Brendovi

Francuski modni dizajner Pjer Karden preminuo u 98. godini

Brendovi

Francuski vizionar i modni dizajner Pjer Karden (Pierre Cardin) preminuo je u bolnici u Nejiu na Seni, zapadno od Pariza, saopštila je njegova porodica. Karden je zaslužan za futuristički dizajn koji je definisao modu šezdesetih i sedamdesetih godina

 

Pjer Karden je naturalizovani Francuz, inače poreklom Italijan. Poznat je po svom avangardnom stilu i dizajnima za svemirsko doba. Stavljao akcenat na geometrijske oblike i motive, često ignorišući žensku formu. Bavio se uniseks modom, ponekad eksperimentalno, ali ne uvek i praktično. Osnovao je svoju modnu kuću 1950. godine i predstavio „bubble dress“ 1954. godine.

Karden je imenovan za ambasadora Uneskoa 1991. i ambasadora Faoa 2009. godine.

Uspon u karijeri je doživeo pošto je dizajnirao oko 30 kostima za „žurku veka“, maskenbal u Veneciji 1951. godine, čiji je domaćin bio vlasnik palate, Karlos de Baistegi. Bio je prvi dizajner koji se okrenuo Japanu kao tržištu visoke mode kada je tamo putovao 1959. godine.

Tokom šezdesetih Karden je započeo praksu koja je danas uobičajena – prvi je uveo sistem licenci. Kolekcija odeće koja je izbačena u tom periodu iznenadila je mnoge jer je po prvi put sadržala logo dizajnera.

Bio je prvi koji je kombinovao mini i maksi suknje sedamdesetih. Pravio je haljine sa šlicem i rukavima nalik na slepog miša i mešao romske suknje sa struktuisanim gornjim delovima. Ove kreacije su dozvolile da geometrijski oblici koji su ga očaravali imaju kontrast. Karden je bio cenjen jer je započeo pokret popularne mode ranih 70-ih.

Inspirisan putovanjem u svemir i istraživanjem Karden je posetio Američku svemirsku agenciju 1970. godine, gde je probao originalno odelo za kosmonaute koje je nosio prvi čovek koji je hodao po Mesecu, Nil Armstrong. Toliko je zavoleo to odelo, da je napravio svoj dizajn za Nasu iste godine.

Godine 1975. Karden otvara svoj prvi salon nameštaja koji je bio inspirisan njegovim modnim dizajnom. Svoje ime je koristio najpre samo kao prestižni modni brend da bi se šezdesetih proširio u industriju parfema i kozmetike.

null

Uključio se i u industrijski dizajn tako što je napravio trinaest jednostavnih šema koje bi se stavljale na različite proizvode i svaka bi bila prepoznatljiva i sadržala bi njegovo ime i logo.

Nakon uspeha Gučijevih enterijera za automobil „hornet“ industrija automobila je uvela Kardenov dizajn na „džavelin“ model počev od 1972. godine. To je bio prvi američki automobil koji je nudio paket opreme koji je kreirao francuski modni dizajner.

Karden je kupio lanac restorana „Maksim“ 1981. godine i ubrzo je otvorio objekte u Njujorku, Londonu i Pekingu. Lanac hotela „Maksim“ u Palm Springsu i Kaliforniji 1986. je takođe postao deo njegovog poseda. Takođe je licencirao širok asortiman hrane pod tim imenom.

Godine 2001. Karden kupuje ruševine zamka u Lakostu, u kome je nekada živeo Markiz de Sad. Delimično je renovirao zamak i u njima održavao festivale muzike i plesa.

Takođe posedovao je i palatu u Veneciji pod imenom „Ca’Bragadin“. Iako je govorio u nekoliko intervjua da je ova kuća nekada bila u vlasništvu Đakoma Kazanove, zapravo je bila kuća Đovanija Bragadina, biskupa Verone i patrijarha Venecije.

 
Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Ministarstvo trgovine: Zabranjena prodaja i oglašavanje garderobe s natpisom „Nož, žica“

Advertiser Serbia15. januara 2021.

Do polovine januara prve prodavnice MERE u Srbiji

Advertiser Serbia13. januara 2021.

Nomad Foods kupuje Frikom i Ledo?

Advertiser Serbia12. januara 2021.

General Motors prelazi na e-vozila i menja logo

Advertiser Serbia10. januara 2021.

U Australiji zabranjena reklama za Toyotu Yaris koja navodno promoviše opasnu vožnju

Advertiser Serbia10. januara 2021.

Ilon Musk postao najbogatiji čovek na svetu

Advertiser Serbia8. januara 2021.

Crnogorski lanac supermarketa Voli dolazi u Srbiju?

Advertiser Serbia7. januara 2021.

Spojeni Fijat Krajsler i Pežo-Sitroen-Opel, stvoren Stelantis

Advertiser Serbia5. januara 2021.

Novogodišnja donacija SBB fondacije

Advertiser Serbia31. decembra 2020.

Booster poneo najsjajnije odličje u kategoriji Kreiranje identiteta

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

Kina razbija kompaniju Alibaba kako bi je kontrolisala

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

Priznanja za Plazmu na kraju 2020

Advertiser Serbia29. decembra 2020.

Trgovci u Crnoj Gori ukidaju neradnu nedelju?

Advertiser Serbia29. decembra 2020.

Dodeljeno prestižno priznanje Sam Godišnje nagrade

Advertiser Serbia24. decembra 2020.

Američko ministarstvo pravosuđa tuži Walmart zbog opioidne krize

Advertiser Serbia23. decembra 2020.