Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2019/20] JELENA FIŠKUŠ i SEAN POROPAT, Studio Sonda: „I dalje ćemo se zalagati za raznolikost i uključivost, relevatnost u svijetu oglašavanja“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misle Jelena Fiškuš, Kreativna Direktorica i Sean Poropat, Kreativni Direktor agencije Studio Sonda…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2019. godini

– To je nešto što bi drugi trebali procijeniti o nama, doprinosimo li. Sigurno je da se puno trudimo, puno je stvari na koje smo ponosni, a ima i nekih koje su mogle biti bolje. Hrvatskoj smo donijeli još jednog Kanskog lava, nama je od njega važnije da smo pokazali da etiketa vina može biti puno više od komada papira i da Piquentum ima, zahvaljujući kvalitetnom vinu, ali i kreativnom konceptu etikete, tržišne i izvozne rezultate iznad svih očekivanja.

Da dizajn i komunikacija mogu nevjerojatno osnažiti proizvod čak I kada iza sebe nemaju velike budžete, da ulaganje u brend nije trošak već put ka napretku, da je ključno povezivati male poduzetnike i kreativce – to nam je bilo važno pokazati. Za neke smo se kreativne pak koncepte toliko nekompromisno borili – nisu prošli. Pa i ta borba je valjda neka vrsta doprinosa.

I dalje ćemo se zalagati za raznolikost i uključivost, relevatnost u svijetu oglašavanja i pokušavati biti dosljedni. Nadajmo se da to ima nekog utjecaja, vrijeme će pokazati.

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2019. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Nedostaje nam relevantnijih kampanja, ne zato jer nema vrsnih kreativaca, već brendovi i instance koje donose odluke ipak još uvijek pomalo zaziru od uzburkavanja voda i igraju na sigurno. To onda povlači i dosta kompromisa od strane kreativne scene.

I tako u krug. Ali to sigurno nije održivo ni dugoročno, jer podrazumieva tapkanje u mjestu dok neki drugi brendovi i kreativci u svijetu za to vrijeme koriste priliku i istražuju neistraženo. Predviđamo da će oni koji budu odvažni i spremni zasukati rukave, biti za to i nagrađeni. Od recentnih HR kampanja cijenimo Imagovu Boranku i B&Ž&G Lappsus aplikaciju u borbi za nepismenost.

Ocenite svoj ekonomski položaj i ugled u društvu. Navedite faktore poboljšanja ekonomskog i društvenog položaja i ugleda agencijskih kreativaca u Hrvatskoj

– Stvari se opetovano okreću. Iz naših mlađih dana pamtimo savjete poput: zar ne možete raditi neki normalan posao za sigurnu plaću? Kreativnost je bila apstraktan pojam, nešto od čega se ne može živjeti, gubljenje vremena, a možda baš i zato nama toliko zanimljiva.

Cijeli svoj radni vijek (a i dalje to činimo) posvetili smo tome da dokažemo kako se od kreativnosti može itekako prosperirati i kako je ustvari jedan od ključnih uvjeta napretka, čak smo svoj studio smjestili u sasvim ruralnu sredinu kako bi to dokazali.

Danas se ona, eto, zahvaljujući kreativnim procesima razvija i to postaje neosporan dokaz njihove važnosti. S druge strane, danas se događa da se svi žale na nedostatak kadra pa se čini da kreativna industrija mladima više nije sexy kao nekada, a možda i baš zato jer više nije toliko buntovna…Na nama je da se zapitamo zašto je tome tako, da se neprestano preispitujemo kako ju istovremeno učiniti atraktivnom mladima, ali i važnom u ekonomskim okvirima, poput bilo koje gospodarske grane. Također moramo raditi na tome da se razvija, uz što manje ograda i ukalupljenih šablona. Zato, odgovor je da ekonomskog položaja i ugleda u društvu na našem području nikad dosta, barem u ovom trenutku.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2019.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Najbolji rad kojega smo vidjeli lani je: Teeter-Totter Wall. Jedan od onih radova na kojega bi svatko bio ponosan da ga ima u svom portfoliu. Rad koji kaže sve, a nije nimalo pretenciozan, već je logičan i intuitivan, baš onako kako mi volimo. Deset se godina radilo na njemu, a trajao je svega pola sata i nije bilo potrebno ni minute više da prenese snažnu poruku…To je rad o kojem možeš razmišljati svakoga dana.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.