Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o oglašavanju

Mediji

BEOGRAD – Javna rasprava o Nacrtu zakona o oglašavanju, sprovodi se u periodu od 3. januara do 3. februara 2015. godine, a 28. januara Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa PKS, organizovalo je centralnu manifestaciju javne rasprave u formi okruglog stola.

Okrugli sto je održan pred oko dve stotine zainteresovanih učesnika i posetilaca, u sali 1 Privredne Komore Srbije, što govori o velikoj zainteresovanosti svih učesnika u procesu oglašavanja za problematiku na koju se ovaj Nacrt zakona odnosi. U sali su bili prisutni, a neki uzeli i aktivno učešće, predstavnici medijskih kuća (kako malih tako i velikih), oglašivača, agencija, udruženja, advokatskih kancelarija…

Sama atmosfera Okruglog stola je odisala konstruktivnim, preciznim i jasnim primedbama učesnika na tekst Nacrta zakona, sa navođenjem realnih problema koje imaju u aktuelnoj praksi oglašavanja u Srbiji. Npr, jedni pored drugih sedeli su predstavnici medijskik giganata (Pink, Politika itd.) i malih privatnih medija, svako sa svojim konkretnim poslovnim problemima na koje nailaze. Isto važi i za oglašivače, bilo je predstavnika najvećih kompanija ali i predstavnika malih oglašivača

Domaćini okruglog stola, odnosno predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji su učestvovali u izradi ovog Nacrta zakona, sa punom pažnjom su slušali primedbe, predloge i sugestije i sve što je bilo konstruktivno bilo je momentalno pribeleženo da se u Nacrt unesu izmene i dopune.

Naš je utisak da su kretori ovog Nacrta obavili dobar posao, to jest napravili zakon koji je najbolji do sada i koji je direktno usklađen sa legislativom Evropske unije. Sa druge strane, može se reći da je generalna ocena učesnika da je zakon dobar, da je daleko bolji od prethodnog i predstavlja značajno unapređenje pravnog uređenja u oblasti oglašavanja.

Kada je reč o konkretnim primedbama na tekst Nacrta zakona o oglašavanju, veoma su bile korisne primedbe advokata iz jedne od remoniranih beogradskih advokatskih kancelarija, koji je taksativno naveo sva mesta u Nacrtu koja su usuprotnosti ili neusklađenosti sa propisima Evropske Unije, pri čemu su kretori Nacrta ozbiljno shvatili ove primedbe i najavili dalje konsultacije sa ovom advokatskom kancelarijom koja je pokazala visok stepen upućenosti u Nacrt i stručnost u tumačenjima i predlozima.

Jedna od najvećih primedbi na novi Nacrt zakona o oglašavanju je nedostatak odredbi o oglašavanju na takozvanim „prekograničnim televizijskim kanalima“, kao što su Fox, HBO itd., koji su u sistemu kablovske televizije, jer su izvan domašaja naših Zakona.

Kao jedna od novina u Nacrtu zakona, u članu 37, našla se odredba da se zabrana oglašavanja alkoholnih pića ne odnosi na pića koja sadrže do 20 odsto alkohola. Do sada se ta zabranja nije odnosila samo na piva i vina, a sada je, kako je naveo Dušan Protić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, zakon na neki način liberalizovan, budući da u tu kategoriju sada ulaze i breezeri, cideri i slični napici.

Predstavnici RTV Pink su naveli realan problem u svom aktuelnom poslovanju, a to je da moraju da plaćaju kazne kao emiter a nisu krivi, jer je kreator oglasa uneo elemente koji nisu po Zakonu prihvatljivi.

Član 3. Nacrta zakona je istaknut kao sporan, jer se u njemu navodi da se pod oglašavanjem ne podrazumevaju oglasi fizičkih lica koji nisu u vezi sa njihovom poslovnom ili profesionalnom delatnošću, zbog toga što se smatra da bi to moglo da bude zloupotrebljeno.

Date su primedbe i na regulaciju internet oglašavanja, zatražena jasnija definisanja pojmova itd.

Tvorci Nacrta zakona su imali jedan propust u tekstu a to je da su izostavili radio u skupini elektronskih medija…

Po okončanju postupka javne rasprave Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će analizirati sve sugestije, predloge i primedbe učesnika u javnoj raspravi i sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Celokupan tekst Nacrta zakona o oglašavanju dostupan je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sve primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostaviti do 3. februara na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemanjina 22-26 u Beogradu ili elektronskim putem na e-mail adresu dusica.djordjevic@mtt.gov.rs.

Autor: Snežana Milić

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Australijski sud: Mediji odgovorni za komentare čitalaca na Facebook-u

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Zahvaljujući EON-u gotovo neograničen sadržaj sada je dostupan na zahtev na gotovo svakom uređaju

Advertiser Serbia7. septembra 2021.

Televizija Happy dobila dozvole za četiri nova kanala

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kina zabranila prikazivanje feminiziranih muškaraca na televiziji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Više od dva miliona domaćinstava gleda program u HD rezoluciji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Kanal Arte želi da postane prva evropska audiovizuelna kulturna platforma

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

„Hit tvit“ je plagijat: Prvostepena presuda u korist Olje Bećković

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Podneti Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka za jun 2021

Advertiser Serbia30. avgusta 2021.

Axel Springer preuzima Politico

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Eurostat: Građani Srbije su tokom 2020 internet najviše koristili za čitanje vesti

Advertiser Serbia26. avgusta 2021.

U Srbiji 140 medija više nego prošle godine

Advertiser Serbia23. avgusta 2021.

Serija „Porodica“ otkupljena za prikazivanje u Severnoj Americi

Advertiser Serbia20. avgusta 2021.

Kultna serija „Alo, alo“ se prikazuje sa upozorenjem o “uvredljivom sadržaju”

Advertiser Serbia19. avgusta 2021.

Veliki uspeh RTS-ovih serija na Sarajevskom filmskom festivalu

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u julu 2021. godine

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.