Konferencije

NEM Dubrovnik 2022: Šta donosi novi zakon o elektronskim medijima u Hrvatskoj?

Konferencije

DUBROVNIK – TV market NEM Dubrovnik 2022 ove godine je poslužio kao platforma za predstavljanje novih regulativa u hrvatskom Zakonu o elektronskim medijima.

 

Kao najrelevantniji deo ovogodišnjeg izdanja NEM Dubrovnika 2022, istakao se poseban program Novi zakon u Hrvatskoj (New Law in Croatia) pod pokroviteljstvom Hrvatskog audio vizuelnog centra, Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Kroz panele, prezentacije i primere iz prakse, publici su detaljno predstavljeni najuticajniji aspekti novih zakonskih regulativa.

Publiku je u program uvela hrvatska ministarka kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek: “Svi prepoznajemo važnost sadržaja proizvedenog u Evropi za našu raznolikost i identitet, ali i za medijsku industriju. Zakon o elektronskim medijima stupio je na snagu u oktobru prošle godine i uveo je niz promena koje se odnose na doprinos aktera na tržištu, lokalnu produkciju i razvoj audio vizuelnog sektora u celini.“

Panelisti iz Hrvatske i Evrope dali su dublji uvid u ključne aspekte zakona i rasvetlili na koje će sve načine pravilnik direktno uticati na najvažnije igrače u industriji: od nacionalnih televizija i operatera preko streaming servisa do svih audio vizuelnih poslenika u Hrvatskoj.

Ministarka Obuljen Koržinek pojasnila je “Novouvedenu obvezu operatera da izdvajaju 10% godišnjeg bruto prihoda za dela hrvatske nezavisne produkcije. Davaocima medijskih usluga na zahtev, koji ciljaju na Hrvatsku, uvedena je obveza doprinosa od 2% godišnjeg bruto prihoda za sprovođenje nacionalnog programa za audio vizuelno stvaralaštvo i direktna ulaganja od 2% za produkciju ili kupovinu audio vizuelnih dela hrvatske nezavisne produkcije.”


U delu programa New Law in Croatia: Operators in Local Production, fokusiranom na važnost lokalne produkcije, okupljeni decision-makeri iz kompanija poput Movistar Plus+ International Division, Nadcon Film, yes Studios i kompanije Ampere Analysis pokazali su primere s vlastitih tržišta u kojima se ulaganje u lokalnu produkciju pokazalo isplativim na svim nivoima.

Usledio je panel koji je moderirao Krešimir Partl, državni sekretar Ministarstva kulture i medija, a na pozornici je razgovarao s Danijelom Pekom (Croatian TV and film producer, Antitalent), Sinišom Đuranovićem (Senior Vice President, General Counsel and Procurator, Croatian Telecom), Nikolom Klisovićem (Director of Legal Affairs and Wholesale, A1 Hrvatska) i Christopherom Peterom Marcichem (CEO, Croatian Audiovisual Center). Čelni ljudi iz industrije razgovarali su o integraciji ulaganja u lokalnu produkciju i audiovizuelna dela kroz poslovnu strategiju.

Panel Co-production Among Players in Europe u prvi je plan stavio nove koprodukcijske modele između raznih igrača u TV areni. Jonathan Broughton (Head of Strategy, EBU), Robert Franke (Vice President Drama, ZDF Studios), Nebojša Taraba (Producer and Partner, Drugi Plan), Rahela Štefanović (Editor in Chief HTV, Croatian Radiotelevision), Krisztina Gallo (Director International Television Production CEE, Sony Pictures Television International Studios) i Monika Kłosińska (Content Acquisition Director, CANAL+) debatovali su o situaciji u kojoj streameri u Evropi moraju svojim gledaocima da omoguće 30 posto evropskog sadržaja, a zatim postotak prihoda da investiraju u lokalnu produkciju te o učincima takve prakse. Program je publici predstavio važnost povezivanja evropskih produkcija i njihovo zajedničko delovanje u okviru audio vizuelnih delatnosti.NEM Dubrovnik 2022 otvorio je priliku i za privatan networking event koji je okupio predavače i predstavnike najprominentnijih operatera, streamera, nacionalnih televizija, kao i druge istaknute audio vizuelne poslenike. Ručak i druženje u restoranu Lenga u Hotelu Dubrovnik Palace omogućili su okupljenima da razmene kontakte, podele iskustva, a potencijalno i sklope nove saradnje i planove u skladu s promenama koje je novi Zakon doneo.

Jedinstveni program Novi zakon u Hrvatskoj (New Law in Croatia) uspešno je okupio aktere s hrvatske medijske i televizijske scene suočene s promenama koje im stižu, a istovremeno ih povezao s brojnim istaknutim inostranim kompanijama i vodećim stručnjacima.

***

Nezaobilazan B2B događaj za celu jugoistočnu Evropu
NEM Dubrovnik je B2B konferencija koja se održava svake godine i posvećena je razvitku TV industrije u zemljama jugoistočne Evrope. Redovni su gosti na konferenciji predstavnici televizijskih kuća koje nude program na pretplatu, program na nekodiranim kanalima, davaoci usluga streaming-ai telekomunikacijskih usluga te drugi operateri koji omogućavaju gledanje televizijskih programa, ali isto tako i mnogi glumci, producenti, režiseri, scenaristi i drugi profesionalci iz audiovizualne industrije. Dubrovnik će ove godine biti domaćin i finalistima konkursa NEM Networka za najbolji scenario kojima će ovaj događaj biti prilika da se upoznaju s potencijalnim poslovnim partnerima, kupcima i investitorima.
Proteklih godina na NEM-u Dubrovnik su učestvovali predstavnici više od 180 velikih globalnih i lokalnih kompanija, između ostalih Eutelsat, Deutsche Telekom, A1 Telekom Austria Group, United Group, Comcast, Irdeto, Global Agency i HBO Adria te BBC Studios, ViacomCBS, Disney, NBCUniversal, Warner Bros., Fremantle, Sony Pictures Television, Pickbox, MGM, ITV Studios Global Entertainment, Viasat World, Telekom Srbija Group, ZDF, BETA Film, HRT, Nova TV, RTL Hrvatska, RTL Hungary i mnogi drugi.

New Europe Market
New Europe Market (NEM) zajednički je naziv za niz događaja koje organizuje Mediavision, hrvatska agencija za marketing i televizijsku industriju. NEM se već tradicionalno održava u Dubrovniku, a 2019. godine prvi je put održan i NEM Zagreb posvećen televizijskom stvaralaštvu. Kako je 2020. godina bila godina velikih izazova, putem nove platforme NEM Network omogućeno je profesionalcima koji rade u TV industriji da, usprkos ograničenim mogućnostima putovanja, i dalje budu u kontaktu.

Tokom sledećih nekoliko sedmica biće objavljen potpun program NEM-a Dubrovnik 2022. Sve informacije o događaju i cenama dostupne su na zvaničnoj stranici NEM Dubrovnik 2022.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 3. dan: Skyshowtime CEO podelio uvide, Lionsgate prikazao novi sadržaj, TV product showcase, Pickbox proslavio 10 godina

Advertiser Serbia13. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 2. dan: Keynote govori Warner Bros. Discovery i BBC Studios, skrininzi i predstavljanja velikih studija iz SAD

Advertiser Serbia12. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 1. dan: Warner Bros. Discovery proslavio predstavljanje Maxa, IDTV predstavili novi sadržaj, buduća predsednica Uprave Hrvatskog Telekoma delila svoje uvide, AI kao goruća tema

Advertiser Serbia11. јун 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Učenje, odučavanje i ponovno učenje – osnova je uspeha za budućnost poslovanja

Advertiser Serbia17. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Da li su gradovi pokretači promena u društvu?

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Forum Menadžera “What can AI do for you?”

Advertiser Serbia9. мај 2024.

Vrhunska tehnologija kao jedna od ključnih tema NEM Dubrovnika 2024

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Prelaz na održivo društvo promeniće sve i svakoga

Advertiser Serbia3. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva dodatne zanimljivosti iz agende

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza po prvi put u Beogradu na The Luxury Network Adria Insight Series

Advertiser Serbia30. април 2024.