Mediji

Uskoro tenderi za prodaju četiri medija

Mediji

BEOGRAD – Rok za privatizaciju 76 medija u Srbiji ističe za pet meseci, a još nije objavljen nijedan tender za njihovu prodaju. U toku je provera dokumentacije za četiri državna medija – Gradski informativni centar Apolo iz Novog Sada, RTV Pančevo, Centar za informisanje Novi Kneževac i Radio Subotica, za koje se uskoro može očekivati objavljivanje tendera za prodaju.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju za Danas da objava tendera u najvećoj meri zavisi od samog subjekta privatizacije kao i lokalne samouprave koja donosi Odluku o modelu, s obzirom da je većini medija u portfoliju Agencije za privatizaciju osnivač/većinski vlasnik lokalna samouprava.

Oni dodaju da će Agencija za privatizaciju objaviti tender za prodaju medija kada dobije privatizacionu dokumentaciju od subjekta privatizacije. Privatizacionu dokumentaciju priprema subjekt privatizacije i dostavlja je Agenciji u roku od 30 dana od dana kada je Agencija subjektu dostavila Odluku o modelu i metodu privatizacije.

Agencija za privatizaciju je objavila javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za 76 subjekata koji obavljaju medijsku delatnost, od kojih je 56 preduzeća u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, 15 u vlasništvu Agencije za privatizaciju, četiri Republike Srbije i jedno u društvenom vlasništvu.

U Ministarstvu privrede kažu da, prema Zakonu o privatizaciji, za subjekte privatizacije koji posluju većinskim kapitalom jedinice lokalne samouprave, odluku kojom se određuje model privatizacije donosi nadležni organ lokalne samouprave. „Do današnjeg dana, nadležne lokalne samouprave su dostavile odluke o modelu za 18 medija, a dinamika dostavljanja odluka o modelu privatizacije zavisi od samih lokalnih samouprava. Mediji za koje su odluke donete su o tome obavešteni, te su dužni da Agenciji za privatizaciju dostave privatizacionu dokumentaciju“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, u zavisnosti od roka u kojem preduzeća dostave privatizacionu dokumentaciju, Agencija će preduzeti neophodne radnje u cilju objave javnog poziva. „Veliki broj preduzeća koji obavlja medijsku delatnost te zbog teške finansijske situacije nisu u mogućnosti da obezbede sredstva za izradu privatizacione dokumentacije, te će Agencija za privatizaciju preduzeti mere u cilju prevazilaženja ovog problema“, napominje se u odgovoru Danasu.

Privatizacija medija je propisana Zakonom o javnom informisanju i medijima. Ona se po ovom zakonu vrši se na način kojim se obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa, u periodu od pet godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala.

Šta kažu propisi?

Propisano je takođe da ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Ako zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija, a odluku o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

 

Autor: B. Cvejić
Izvor: Danas

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Australijski sud: Mediji odgovorni za komentare čitalaca na Facebook-u

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Zahvaljujući EON-u gotovo neograničen sadržaj sada je dostupan na zahtev na gotovo svakom uređaju

Advertiser Serbia7. septembra 2021.

Televizija Happy dobila dozvole za četiri nova kanala

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kina zabranila prikazivanje feminiziranih muškaraca na televiziji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Više od dva miliona domaćinstava gleda program u HD rezoluciji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kanal Arte želi da postane prva evropska audiovizuelna kulturna platforma

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

„Hit tvit“ je plagijat: Prvostepena presuda u korist Olje Bećković

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Podneti Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za jun 2021

Advertiser Serbia30. avgusta 2021.

Axel Springer preuzima Politico

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Eurostat: Građani Srbije su tokom 2020 internet najviše koristili za čitanje vesti

Advertiser Serbia26. avgusta 2021.

U Srbiji 140 medija više nego prošle godine

Advertiser Serbia23. avgusta 2021.

Serija „Porodica“ otkupljena za prikazivanje u Severnoj Americi

Advertiser Serbia20. avgusta 2021.

Kultna serija „Alo, alo“ se prikazuje sa upozorenjem o “uvredljivom sadržaju”

Advertiser Serbia19. avgusta 2021.

Veliki uspeh RTS-ovih serija na Sarajevskom filmskom festivalu

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u julu 2021. godine

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.