Agencije

Intervju sa DOROM KASUN i VALENTINOM MAVRETIĆ, nagrađenim Mladim Lavicama agencije Señor!

Bilo nam je zadovoljstvo da razgovaramo sa Dorom Kasun, dizajnerkom i Valentinom Mavretić, copywriter-kom agencije Señor, dobitnicama Grand Prix nagrade, koje su ujedno i pobednice u kategoriji Print, na takmičenju “Young Lions powered by Iskon”…Razgovor vodila Snežana Milić

 
Šta za vas znači ovo priznanje koje ste dobile? U kojoj meri je priznanje bitno i za agenciju u kojoj radite?

VALENTINA: Young Lions je jedino državno natjecanje koje te pobjedom vodi ravno u Cannes. Mislim da je ovo stvarno jedinstvena prilika. Ove godine globalno je natjecanje po prvi puta online, ali uzbuđenje i sreća su i više nego stvarni. Još malo i tamo smo.

DORA: Nastojim se ne opterećivati profesionalnim ostvarenjima, međutim to je često nezaobilazni dio ovog posla. U tom smislu ovo je lijepa potvrda.

Mislim da je ekipa u Señoru bila podjednako iznenađena i zadovoljna rezultatom, kao i mi.

Predstavite projekat sa kojim ste osvojili Grand Prix na takmičenju Young Lions powered by Iskon. Ko je organizator takmičenja, ko su naručioci projekta, za koje potrebe je projekat kreiran, koji su ciljevi projekta, koji je ciljni auditorijum prema kojem je projekat usmeren?

DORA i VALENTINA: Ovogodišnji klijent natjecanja je udruga ,,Sindikat biciklista”, koja se zalaže za korištenje bicikla kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Naš je zadatak bio osmisliti poruke koje bi potaknule ljude da počnu koristiti bicikle umjesto automobila. Ciljana publika je zapravo publika iz automobila – naime, izlog Sindikata Biciklista nalazi se uz jako prometnu ulicu u kojoj zbog čestih prometnih čepova vozači i suvozači gledaju ravno u njihov izlog. Napravile smo seriju od više plakata pod nazivom ,,Niti jedan biciklist nikad” koji komuniciraju probleme koje doživljavaju svi vozači automobila, a koje niti jedan biciklist nikad nije iskusio. To su ujedno problemi koji su jasni svim sudionicima prometa i s kojima se svatko može poistovijetiti.

Nadamo se da će potaknuti što više ljudi da prijeđu s četiri na dva kotača – i zbog okoliša, ali i zbog osobnih benefita.

Na Kanskom festivalu kreativnosti ćete imati prilike da se takmičite sa „Mladim Lavovima“ iz čitavog sveta i na taj način osvojite neku od nagrada. Kakvo je vaše viđenje Cannes Lions festivala i šta očekujete od samog učešća na njemu?

DORA: Sudjelovale smo i na ranijim izdanjima natjecanja, format i kriteriji su nam bili poznati, tako da smo bile relativno opuštene. Što se tiče internacionalnog natjecanja, nisam potpuno zen, međutim zanima me kako ćemo se snaći u novom i većem izazovu.

VALENTINA: Veseli me što ćemo ovog puta i mi biti dio toga, a ne samo čitati o festivalu i gledati nagrađene case-ove. Premda ne putujemo fizički u Cannes, i ovim putem možemo svašta doživjeti i naučiti. Planiramo se dobro zabaviti prilikom rješavanja brief-a i uživati u procesu. Kao i kad smo bile na državnoj razini natjecanja, i ovog puta će nam glavni cilj biti kreirati najbolje moguće rješenje nekog društveno važnog problema. A kad imamo takav cilj pred nama, sve postaje lako.

Koju vrstu podrške imate a koju očekujete da biste se kao mladi profesionalac pravilno razvijali do postizanja profesionalne zrelosti u ovoj industriji?

DORA: Važno je mladim ljudima omogućiti da paraleno uz profesionalni razvoj, mogu napredovati i u drugim sferama života. Podrška takve vrste treba postojati i na radnom mjestu.

VALENTINA: Mislim da je ovo industrija koja se konstantno mijenja i da je to ono uzbudljivo u svemu tome.

U marketingu se sve uči na vlastitoj koži, a baš zato je važno imati podršku dobrih mentora koji su već sve to prošli bez ožiljaka.


Dolazite iz jedne od najkreativnijih advertajzing agencija u SEE regionu, iz agencije Señor. Kako ocenjujete uslove rada u njoj, šta je ono što vidite kao prednost a šta biste eventualno promenili u cilju poboljšanja svog funkcionisanja u tom sistemu?

VALENTINA: U Señoru je, kako kažete, sve jako kreativno – ali bez kreativnog nereda. Sviđa mi se što se ne rade stvari po nekim šablonama ili onako kako to rade svi ostali. Jako je poticajno i ispunjavajuće imati takvu vrstu stvaralačke slobode i biti dio tako uspješnog tima. Da ste me ranije pitali što bih promijenila, možda bih tada rekla da bih rado probala i rad od kuće, a sad kad je to ionako postala realnost, uživam u svom kućnom uredu.

DORA: Među mladim hrvatskim dizajnerima jedno vrijeme bilo je nepopularno raditi u advertising-u, ni ja se baš nisam vidjela u tom svijetu. Ipak projekti određene veličine i dosega, na ovim prostorima, mogu se lakše realizirati u oglašavačkim agencijama. Upravo to me motiviralo da nastavim karijeru u advertising-u i na neki način, redefiniram svoje profesionalne ciljeve.

Pošaljite poruku svojim mladim kolegama, koji žele da se profesionalno realizuju u kreativnoj industriji.

DORA: U ovoj industriji, nerijetko se radi s brandovima koje koristimo i susrećemo u svakodnevnom životu.

Proizvodi masovne potrošnje mogu biti poligon za smislene pomake, ne samo one komunikacijske ili estetske već i šire društvene.

VALENTINA: Kreativna industrija je nešto što ne shvaćam olako.

Kreativna industrija je ogledalo društva, ali istovremeno putem nje možemo komunicirati jako važne i velike teme za poboljšanje društva u kojem živimo te na taj način ponuditi i drukčije viđenje stvarnosti.

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Lucija Drača

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „Nakon početne halabuke, otkrili smo da AI i nije toliko moćan koliko se priča“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.