Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] MILA LITVINJENKO, Aura: „Težište svih subvencija ne treba da budu strane firme već genijalni dobri domaći privredni subjekti“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Mili Litvinjenko, vlasnica i generalna direktorka komapnije Aura…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

Aura je u 2022 godini pokazala veliki tržišni potencijal i stabilnost, a kao rezultat dugogodišnjeg progresivnog poslovanja i velikog iskustva u radu i organizaciji u ekstremnim okolnostima.
Ovoj godini prethodile su dve teške godine pandemije COVIDa. Kriza koja je veoma pogodila naše poslovanje jer su mere suzbijanja pandemije isključivale okolnosti u kojima se koristi i kupuje naš proizvod, make up.
Tražnja je desetkovana. Uspeli smo efikasnim merama restrikcije da iskontrolišemo troškove a maksimalnim angažovanjem da izvučemo pun potencijal tržišta.
Bez obzira na nagoveštaje svetske krize izazvane ratom u Evropi, 2022.godinu smo započeli sa optimističnim očekivanjem rasta od 15%,
Poremećena likvidnost i oslabljeni lageri bile su neke od naših polaznih pozicija na početku perioda. Znali smo da je ispred nas godina puna izazova.

Godinu završavamo s rastom prometa od oko 30%, na postojećem tržištu bez značajnih inovacija u asortiman i minimalnim ulaganjem u marketing.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Kompletno poslovno okruženje u 2022. godino bilo je otežano:
– inflacija, nemogućnost da stalnim povećanjem maloprodajnih cena pratimo stalno povećanje troškova poslovanja
– rast kursa USD, veliki deo naše nabavke je u dolarima, stalno povećanje njegove vrednosti poskupljuje naše sirovine
– povećani su rokovi proizvodnje na tržistu Azije
– problemi u logistici: nesiguran transport, povećana dužina transporta, stalan rast cena transporta – ovi problemi lančano utiču na problem planiranja nabavke, česte su situacije da imamo zastoje zbog nedostatka sirovine i ambalaže, da bismo se zaštitili radimo povećanu nabavku koja nam angažuje velika finansijska sredstva
– posledica produženja rokova proizvodnje i transporta je veliko i dugo angažovanje novčanih sredstava, od momenta uplate avansa kod narudžbine do momenta isporuke ne retko prođe i 9 meseci
– sve ovo povećava rizike od promašenih investicija, godinu dana unapred treba predvideti trendove
– velika fluktuacija zaposlenih

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Najveći problem naše industrije trenutno predstavlja usklađivanje celokupnog poslovanja sa novim zakonodavstvom koje se odnosi na bezbednost i usaglašenost proizvoda sa normama koje već dugo predstavljaju standard u EU, pa i Americi, Kini, Japanu. Zakon, kao i Pravilnik koji se odnose na kozmetičke proizvode, stavlja proizvođače pred nove izazove jer ih sada obavezuje da dokumentovanjem svih aktivnosti, repromaterijala, lanca snabdevanja uopšte, deklarisanjem kao i promovisanjem, obezbedi proizvod koji je pre svega bezbedan i siguran za upotrebu i ni na koji način ne obmanjuje i ne šteti krajnjem korisniku.

Mi smo se sa istim izazovima (pre bih to tako nazvala), suočili pre deset godina jer smo želeli da se naši proizvodi nađu na tržištu EU već tada, tako da smo mi spremni dočekali ove velike promene i kod nas.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Država i privreda treba da posluju i funkcionišu na istoj strani.
Stvari treba postaviti tako da uvek funkcionišu u korist jake privrede, jaka privreda donosi i jaku državu.
Sistem ne treba da funkcioniše na represiji i kazni, već na edukaciji i jačanju privrednog subjekta.
Sva uprošćavanja državnih birokratskih procesa u mnogome mogu da doprinesu smanjenju troškava privrede (carinski, poreski…)

Sve subvencije države su od velike koristi za privredu, težište tih subvencija ne treba da budu strane firme već genijalni dobri domaći privredni subjekti.

Olakšice kod obezbeđenja zemljišta za širenje infrastrukture u lokalnim samoupravama, subvencije prilikom izgradnje i nabavke opreme, subvencije prilikom zapošljavanja bez uslovljavanja na veliki broj radnika koji je nedostižan za srednja i mala preduzeća.

Veliki broj subvencioniranih malih i srednjih preduzeća daje ozbiljan potencijal i zdravo jezgro napretka i samostalnosti državne ekonomije.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

– Privredna komora je aktivnija u poslednje vreme.
Jedan od zadataka Privredne komore treba da bude interakcija između privrede i ministarstava.
Informacije koje dobija iz privrede, zahtevi kao i realni problemi privrede sa kojima je upoznata treba da budu osnov rada svih ministarstava.
Značajne na polju podrške privredi su RAS i Fond za razvoj, koji kao i do sada a još znacajnije mogu da doprinesu jačanju privrede

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Dosadašnje iskustvo i puno eksternih kriza, što ekonomskih što političkih naučilo nas je da se oslanjamo isključivo na sopstvene potencijale.

Naravno da će biti mnogo lakše ako država stvori povoljniju poslovnu klimu dodatnim merama i poboljšanjima.

Živimo u vremenima punim fluktuacija, preokreti su ekstremni i brzi, u tom smislu nije nemoguće nadati se i pozitivnim preokretima.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– U skladu sa našim razvojnim ciljevima u 2023. godini biće mnogo novih proizvoda što će sigurno obradovati naše verne korisnike.

Planiramo i širenje tržista pa će kupcima u Evropi i na Bliskom Istoku biti dostupni naši proizvodi.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Advertiser Serbia13. марта 2023.