsung Electronics predstavlja novu liniju mašina za pranje veša sa visokom energetskom efikasnošću i naprednim funkcijama veštačke inteligencije

Advertiser Serbia4. април 2024.

Favoriti nastavljaju dalje u Ligi šampiona

Advertiser Serbia4. април 2024.

Kampanja „Priče iz Rominga“ osvojila Disrupt nagradu

Advertiser Serbia3. април 2024.

Samsung predstavlja najnovije kućne aparate sa unapređenom konektivnošću i AI mogućnostima na globalnom događaju „BESPOKE AI“

Advertiser Serbia3. април 2024.

Otvoren 13. konkurs za Sakura stipendije

Advertiser Serbia2. април 2024.

Univerexport od sad dostupan na Glovo aplikaciji, sa brzom isporukom preko 5000 proizvoda u 10 gradova

Advertiser Serbia1. април 2024.

Konačno je stigla kamera pametnog telefona sa kojom se ne propušta ni jedan jedini trenutak

Advertiser Serbia29. март 2024.