Brendovi

Na koji način veštačka inteligencija unapređuje noćnu fotografiju

Brendovi

Digitalna fotografija nove generacije kombinuje algoritme i mogućnosti čipa za jasnije, oštrije i izražajnije slike i u uslovima slabog osvetljenja

 

Tokom dužih letnjih dana i prelepih zalazaka sunca, ne treba propustiti priliku da istražimo pejzaže i zabeležimo posebne trenutke koje delimo sa prijateljima i porodicom. I upravo je pametni telefon sa svojim prednostima idealan alat za ovakve prilike i situacije. Svi znamo koliko je primamljivo, čak i za apsolutne početnike, da uzmu svoj telefon – bez obzira kom rangu pripadaju – i da izađu napolje kako bi istražili šta mogu da zabeleže kroz svoj ekran. Zahvaljujući napretku mogućnosti kamere pametnih telefona tokom godina, ova aktivnost je postala znatno jednostavnija. Ovi uređaji se nalaze u gotovo svakom džepu, torbi ili rancu, a sa svojim velikim senzorima, moćnim čipsetima i pametnim funkcijama, oni otvaraju vrata istraživanju čak i u uslovima slabog osvetljenja.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose ovome jeste način na koji hardver i softver rade zajedno. Hardverski deo je značajno unapređen primenom velikih senzora za snimanje. Senzor za obradu slike od 1 inča, koji se nalazi u modelu vivo X90 Pro, pomaže da senzor uhvati više svetlosti, što doprinosi poboljšanom odnosu signala i šuma. Kombinovanjem visokokvalitetnog stakla i kvalitetne plastike, ukupan kvalitet slike se poboljšava, a zahvaljujući ZEISS T* premazu, smanjuju se neželjeni efekti sočiva kao što su duhovi, bljesak i mnoge druge.

Hardver dopunjuje softver sa veoma moćnim algoritmima kako bi istakao mogućnosti snimanja. X90 Pro, na primer, ima vivo V2 čip za obradu slike, koji uključuje AI-ISP arhitekturu. Što je ISP moćniji, toliko više kapaciteta ima da se nosi sa zadacima naknadne obrade i toliko su konačni rezultati bolji. Hardver, iako od izuzetnog značaja, je doduše samo pola priče, jer bez pouzdanog hardvera, softver ne može dostići svoj puni potencijal. Sa čipom kao što je vivo V2, zaista je lako uočiti evoluciju kroz koju je prošao softver. Napredak koji je kompanija ostvarila je još interesantniji za razmatranje zbog činjenice da je pomerila celu ISP arhitekturu sa tradicionalne na integrisanu AI-ISP arhitekturu. Čip sada ima jedinicu za ubrzanje veštačke inteligencije, podjedinicu za obradu slike i rekonstruisanu memoriju na čipu. Svi ovi elementi doprinose znatno boljim rezultatima snimaka, uključujući AI algoritam za smanjenje šuma, koji omogućava nastanak fotografije sa minimalnim šumom, snimanje slika visokog dinamičkog opsega, koji proizvode jasnije noćne fotografije.

Kako je Oliver Schindelbeck, viši menadžer za snimanje pametnim telefonima u kompaniji ZEISS Consumer Products istakao tokom diskusije kompanija ZEISS i vivo o budućnosti mobilnog snimanja, „Prateći „osnovni standard kvaliteta slike“, značajan faktor je i obrada slike. Trenutni algoritmi ne samo da obezbeđuju kvalitetnu naknadnu obradu slike, već i otvaraju nove mogućnosti za snimanje i analizu scene. Iako još uvek postoje određena fizička ograničenja relativno malih staklenih elemenata i senzora, ona se mogu prevazići algoritmima i kompjuterskom fotografijom koja se odvija iza scene. Detekcija pejzaža, a posebno i smanjenje buke, dva su ključna aspekta koja pomažu korisnicima da snime neverovatne noćne snimke. Na primer, unapređeni HDR algoritam takođe je integrisan u vivo flagship modele za bolju optimizaciju tonova slike. Noviji razvoj kada je reč o flagship modelima za snimanje je upotreba prilagođenih čipova, koji kombinuju visoku energetsku efikasnost, sa mogućnošću pokretanja moćnijih algoritama koji značajno poboljšavaju rezultate snimanja pri slabom osvetljenju.”

vivo i ZEISS ističu šest ključnih prednosti noćne fotografije uz upotrebu veštačke inteligencije:
 • Smanjenje šuma:
 • Fotografija zabeležena u uslovima slabog osvetljenja često sadrži šum (fotografija izgleda zrnasto); AI algoritmi mogu analizirati i obraditi podatke slike kako bi smanjili šum i sačuvali važne detalje. Kroz inteligentnu identifikaciju i suzbijanje šablona šuma, AI algoritmi pomažu u stvaranju jasnih i ujednačenih noćnih fotografija.

  • Usklađivanje i spajanje slika

  Zahvaljujući velikom senzoru slike, brzini zatvarača i brzoj obradi podataka sa senzora slike i čipseta, AI koristi usklađivanje, spajajući više slika i kombinujući ih u konačnu sliku, sa poboljšanim dinamičkim opsegom i smanjenim šumom. Ovo posebno pomaže pri snimanju detalja sa senkama i u pozadini, rezultirajući dobro eksponiranim noćnim snimcima.

  • Visoka rezolucija:

  Upotreba velikih senzora, u kombinaciji sa algoritmima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, koristi mašinsko učenje da poboljša nivo detalja na fotografijama. Oni analiziraju obrasce i teksture, generišući verzije sa većom rezolucijom i poboljšanom jasnoćom. Ponekad kvalitet slike može biti ugrožen zbog ograničenog unosa svetlosti. Međutim, prisustvo velikog, optički stabilizovanog senzora koji hvata puno svetla, uz ugrađeni AI algoritam koji brzo obrađuje sliku, doprinosi poboljšanju detalja.

  “Obezbeđivanje pravih prirodnih boja bio je jedan od glavnih aspekata naše saradnje sa kompanijom ZEISS. To smo uveli sa X70 Pro modelom, a zatim ga poboljšali tokom narednih godina. Takođe smo dobijali povratne informacije od krajnjih korisnika, da bismo razumeli kako možemo dodatno da poboljšamo snimanje prirodnih boja. Jedna od najvažnijih stvari, na koju smo ponosni jeste što smo uspeli da zatvorimo ceo krug iskustva snimanja kroz posebnu pažnju posvećenu ekranu. Sada koristici imaju mnogo bolje iskustvo koje počinje od snimanja fotografije do gledanja slike na ekranu, i sve se dešava u trenutku, pružajući korisnicima sigurnost da će, ono što uhvate i slikaju, biti zabeleženo sa puno detalja“, istakao je Daniel Götz, Product Manager u vivo Europe.

  • Prilagodljiva ekspozicija i optimizacija tonova:

  vivo X90 Pro ima funkciju ZEISS Natural Color 2.0 koja doprinosi autentičnom snimanju svih boja u sceni. AI algoritmi analiziraju kadar i u realnom vremenu prilagođavaju ekspoziciju i optimizuju tonove. Ovo rezultira bolje izbalansiranim slikama u uslovima slabog osvetljenja, osiguravajući da su i svetli i tamni delovi dobro sačuvani.

   

  • Autofokus u uslovima slabog osvetljenja:

  Kombinovanje Laser AF senzora X90 Pro modela, sa moćnim jednoinčnim senzorom i analizom slike zasnovanom na veštačkoj inteligenciji, rešava izazove tradicionalnih sistema autofokusa u situacijama sa malo svetla. Na primer, AI sistem za snimanje vivo X90 Pro modela je „obučen“ putem milion slika zvezdanog neba i slika pri slabom osvetljenju, koristeći mašinsko učenje da analizira sliku i predvidi optimalnu poziciju fokusa.

  • Noćni režimi:

  Mnoge kamere pametnih telefona uključuju posebne noćne režime koji koriste AI algoritme, a X90 Pro je odličan primer kako se te mogućnosti primenjuju kroz svoju treću generaciju posebno razvijenih režima. Oni obrađuju više kadrova sa različitim postavkama ekspozicije, a zatim ih usklađuju i spajaju kako bi se dobila jedna dobro osvetljena slika. Ključno je obučiti algoritam da precizno uskladi kadrove, smanji šum i poboljša detalje, kako bi se poboljšao ukupan kvalitet slike.

  „Algoritam koji stoji iza funkcije snimanja nije odgovoran samo za dobar kvalitet slike, već otvara i nove mogućnosti za obradu slike. Kao jednu od prednosti, podsistem za obradu slike sadrži nadograđeni algoritam za smanjenje šuma (NR), koji se oslanja na veštačku inteligenciju, a pomaže glavnom čipu da proizvede jasnije slike u noćnim scenama. Na primer, jedna od prednosti računarskog algoritma je da možete napraviti noćnu fotografiju bez efekta zamućenja pokreta. Drugi efekat je optimizacija tonova slike zahvaljujući unapređenom HDR algoritmu. To znači da integrisani AI prepoznaje scenu i boje upravo snimljene slike i optimizuje balans bele boje na slici, dodajući slici prirodniji efekat.“ – zaključio je dr David Abreu, viši naučnik za mobilno snimanje u ZEISS Consumer Products.

  ###

  O kompaniji vivo

  vivo je tehnološka kompanija koja stvara odlične proizvode utemeljene na vrednosti zasnovane na dizajnu, sa centralnim fokusom na pametne uređaje i inteligentne usluge. Cilj kompanije je izgradnja mosta između ljudi i digitalnog sveta. Zahvaljujući jedinstvenoj kreativnosti, vivo pruža korisnicima sve ugodniji digitalan život. Vodeći se osnovnim vrednostima kompanije, koje uključuju Benfen*, sa fokusom na dizajn i korisničko iskustvo, kao i kontinuirano učenje i timski duh, vivo je implementirao strategiju održivog razvoja, sa vizijom da postane korporacija svetske klase, sa još većim fokusom na društvenu odgovornost.

  Okupljanjem i razvijanjem najboljih lokalnih talenata, sa ciljem pružanja vrhunskog kvaliteta, vivo je podržan kroz mrežu razvojno-istraživačkih centara, smeštenih u Šenženu, Donguanu, Nanđingu, Pekingu, Hangzou, Šangaju i Šijanu, fokusirajući se na razvoj najsavremenijih potrošačkih tehnologija, uključujući 5G, veštačku inteligenciju, industrijski dizajn, sistem za fotografisanje i druge nadolazeće tehnologije. vivo je takođe osnovao inteligentnu mrežu proizvodnih baza (uključujući ovlašćeni proizvodni centar), gde proizvodi približno 200 miliona pametnih telefona godišnje. Do sada, vivo je razgranao prodajnu mrežu u više od 60 zemalja i regiona i uživa poverenje više od 400 miliona korisnika širom sveta.

  * ,,Benfen” je pojam u kineskom jeziku koji opisuje stav raditi prave stvari na pravi način – što je idealan opis misije kompanije vivo, da gradi tehnologiju za opšte dobro.

  O novostima u kompaniji vivo možete saznati na vivo.com/rs

  Kliknite da postavite komentar

  You must be logged in to post a comment Login

  Postavite

  Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Više u Brendovi

  A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

  Advertiser Serbia30. новембра 2023.

  Nelt – 30 godina na pravoj ruti

  Advertiser Serbia30. новембра 2023.

  Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

  Advertiser Serbia30. новембра 2023.

  Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

  Advertiser Serbia29. новембра 2023.

  Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

  Advertiser Serbia29. новембра 2023.

  Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

  Advertiser Serbia28. новембра 2023.

  Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

  Advertiser Serbia28. новембра 2023.

  Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

  Advertiser Serbia28. новембра 2023.

  vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

  Advertiser Serbia25. новембра 2023.

  IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

  Advertiser Serbia24. новембра 2023.

  Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

  Advertiser Serbia24. новембра 2023.

  Glovo obeležava Black Friday uz popust i do 65% kod svojih 14 partnerskih prodavnica

  Advertiser Serbia23. новембра 2023.

  Ekonomičan i udoban „beg“ iz grada

  Advertiser Serbia23. новембра 2023.

  Nespresso i Fusalp vas vode u čarobni svet praznika

  Advertiser Serbia23. новембра 2023.

  Samsung Electronics jedan od pet najboljih globalnih brendova četvrtu godinu zaredom

  Advertiser Serbia22. новембра 2023.