Brendovi

EU fond za borbu protiv američkog GAFA i kineskog BAT-a

Brendovi

U evropskim institucijama u Briselu razmatraju planove za pokretanje fonda u iznosu od 100 milijardi evra za finansiranje evropskih industrijskih kompanija koji će se takmičiti s američkim i kineskim kompanijama poput Apple-a, Google-a, Alibabe…

 

Naime, neki od čelnih službenika EU izradili su plan za, kako su ga nazvali, „fond Evropske budućnosti“ koji bi isfinansirale države članice a s namenom investiranja u strateške sektore u kojima Evropa zaostaje za globalnim rivalima, (pre svega SAD i Kinom) navodi se u internom dokumentu koji je objavio Financial Times.

Taj dokument je jedna od nekoliko inicijativa koje su zvaničnicii EU predstavili novoj predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen kako bi se plan realizovao u njenom mandatu.

Najveće podrške za stvaranje takvog fonda dolaze iz dve najveće članica EU Francuske i Nemačke, zvaničnici tih zemalja traže da EU razvije odlučnu ali i agresivniju politiku kako bi zaštitili evropska preduzeća od nelojalne konkurencije od, npr. kineskih rivala koji podržavaju države. Pri tome bi se naravno pomoglo i nacionalnim ekonomijama članica EU.

Dokument dostavljen budućoj predsednici EK upozorava da kompanije koje nisu članice EU “s neviđenim finansijskim sredstvima mogu ukloniti postojeću dinamiku inovacija i industrijski položaj industrije EU u određenim sektorima”.

Američke tehnološke kompanije poznate kao GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon) i kineske BAT (Baidu, Alibaba i Tencent) kao kompanije koje su otkupile potencijalne rivale i sada “upravljaju globalnom digitalnom agendom”.

Evropa nema takve kompanije”, navodi se u dokumentu te upozorava kako “to predstavlja rizik za rast, radna mesta i uticaj Evrope u ključnim strateškim sektorima”.

Von der Leyen, koja upravljanje Evropskom komisijom preuzima 1. novembra ove godine, obećala je da će Komisija u njenom mandatu “ulagati u inovacije i istraživanja, redizajnirati EU ekonomiju i ažurirati EU industrijsku politiku”.

Jedna od stvari koje je najavila je i izrada zakonske regulative o etičkim načelima primene veštačke inteligencije, odnosno seta zakona o tome u prvih 100 dana svog mandata.

Dokument predat Von der Leyen navodi kako bi fond trebao da bude usmeren na kupovinu dugoročnih udela u „korporacijama sa sedištem u EU u strateški važnim sektorima“. Njegovi investicijski prioriteti trebaju da budu „razvoj strateških sektora“ i „izgradnja i jačanje inovacijskih lidera budućnosti“.

Iako će Pariz i Berlin verovatno podržati takav plan, vlade koje podržavaju slobodno tržište, poput Holandije, nerado pristaju da dopuste Briselu da olakša svoja pravila tržišnog takmičenja, navodi Financial Times te dodaje kako su članice EU podeljenje oko pravila tržišnog takmičenja na starom kontinentu. Naime, najviše se u Holandiji protive stvaranju mega evropskih kompanija za takmičenje sa američkim i kineskim rivalima na globalnom nivou. Tako je nedavno onemogućeno predloženo spajanje francuskog Alstoma i nemačkih železničkih operatera Siemens koje je imalo za cilj borbu protiv subvencioniranih kineskih konkurenata.

Zvaničnici EU-a se nadaju da će stvaranje središnjeg fonda sa značajnom finansijskom snagom podstaći novac privatnog sektora da se uključi u projekte jer iz konkurentske Kine, na primer, navode kako je državni investicijski fond 940 milijardi američkih dolara. Kako je predloženi EU investicijski fond znatno manji u dokumentu se sugeriše i da bi sledeći dugoročni budžet EU-a (2021-2027. godine) trebao da bude značajan izvor finansiranja EU globalne konkuretnosti.

S kojom se odlučnošću zagovara jačanje evropskih interesa protiv velikih tehnoloških divova iz SAD i Kine ilustruje i nedavna najava nemačkog člana Evropskog parlamenta Christiana Ehlera kada je utvrdio je da bi glavni prioritet nove Evropske komisije i ostalih institucija Evropske unije trebao da bude suočavanje s antikonkurentskim ponašanjem internet platformi.

Počeli smo s autorskim pravima, a sledeće moramo da započnemo s antimonopolskim zakonom. Moramo regulisati platforme i moramo regulisati algoritme“, rekao je Ehler dodavši „Želimo da upotrebimo antimonopolske zakone u sledećem parlamentarnom mandatu da se suprostave internet platformama. Samo da pojasnim: autorsko pravo je bio početak”.

 

Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Messi dobio pravnu bitku za registraciju svoje robne marke

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnb-a

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti?

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Thomas Cook počeo da posluje kao internet turistička kompanija

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Lego pojačava potragu za eko materijalima za proizvodnju kockica

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Apple predstavio novi iPad Air i pametni sat

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Pringles kritikuju zbog ambalaže – mora da menja pakovanje

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Ikea u Švedskoj otvara svoju prvu second-hand radnju

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Najskuplji sir na svetu pravi se u Srbiji

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

LVMH odustaje od preuzimanja Tiffany-ja?

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

Walmart testira dostavu namirnica dronovima da kupce ne bi izlagali zarazi

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Inspekcija naložila operaterima da uklone aplikaciju CarGo

Advertiser Serbia9. septembra 2020.