Agencije

Intervju sa DOROM KASUN i VALENTINOM MAVRETIĆ, nagrađenim Mladim Lavicama agencije Señor!

Bilo nam je zadovoljstvo da razgovaramo sa Dorom Kasun, dizajnerkom i Valentinom Mavretić, copywriter-kom agencije Señor, dobitnicama Grand Prix nagrade, koje su ujedno i pobednice u kategoriji Print, na takmičenju “Young Lions powered by Iskon”…Razgovor vodila Snežana Milić

 
Šta za vas znači ovo priznanje koje ste dobile? U kojoj meri je priznanje bitno i za agenciju u kojoj radite?

VALENTINA: Young Lions je jedino državno natjecanje koje te pobjedom vodi ravno u Cannes. Mislim da je ovo stvarno jedinstvena prilika. Ove godine globalno je natjecanje po prvi puta online, ali uzbuđenje i sreća su i više nego stvarni. Još malo i tamo smo.

DORA: Nastojim se ne opterećivati profesionalnim ostvarenjima, međutim to je često nezaobilazni dio ovog posla. U tom smislu ovo je lijepa potvrda.

Mislim da je ekipa u Señoru bila podjednako iznenađena i zadovoljna rezultatom, kao i mi.

Predstavite projekat sa kojim ste osvojili Grand Prix na takmičenju Young Lions powered by Iskon. Ko je organizator takmičenja, ko su naručioci projekta, za koje potrebe je projekat kreiran, koji su ciljevi projekta, koji je ciljni auditorijum prema kojem je projekat usmeren?

DORA i VALENTINA: Ovogodišnji klijent natjecanja je udruga ,,Sindikat biciklista”, koja se zalaže za korištenje bicikla kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Naš je zadatak bio osmisliti poruke koje bi potaknule ljude da počnu koristiti bicikle umjesto automobila. Ciljana publika je zapravo publika iz automobila – naime, izlog Sindikata Biciklista nalazi se uz jako prometnu ulicu u kojoj zbog čestih prometnih čepova vozači i suvozači gledaju ravno u njihov izlog. Napravile smo seriju od više plakata pod nazivom ,,Niti jedan biciklist nikad” koji komuniciraju probleme koje doživljavaju svi vozači automobila, a koje niti jedan biciklist nikad nije iskusio. To su ujedno problemi koji su jasni svim sudionicima prometa i s kojima se svatko može poistovijetiti.

Nadamo se da će potaknuti što više ljudi da prijeđu s četiri na dva kotača – i zbog okoliša, ali i zbog osobnih benefita.

Na Kanskom festivalu kreativnosti ćete imati prilike da se takmičite sa „Mladim Lavovima“ iz čitavog sveta i na taj način osvojite neku od nagrada. Kakvo je vaše viđenje Cannes Lions festivala i šta očekujete od samog učešća na njemu?

DORA: Sudjelovale smo i na ranijim izdanjima natjecanja, format i kriteriji su nam bili poznati, tako da smo bile relativno opuštene. Što se tiče internacionalnog natjecanja, nisam potpuno zen, međutim zanima me kako ćemo se snaći u novom i većem izazovu.

VALENTINA: Veseli me što ćemo ovog puta i mi biti dio toga, a ne samo čitati o festivalu i gledati nagrađene case-ove. Premda ne putujemo fizički u Cannes, i ovim putem možemo svašta doživjeti i naučiti. Planiramo se dobro zabaviti prilikom rješavanja brief-a i uživati u procesu. Kao i kad smo bile na državnoj razini natjecanja, i ovog puta će nam glavni cilj biti kreirati najbolje moguće rješenje nekog društveno važnog problema. A kad imamo takav cilj pred nama, sve postaje lako.

Koju vrstu podrške imate a koju očekujete da biste se kao mladi profesionalac pravilno razvijali do postizanja profesionalne zrelosti u ovoj industriji?

DORA: Važno je mladim ljudima omogućiti da paraleno uz profesionalni razvoj, mogu napredovati i u drugim sferama života. Podrška takve vrste treba postojati i na radnom mjestu.

VALENTINA: Mislim da je ovo industrija koja se konstantno mijenja i da je to ono uzbudljivo u svemu tome.

U marketingu se sve uči na vlastitoj koži, a baš zato je važno imati podršku dobrih mentora koji su već sve to prošli bez ožiljaka.


Dolazite iz jedne od najkreativnijih advertajzing agencija u SEE regionu, iz agencije Señor. Kako ocenjujete uslove rada u njoj, šta je ono što vidite kao prednost a šta biste eventualno promenili u cilju poboljšanja svog funkcionisanja u tom sistemu?

VALENTINA: U Señoru je, kako kažete, sve jako kreativno – ali bez kreativnog nereda. Sviđa mi se što se ne rade stvari po nekim šablonama ili onako kako to rade svi ostali. Jako je poticajno i ispunjavajuće imati takvu vrstu stvaralačke slobode i biti dio tako uspješnog tima. Da ste me ranije pitali što bih promijenila, možda bih tada rekla da bih rado probala i rad od kuće, a sad kad je to ionako postala realnost, uživam u svom kućnom uredu.

DORA: Među mladim hrvatskim dizajnerima jedno vrijeme bilo je nepopularno raditi u advertising-u, ni ja se baš nisam vidjela u tom svijetu. Ipak projekti određene veličine i dosega, na ovim prostorima, mogu se lakše realizirati u oglašavačkim agencijama. Upravo to me motiviralo da nastavim karijeru u advertising-u i na neki način, redefiniram svoje profesionalne ciljeve.

Pošaljite poruku svojim mladim kolegama, koji žele da se profesionalno realizuju u kreativnoj industriji.

DORA: U ovoj industriji, nerijetko se radi s brandovima koje koristimo i susrećemo u svakodnevnom životu.

Proizvodi masovne potrošnje mogu biti poligon za smislene pomake, ne samo one komunikacijske ili estetske već i šire društvene.

VALENTINA: Kreativna industrija je nešto što ne shvaćam olako.

Kreativna industrija je ogledalo društva, ali istovremeno putem nje možemo komunicirati jako važne i velike teme za poboljšanje društva u kojem živimo te na taj način ponuditi i drukčije viđenje stvarnosti.

 
Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia
Foto: Lucija Drača

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.