Brendovi

Mate Rimac preuzeo Bugatti, sedište kompanije će biti u Hrvatskoj

Nova kompanija će se zvati Bugatti Rimac. U njoj će se nalaziti dve komapnije koje proizvode automobile: Bugatti i Rimac Automobili.

 

Jedan od najpoznatijih proizvođača superluksuznih automobila odsad će imati sedište u Hrvatskoj, njegov većinski vlasnik biće kompanija koju je osnovao Rimac, a sve se to dogodilo bez promene vlasničke strukture u Rimčevoj kompaniji.

Reč je o jednom od dosad najvećih hrvatskih poslovnih uspeha. Prethodili su mu meseci pregovora sa Volkswagen-om i Porsche-om, čiji je glavni cilj bio preko Bugatija da preuzmu većinski udeo u Rimčevoj kompaniji. Ipak, Mate Rimac se tome odlučno opirao i tako sačuvao inovativni deo svoje kompanije, poput razvoja baterija i drugih električnih rešenja za vozila, od preuzimanja.

Dogovor je postignut kroz kompletnu reorganizaciju Rimac Automobila. Odsad će se Rimčeva kompanija zvati Rimac grupa. U njoj su svi akcionari zadržali postojeće udele. Porše i dalje ima 24 odsto, Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 37 odsto, a sledi Hyundai sa 12 odsto i ostali akcionari sa 27 odsto udela. U okviru grupe poslovaće dva poslovna subjekta. Prvi obuhvata postojeće Rimčevo poslovanje, izuzev proizvodnje električnih hiperautomobila, poput Nevere, i na tržištu će nastupati kao nezavisni poslovni subjekt – Rimac Technology. Drugi je nova kompanija koja će se zvati Bugatti Rimac. U njoj će se nalaziti dve kompanije koje proizvode automobile: Bugatti i Rimac Automobili.

Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila, te budući direktor grupe, kaže da je ovo uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj istoriji Rimac Automobila.

Rimac i Bugatti savršeno se dopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka kompanija, osvojili smo poverenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi„, kaže Rimac.

Dodaje da će sve nove kompanije, kao i dosad, imati sedište u Hrvatskoj. I Rimac Automobili i Bugatti, kao poslovni subjekti unutar Bugatti Rimca, nastaviće da razvijaju vlastite modele automobila. Zadržaće i svoje linije za sklapanje. Tako će se sklapanje Bugatti-ja nastaviti u Molshajmu u Francuskoj, jer, kako naglašava Rimac, time želi da nastavi tradiciju koja izvire iz istorijske lokacije koja je neodvojiva od Bugarti-jevog brenda. Ali proizvodnja i razvoj komponenti za Bugatti ubuduće će se odvijati u novom Rimac kampusu u Svetoj Nedelji kod Zagreba. Tu će ujedno biti sedište kompanija Bugatti Rimac, kao i Rimac Technology-ja, Rimac Automobila i krovne organizacije Rimac grupe. Kampus vredan 200 miliona evra prostiraće se na 100.000 kvadrata, i biće otvoren 2023. godine. Mate Rimac ističe da će taj kampus, u kojem će biti zaposleno 2.500 stručnjaka, biti baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugatti-ja.

Oliver Blume, predsednik uprave Porsche-a, koji se složio da Rimac grupa preuzme 55 odsto udela u kompaniji Bugatti Rimac, dok će Porsche-u pripasti 45 odsto, ističe da je to odličan posao za njegovu kompaniju.

Kombinujemo snažnu Bugatti-jevu stručnost u poslovanju s hiperautomobilima s ogromnom inovativnom snagom Rimca u vrlo obećavajućem području elektromobilnosti. U ovaj zajednički poduhvat Bugatti unosi svoj brend bogate tradicije, proizvode koji su ikone, bazu vernih kupaca i globalnu mrežu zastupništva. Osim tehnologije, Rimac unosi i novi razvojni i organizacioni pristup„, kaže Blume.

I dok je Porsche ovim poslom za partnera dobio jedinog inovatora u automobilskoj industriji kojeg upoređuju sa Ilonom Maskom i njegovom Teslom, Mate Rimac je svoj ambiciozni startap jednim potezom pretvorio u etabliranog globalnog igrača automobilske industrije. U tome mu je nesumnjivo pomogao upravo Porsche, koji mu je u martu investicijom od 70 miliona evra tržišnu vrednost podigao na 978,5 miliona dolara, ili gotovo milijardu dolara, pretvorivši ga de facto u startap jednoroga. Sada mu je potencijalno tu valuaciju podigao i na 6 milijardi dolara, kako se nagađa unazad mesec dana.

Luc Meške, zamenik predsednika upravePorsche-a, kaže da već tri godine rade na povećanju svog udela u Rimčevoj kompaniji.

Vrlo sam ponosan i srećan što smo ovo zajedničko ulaganje doveli do kraja, uprkos brojnim izazovima. Ovo je važan dan za Bugatti, Porsche i celu Volkswagen grupu„, zaključuje Meške.
 

Izvor: jutarnji.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] MILA LITVINJENKO, Aura: „Težište svih subvencija ne treba da budu strane firme već genijalni dobri domaći privredni subjekti“

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

Kopaonik biznis forum i ove godine posvećen čitavom regionu

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.