Internet

Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

Internet

U svetlu rasta uverljivosti dipfejk pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, stručnjaci izdvajaju obrazovanje i nastavak unapređenja sistema za sajber bezbednost koje primenjuje veštačka inteligencija kao osnovu zaštite.

 

Stručnjaci za sajber bezbednost koji su se ove nedelje okupili na Kaspersky NEXT događaju u Atini izneli su svoje viđenje dvojakog pristupa u borbi protiv dipfejk pretnji. Ovaj pirstup podrazumeva da će sofisticirani sistemi sajber bezbednosti za veštačku inteligenciju morati da prate temeljni programi podizanja svesti i edukacije korisnika. Samo na ovaj način, korisnici će biti u prilici da uoče opasnosti od dipfejk prevara koje pokreću maliciozni akteri oslonjeni na tehnologije veštačke inteligencije.

Sajber kriminalci brzo usvajaju nove tehnologije. Jedan od trendova koji najviše brinu je porast dipfejka — falsifikovanih slika, audio ili video zapisa kreiranih uz pomoć veštačke inteligencije. Sve veća rasprostranjenost i dostupnost alata oslonjenih na veštačku inteligenciju čine da ovaj problem postane sve aktuelniji.

Stručnjaci takođe predviđaju rast potrebe za tehnologijama za zaštitu ličnih sistema veštačke inteligencije od pretnji koje se stalno razvijaju. Očekivanje da ćemo u budućosti sve više zavisiti od AI tehnologija u svakodnevnom životu znači i otvaranje novog vektora napada jer će sajber kriminalci nastojati da iskoriste ove nove i lako dostupne prilike.

Marko Projs, zamenik direktora tima za globalno istraživanje i analizu (GReAT) u kompaniji Kaspersky, izneo je svoje predviđanje: „Budućnost kakvu očekujemo zahtevaće da pronađemo tehnološka rešenja za nove pretnje koje konstantno evoluiraju. Pored ovoga, potrebno je da uložimo još više napora u obrazovanje korisnika, da bismo zaštitili naša društva od dezinformacija i sličnih pretnji. I mediji imaju veoma važnu ulogu u ovom procesu – kvalitet i proverenost informacija koje plasiraju postaju važniji nego ikad”.

“Verujem da će proces širenja veštačke inteligencije umnogome ličiti procesu elektrifikacije i transformisati ne samo industriju nego i svaki segment naših života. Ipak, potrebno je da svi relevantni akteri iz oblasti sajber bezbednosti na međunarodnom nivou ulože napore kako bi se stvorila iskoristiva i primenjiva rešenja za globalni problem dipfejk prevara. Predložena zakonska rešenja koja su u proceduri u Evropskoj Uniji i Americi korak su u tom pravcu i omogućavaju da korisnici jasnije prepoznaju autentični sadržaj” rekao je Dimitris Dimitrijadis, poznati futurist, autor knjiga i savetnik u specijalnom Sekretarijatu za Strateška predviđanja Republike Grčke.

Kako zaštititi kompanije od evoluirajućih pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji
  • Razumite kriminalne sajber aktivnosti na mračnoj mreži, predvidite potencijalne rizike i curenja informacija prilikom razvoja strategije sajber bezbednosti. Kaspersky Digital Footprint Intelligence nudi nadzor interneta, ali i duboke mreže i dark Web-a, kako bi se brzo identifikovali kompromitovani akreditivi i ublažili potencijalni napadi.
  • Primenite sofisticirani sistem sajber bezbednosti koji ne samo da štiti, već i koristi moć veštačke inteligencije za jačanje bezbednosti i detekcije.
  • Investirajte u obrazovne kurseve i inicijative za sajber bezbednost i podizanje svesti na svim nivoima poslodavca. Implementirajte obuke za podizanje svesti o bezbednosti za rešavanje bezbednosnih potreba specifičnih za veštačku inteligenciju i minimiziranje rizika od internih incidenata oblasti u sajber bezbednosti.
  • Koristite threat intelligence services da biste stekli uvid u nedavne napade, kako bi zaštitili računarske sisteme od novih pretnji.
  • Pridržavajte se propisa. Pored tehnoloških i obrazovnih pristupa za ublažavanje rizika, potrebna je i regulacija. U mnogim regulatornim naporima, rizik od maliciozne upotrebe veštačke inteligencije u sajber napadima je naglašen i regulatori se pozivaju na bolje metode otkrivanja i označavanja medija generisanih veštačkom inteligencijom.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Meta promenila politiku privatnosti – Naši sadržaji kao materijal za trening AI

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Evropska komisija: Platforma X obmanjuje korisnike

Advertiser Serbia12. јул 2024.

TikTok oglasi dolaze u Hrvatsku

Advertiser Serbia9. јул 2024.

Novi oglašivački format u Google Maps?

Advertiser Serbia9. јул 2024.

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Advertiser Serbia8. јул 2024.

I Novi Zeland želi digitalnim platformama da propiše plaćanje medijskog sadržaja

Advertiser Serbia3. јул 2024.

EU upozorava Metu na kršenje Zakona o digitalnim tržištima

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Prekomerno deljenje ličnih podataka – skriveni rizici onlajn rezervacija i kako ih izbeći

Advertiser Serbia28. јун 2024.

Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Kaspersky otkriva povećanu aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Meta odlaže pokretanje softvera veštačke inteligencije u EU

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.