Brendovi

Izveštavanjem o nefinansijskom učinku ka većem poverenju u poslovni sektor

Brendovi

BEOGRAD – „Priručnik za nefinansijsko izveštavanje“, čiji cilj je da pomogne domaćem poslovnom sektoru u ispunjavanju sve većih zahteva za izveštavanjem o tome kakav je učinak kompanija po pitanjima očuvanja životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG), predstavljene su danas, tokom prvog dana dvanaestog CSR foruma.

 

Ovaj priručnik pomaže predstavnicima poslovnog sektora da ispune nove zakonske zahteve vezane za obavezno izveštavanje o nefinansijskom učinku i postavlja nove standarde u informisanju interesnih grupa o učinku kompanija po nefinansijskim pitanjima, čime doprinose građenju poverenja i partnerstava za rešavanje zajedničkih društveno-ekonomskih izazova. Smernice su pripremili Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv, koji su organizovali i CSR forum, uz podršku USAID-a.
Vlada SAD je još 1917. godine uvela poreske olakšice za donacije i od tada usvaja i proširuje poresku politiku u ovoj oblasti, tako da je davanje postalo deo naše svakodnevne kulture. Potrebno je vreme da se sistemi promene i prilagode, ali Srbija može da uči iz tog iskustva dugog više od jednog veka i napreduje mnogo brže nego što smo mi. Da bi to ostvarila, Srbija ne sme da okleva“, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAD za Srbiju.


Poseban deo jednonedeljnog CSR foruma koji je počeo danas će biti posvećen malim i srednjim preduzećima (MSP).
U prethodnom periodu smo posebnu pažnju obratili na angažovanje preko 250 malih i srednjih preduzeća u aktivnostima za širenje njihovih kapaciteta kako bi spremnije reagovala na sve veće poslovne i društvene izazove i postala održivija. Kroz različite edukativne događaje i mentorsku i savetodavnu podršku, nastavljamo da radimo na stvaranju pogodnog okruženja za razvoj odgovornog i održivog poslovanja“, rekao je Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i generalni direktor kompanije A1.

Mnogi izazovi su postavljeni pred mala i srednja preduzeća, i njima je potrebna podrška da odgovore na izazove koji se odnose na zelenu agendu, na izazove koji se odnose na digitalizaciju, i na izazove koji se odnose na održivost,“ izjavila je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Tokom konferencije će biti uručena posebna priznanja za 40 kompanija koje su podržale donacije hrane u 2021. godini, od čega su velike količine distribuirane preko nedavno pokrenute kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ Koalicije za dobročinstvo, čiji cilj je podizanje svesti i mobilisanje resursa za obezbeđivanje donacija u hrani najugroženijima.

U Srbiji 480.000 ljudi živi ispod granice siromaštva i mnogi od njih zavise od donacija hrane. Postoji velika potreba za doniranjem hrane organizacijama koje pomažu ugroženima i siromašnima i tu je doprinos ovih kompanija bio ogroman“, rekao je Željko Mitkovski u ime Koalicije za dobročinstvo.

Ovogodišnji CSR forum je organizovan kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. CSR forum su podržale kompanije Coca-Cola HBC Srbija, Eurobank Srbija, OTP Bank, Vip mobile i Elixir Group.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Hemofarm novim rekordima obeležio 63 godine poslovanja

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

IKEA i Eni Libovic pokreću program mentorstva za buduće fotografe

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Eurobank Direktna donirala 1,5 miliona dinara za uređenje lokaliteta Nacionalnog parka Tara

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Stella Artois zvezda među pivima sada sa 00% alkohola

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.