Istraživanja

Hrvatskim kupcima smetaju maloumne poruke i oglasi koji se ne mogu zatvoriti

Istraživanja

ZAGREB – Ispitanicima smetaju podcenjivanje inteligencije i internet oglasi koji se ne mogu zatvoriti, a čak 50 posto tvrdi da ignoriše sve oglasne poruke.

Radi rastućeg problema percepcije i negativnih stavova prema oglašavanju i tržišnom komuniciranju, a posebno prema korišćenju određenih etički dvosmislenih poruka i sadržaja, Hrvatska udruga reklamnih agencija (HURA) je sprovela istraživanje na uzorku od 606 punoletnih ispitanika putem online upitnika.

Istraživanje je pod naslovom Kako se doživljava oglašavanje sproveo je i publikovao sudski veštak za oglašavanje i tržišno komuniciranje Kamilo Antolović. Poseban zadatak istraživanja predstavljalo je utvrđivanje stavova prema nekim oblicima i sadržajima koji uključuju pravne i etički dvosmislene sadržaje kao što su preterana agresivnost, zavaravajuće oglašavanje, korišćenje seksualnosti i scena nasilja, zloupotreba i diskriminacija te poruke usmerene prema deci i mladima i druge. Posebno je zanimljivo da je čak 306 ispitanika upisalo neku zamerku ili zapažanje, uglavnom negativne komentare i ocene na račun stvaranja prividne realnosti kod mladih, podcenjivanje inteligencije primaoca poruke, preteranog podizanja cena i učinaka proizvoda, vizure grada pokvarene billboardima, maloumnosti kreiranja poruka u komunikacijskim kampanjama, oglašavanja prema deci, internet oglasa koji ne mogu da se zatvore, neželjenih SMS poruka.

U saglasju s ranijim nalazima drugih istraživanja slede agresivnosti, preuveličavanja i neistinitosti, čak 53 posto ispitanika žali se da nema odgovarajućeg sankcionisanja oglašavanja koje narušava odredbe zakona i kodeksa. Posledično, baš zbog takve prirode, a mimo ustaljenih mišljenja, uticaj oglašavanja na ponašanje potrošača nije tako velik, navodi se u rezultatima istraživanja. Pokazalo se da oglasne poruke ignoriše čak 50 posto ispitanika. Prema iskustvu korišćenja nabrojanih sadržaja, a i učestalih zamerki te predloženih sadržaja, uočljivo je da potrošači smatraju kako nema previše scena erotike i seksa u oglašavanju. Čak 84 posto ispitanika ocenjuje da ima puno agresivnosti, a najviše se preteruje sa svojstvima proizvoda.

Prema istaknutim obeležjima oglašavanja učestale su zamerke na gotovo sva obeležja (32 – 68 posto). Ipak, najveći postotak (62 posto) smatra da je zavaravanje i navođenje na kupovinu nepotrebnih proizvoda najizrazitije i najučestalije. Uočava se kako velikom procentu potrošača smeta prekidanje programa porukama, nešto više pretrpanost oglasima, a najviše im smeta distribucija oglasnog materijala u poštanske sandučiće. Posmatrajući moguće opcije regulacije i samoregulacije oglašavanja, vrlo je mali postotak ispitanika koji su za potpunu slobodu oglašavanja. Znatno veći broj ispitanika smatra potrebnim strože zakone i sankcije. Veliki broj ispitanika smatra da je samoregulacija važan pristup većoj etičnosti i ukupnoj društvenoj odgovornosti. Uočeno je da čak 51 posto ispitanika ne zna da postoje neka strukovna udruženja. Od onih koja znaju 22 posto zna da postoji HURA, dok je šest posto čulo za HUOJ.

 

Izvor: poslovni.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Istraživanja

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za 2021. godinu: Trećina Evropljana oseća povećanu anksioznost, u Srbiji izražen sindrom sagorevanja

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

SBB osvojio priznanje Best Buy za najboljeg internet provajdera

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

Facebook optužen za polnu diskriminaciju kod prikazivanja oglasa za posao

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Uticaj digitalnog marketinga na decu i mlade u Hrvatskoj

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Više se gleda TikTok nego YouTube

Advertiser Serbia7. septembra 2021.

Više od dva miliona domaćinstava gleda program u HD rezoluciji

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Najviše na lobiranje u EU troše Google, Facebook i Microsoft

Advertiser Serbia31. avgusta 2021.

U Nemačkoj sprovedeno istraživanje o oglašavanju hrane deci

Advertiser Serbia30. avgusta 2021.

Eurostat: Građani Srbije su tokom 2020 internet najviše koristili za čitanje vesti

Advertiser Serbia26. avgusta 2021.

Istraživanje o izloženosti dece linearnom, nelinearnom i online oglašavanju HFSS hrane

Advertiser Serbia25. avgusta 2021.

Istraživanje s Yale-a pokazalo da ljudi svoje ponašanje podređuju algoritmima društvenih mreža

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u julu 2021. godine

Advertiser Serbia17. avgusta 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 2. do 8. avgusta 2021. godine

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

Zaposleni se guše: Pet načina na koji menadžeri mogu da pomognu!

Advertiser Serbia23. jula 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. jula 2021. godine

Advertiser Serbia20. jula 2021.