Internet

Internet je postao mobilni medij

Krajem protekle godine, IAB Serbia je, zajedno sa predstavnicima industrijskih udruženja još 7 zemalja Srednje-istočne Evrope, pokrenuo projekat istraživanja tržišta pod nazivom digitalSCOPE2014, a preliminarni rezultati predstavljeni su na konferenciji Digital Day 2015

digitalSCOPE2014 je studija o strukturi i navikama internet korisnika u 8 zemalja regiona (Bugarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Turska) kojom je rukovodio IAB Poland, na čelu sa direktorom istraživanja Pavelom Kolendom. Lokalna studija, koja prikazuje status internet korisnika u našoj zemlji, rezultat je partnerske saradnje između IAB Serbia, kompanije MindTake i nekoliko domaćih onlajn izdavača (Adria Media Group, B92, Color Press Group, Infostud, Burek Forum, Limessoft, Power Media Group, Telegraf, Palo.rs, Shareberry i Sportal.rs).

null

Rezultati studije ukazuju na porast dominacije mobilnog interneta u celom regionu, te da većina korisnika u Srbiji internetu pristupa sa svojih mobilnih uređaja, iako je penetracija smart telefona i tablet uređaja kod nas niža od proseka Srednjeistočne Evrope. Veliki uticaj mobilne tehnologije na ponašanje i navike internet korisnika u Srbiji, mogao bi da ima ogroman uticaj na planiranje oglašivačkih kampanja u predstojećem periodu, kao i činjenica da 85% internet korisnika surfuju internetom čak i dok gledaju TV.

null

Ovi podaci ukazuju na to da je internet postao način života, naročito kada su mlađe generacije u pitanju i da se njima brendovi danas mogu na adekvatan način obratiti jedino putem digitalnih komunikacijskih kanala. Čak i potrošači zrelijih starosnih grupa su u najvećem broju navodili da je za njih internet najpouzdaniji izvor informacija, na osnovu kojih donose odluke o kupovini, svedoče rezultati digitalSCOPE2014.

digitalSCOPE je projekat koji je pokrenut na inicijativu poljskog, srpskog, grčkog, rumunskog i još nekolicine IAB-a zemalja CEE regiona. Nakon što smo poslednji put 2012. godine imali iscrpnu studiju o konzumaciji medija (Mediascope2012), stvorila se ogromna potreba na našim tržištima za svežim informacijama, s obzirom na munjevitu brzinu razvoja digitalnih medija i uređaja, kao i promene u ponašanju potrošača koje ovakav razvoj izaziva. Snaga IAB mreže je upravo u zajedničkim interesima i sposobnosti ujedinjavanja i razmene resursa, koji omogućavaju da se ovakvi projekti, koji inače koštaju daleko više od onoga što je naše malo tržište u mogućnosti da ponudi, realizuju sa minimalnim ulaganjima, zahvaljujući angažovanju naših medijskih partnera i tehničkoj podršci MindTake tima.“ – izjavila je Gabrijela Stjepanović, izvršni direktor IAB Serbia.

Verzija digitalSCOPE2014 istraživanja za javnost može se preuzeti ovde, dok je kompletan izveštaj distribuiran članovima IAB Serbia.

 

Izvor: IAB Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Na YouTube su sada dostupne i video igre

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

X pokrenuo alat za traženje poslova

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

YouTube pod optužbama za špijuniranje zbog zabrane blokera reklama, krivične prijave u EU

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata veštačke inteligencije

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Meta više neće smeti da koristi vaše podatke za ciljane reklame

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube diže cenu za pretplatu bez reklama

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Advertiser Serbia1. новембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram bez reklama

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

Rezultati Mete nadmašili očekivanja

Advertiser Serbia26. октобра 2023.

Radionica “Od podataka do profita” u Subotici

Advertiser Serbia25. октобра 2023.