Agencije

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

VIDA, ultrasenzitivna platforma za TV oglašavanje koja je kreirana u okviru United Media, predstavlja „poslednju reč tehnike” kada je u pitanju veoma precizno reklamno targetiranje TV gledalaca i koja kombinuje najbolje atribute televizijskog i digitalnog oglašavanja. O ovom must have oglašivačkom alatu razgovarali smo sa Marijom Matić, rukovodiocem VIDA…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Recite nam, za početak, šta je po svojoj suštini platforma VIDA?

VIDA odnosno Video Dynamic Advertising je prva addressable advertising platforma u ovom regionu. Addressable advertising predstavlja mogućnost da različita domaćinstva dok gledaju isti TV program vide različite reklame.

Ako govorimo o advertising trendovima, možemo slobodno reći da je ovo jedan od najznačajnijih svetskih trendova.

Najpre zato što putem addressable advertising-a televizija dobija i atribut digitalnog medija, odnosno pored svih prednosti koje televizija ima u oglašavanju poput masovnog reach-a i brand safty sadržaja, sada spaja i prednosti digitalnih medija.
Ono što je značajno istaći je da VIDA platforma u ovom trenutku omogućava zamenu u live programu linearnih reklamnih blokova adresabilnim korisnicima koji televizijski sadržaj gledaju digitalno.

Ko, kada i gde je razvio platformu VIDA? Da li je ona zasnovana na nekim ranijim i već postojećim platformama koje su razvijene u svetu a koje su istovetne sa njom po suštini i ciljevima?

– Platfroma VIDA je razvijena u okviru United Grupe a nosilac projekta je United Media. Zahvaljujući učešću članica United Grupe iz različitih oblasti, uspeli smo da razvijemo ovako kompleksan projekat.
U svetu postoji nekoliko adresablnih platformi, pre svega tu je britanski SKY.

Podatak da nas je Egta, Evropska asocijacija televizijskih i radio sales kuća svrstala zajedno sa SKY Ad Smart-om i belgijskim SBS Smart Ad-om u tri jedine prave addressable platforme u Evropi, dovoljno govori o značaju VIDA platfome.

Dodatno, u odnosu na sve adresabilne platforme, inovacija VIDA platforme se ogleda i u tome što smo, prvi put u svetskim okvirima, kreirali tehnologiju za zamenu reklamnih blokova u progamu koji ide uživo a da početak reklamnog bloka nije unapred poznat. Ovo je izuzetan korak u ovom polju s obzirom da se sve platforme koje se bave addressbale advertising-om ograničavaju na unapred poznat raspored reklamnih blokova.

Takođe, izazov je bio da platformu prilagodimo kreativama koje na našem tržištu nemaju standardizovanu sekundažu, tako da naša platforma pruža mogućnost korišćenja kreativa bilo koje dužine trajanja.

Kao third party partner učestvovao je i Free Wheel, deo Comcast grupe koja je vodeća po pitanju addresbale advertisinga u svetu.

Kome je namenjena ova platforma, s obzirom da je agregat koji nazivamo oglašivači, po sebi u potpunosti diferenciran, kako po veličini kompanija, tako i po njihovoj platežnoj moći kada je reč o oglašavanju?

– Platforma je namenjena svim oglašivačima. I kada to kažem onda mislim i na oglašivače koji imaju svoje kampanje na tradicionalnim ili digitalnim medijima ali i na male i srednje biznise koji do sada nisu videli interes da se oglašavaju konkretno na televiziji. Njima se posebno obraćamo jer sada, VIDA platfoma za njih obezbeđuje iste mogućnosti kao digitalni mediji, pa prvi put u suštini vrlo efikasno mogu da targetiraju svoje potrošače u televizijskom premijum sadržaju po različitim parametrima koje žele.

Danas postoje brojni igrači kada su u pitanju TV mediji koji su po prirodi stvari u konkurentskom odnosu i sve više uključeni u veće i moćnije medijske grupacije. Da li je platforma VIDA u ovom trnutku ograničena na određene kablovske operatere, pa samim tim i TV stanice, koje ti isti kablovski operateri imaju u svojoj ponudi? Hoće li primena platforme VIDA potencijalno biti moguća kod svih kablovskih operatera i TV stanica? Ili će pak doći do regionalnog širenja platforme VIDA?

– VIDA platforma u ovom trenuku omogućava oglašavanje na kanalima United Medije u Srbiji. To su Nova S, Nova sport, SK1, SK2, SK3, SK golf, Cinemania, IDJ, Lov i ribolov, Pikaooo i Vavoom. Kao što sam već napomenula, linearni reklamni blokovi se zamenju adresabilnim na uređajima koji live televizijski sadržaj prate preko EON-a i to na TV aplikaciji, EON uređajima najnovije generacija, mobilnim telefonima, tabletima ili kompjuterima.

Prvi korak sledećeg razvoja je širenje kanala iz porftfolija United Medije a zatim i uključivanje 3rd party kanala.

U planu je da VIDA platformu u budućnosti mogu da koriste i druge medijske mreže.

Reklo bi se da je ovde reč o veoma sofisticiranoj advertajzing tehnologiji, koja je zasnovana na velikoj preciznosti u targetiranju potrošača. Bilo bi zanimljivo čuti koje sve karakteristike potrošača ova tehnologija uzima u obzir. Dakle, koje sve varijable, koje opisuju samog potrošača/recipijenta reklamne poruke, platforma VIDA uzima u obzir? Nama se čini da, teorijski gledano, može biti primenjen neograničen broj varijabli, s obzirom na činjenicu da je u digitalnom svetu sve moguće…

– Upravo tako, u pitanju je sofisticirana advertajzing tehnologija koja se svojim velikim delom oslanja na Data Science i duboku analitiku. Upravo to omogućava usmeravanje oglasa po pitanju različitih atributa. Ono što mi želimo je da dobijemo mogućnost usmeravanja oglasa na osnovu atributa koje su klijenti navikli da imaju na televiziji ali da imaju i mogućnosti koje su navikli na digitalu.

Na taj način, VIDA platforma prvi put spaja i tv i digital i omogućava da se targetiranje vrši i demografski ali i po navikama u gledanju odnosno životnom stilu.

Zato i jeste posebno interesantna i velikim oglašivačima ali i srednjim i malim biznisima.

S obzirom da je platforma VIDA sofisticirana advertajzing tehnologija, logično je očekivati da će svoju pravu vrednost pokazati upravo u procesu oglašavanja takođe sofisticiranih proizvoda i usluga, čija upotreba zavisi od životnog stila potrošača. Koje su to kategorije proizvoda i usluga koje ovakva platforma može da privuče i podstakne na dodatna ulaganja u TV oglašavanje?

– To je još jedna od vrednosti VIDA platforme. Često ističemo da je u ovom trenutku gledalac na VIDA platformi pripada segmentu modernih gledaoca televizijskog sadržaja. To je ona ciljna grupa koja se najteže nalazi, gleda video sadržaj na mobilnom, kompjuteru ili TV aplikacija, high-tech oriented, visokih i viših primanja i edukovanija.
Samim opisom ovog segmenta jasno je da je on interesantan za skoro sve oglašivače.

Ono što bismo posebno voleli je da new-to-tv klijenti budu deo i naše platforme. To znači da bi klijenti koji se u ovom trenutku oglašavaju na digitalu, mogli da prepoznaju VIDA platformu izmedju ostalog i kao novi premijum digitalni kanal.

Da bi ovakva TV advertajzing platforma pokazala svu svoju moć (koja je očito ogromna) ona mora biti zasnovana na velikoj bazi podataka koja se sastoji od individualnih karakteristika svakog pojedinačnog potrošača. Ovde se postavljaju sada neka osetljiva pitanja: kako se prikupljaju podaci o potrošačima, kako se pohranjuju i štite od zloupotrebe? Možete li nam nešto reći o ovom osetljivom pitanju, s obzirom da je već nekoliko godina u EU u upotrebi legislativa vezana za GDPR, odnosno zakonske norme koje štite od zloupotrebe podataka o potrošačima?

– Ono što je najvažnije, kompletan proces prikupljanja podataka je potpuno usklađen sa svim važećim propisima. Veoma smo vodili računa da svi podaci budu potpuno zaštićeni i anonimizovani. Najveća snaga podataka koje imamo je zasnovana na Data Science algoritmima i bazirani su pre svega na statistici izvedenoj iz dominatne upotrebe kanala. Kao i u svakom procesu analize podataka, oni će tokom vremena rasti i imaće još korisniju ulogu u pronalaženju relevantih oglasa za korisnike.

Prošlo je skoro godinu dana od kada ste prvi put promovisali platformu VIDA na Weekend Media Festivalu u Rovinju, što je dovoljan period da se donesu neki zaključci o zainteresovanosti oglašivača za upotrebu ove platforme…Ako mene pitate, platforma VIDA je must have advertajzing tehnologija, koja zbog svoje nadmoći u targetiranju potrošača odnosno TV gledalaca ne može biti odbijena, odnosno doživeti neuspeh. Da li je zaista, za sve ozbiljne TV oglašivače, platforma VIDA nezaobilazni alat?

– Hvala na ovako lepim rečima. Na osnovu mog iskustvu u postavljanju medijskih strategija, tvrdim da je ovo kanal koji je nezaobilazan. Sa povećanjem broja kanala i uređaja koji će se nalaziti na platformi u bliskoj budućnosti biće kanal koji će doneti upravo ono čemu klijenti teže: većoj merljivosti, efikasnosti, mogućnosti preciznog targetiranja uz masovni reach, komunikaciju putem video materijala. Zaista, najmoćniji kanal koji je do sada postojao. I sve ono o čemu se priča vezano za moderan marketing predstavlja addressable advertising i VIDA platforma.

Ima li tradicionalno TV oglašavanje budućnost pored ovakve advertajzing tehnologije? Naš utisak je da primenom ovakve tehnologije TV oglašavanje može da doživi novo zlatno doba, i pored činjenice da su digitalni kanali komunikacije, posebno društvene mreže, oduzeli veliki deo tržišnog kolača televiziji u poslednjoj deceniji. Da li se može očekivati reverzibilni proces, odnosno smanjenje advertajzing investicija na digitalu i povećavanje na televiziji?

– Tradicionalno TV oglašavanje će imati i dalje svoj veliki značaj. Pogotovo u našem regionu gde se televizija i dalje veoma gleda i uzima veliki market share.
Ono što mi želimo da postignemo ovom platformom je da pre svega oglašivači prihvate spoj svih prednosti i televizije i digitala. Za sada addressable advertisng neki povezuju sa televizijom a neki sa digitalom. Ali je suština da čak i veliki digitalni sistemi poput Googla svoj najveći fokus stavljaju na addressable advertsiing upravo zato što znaju koliko je televizija snažan kanal.

Verujem da je addressbale advertising budućnost ukupnog oglašavanja i ne bih ga svrstavala isključivo ni u televiziju ni u digital jer je on kombinacija oba.

Ovako snažna advertising tehnologija će sigurno dovesti do, kako ste nazvali, reverzibilnog procesa, jer u odnosu na klasične digitalne medije, na VIDA platformi se plasiraju video oglasi ne samo u premijum okruženju već i u okruženju koje je potpuno prirodno za gledaoca pa je pažnja koju privlači video reklama izuzetno velika.

Želimo vam puno uspeha u tržišnom plasiranju platforme VIDA

– Hvala mnogo i hvala na prilici da predstavim VIDA platformu.
Vama i vašim čitaocima želim sve najbolje u ovim izazovnim vremenima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.

Agencija DRV raspisala pitch za brendove

Advertiser Serbia11. октобра 2023.

DALIBOR ŠUMIGA, Promosapiens: „Potrošačka neuroznanost jedina pokazuje stvarno stanje stvari“

Advertiser Serbia6. октобра 2023.