Brendovi

Dovršena istraga protiv velikih tehnoloških kompanija: Zaključak je da su to monopolisti koji guše konkurenciju i inovacije

Brendovi

Nakon istrage koja je trajala 16 meseci i više od milion pregledanih dokumenata, Odbor za pravosuđe američkog Predstavničkog doma objavio je izveštaj na čak 450 stranica u kojem su izneli kritike na račun velike tehnološke četvorke – Amazon-a, Apple-a, Facebook-a i Google-a

 

Navodi se kako pomenute tehnološke kompanije drže monopol u ključnim industrijama u kojima posluju te su tu svoju dominantnu poziciju zloupotrebili za dalji rast na tržištu i gušenje konkurencije.

U izveštaju se navodi kako su Amazon, Apple, Google i Facebook u velikom sukobu interesa, te se navodi da konkurišu kompanijama koje koriste njihove usluge. Takođe, zahvaljujući velikoj količini podataka koje prikupljaju kroz svoju ulogu kao posrednika, jednostavno i lako mogu da iskoriste svoju poziciju sukoba interesa. Kao neki od primera spominju se podaci koje je Google dobio od svog pretraživača, a koje je iskoristio za razvoj web pregledača Chrome, akvizicije kojima je Facebook eliminisao svoje rivale poput Instagrama i WhatsAppa itd.

U pitanju su naša privreda i demokratija, komentarisali su iz odbora prilikom objave rezultata istrage i upozorili na uznemirujući obrazac poslovnih praksi. Zbog monopolističkog ponašanja velika četvorka degradira konkurenciju, utiče na smanjenje inovacija, kritikovani su zbog kupovine konkurentskih kompanija, preferiranja vlastitih servisa te nadmoći i kontrole koje imaju nad manjim komapnijama koje koriste njihove platforme i zavise od njih.

Upoređujući monopol koji danas imaju u odnosu na neke monopole iz prošlosti, razlika je u tome što današnji monopolisti imaju pristup podacima koje prikupe iz jednog segmenta tržišta i onda te podatke iskoriste za ekspanziju na druga tržišta. Naglašava se kako takvi monopolisti biraju pobednike i gubitnike ekonomije, konkurentima koji koriste njihove usluge nameću provizije i nezadovoljavajuće termine ugovora itd.

Kao rešenje u ovom se izveštaju podstiče Kongres na donošenje pravila koja bi, u slučaju njihove primene, mogla radikalno da promene način na koji industrija funkcioniše. Naglašava se kako bi Kongres trebao da definiše novi standard kršenja antitrustovskih pravila prema kojima bi zakoni trebali da budu napravljeni tako da štite ne samo korisnike, već i radnike, preduzetnike, otvorena tržišta, poštenu ekonomiju i demokratske ideale.

Iz prozvanih kompanija reagovali su na ovaj izveštaj i, naravno, ni jedna od njih se ne slaže sa zaključcima te navode da nisu monopolisti koji iskorišćavaju svoje pozicije, već da rade u skladu sa zakonom, razvijajući nove proizvode i inovacije, uz posebnu opasku iz Amazona. Naime, iz Bezosove kompanije kažu kako sve velike kompanije nisu dominantne po svojoj definicije te da je pretpostavka da uspeh može samo biti rezultat antikompetitivnog ponašanja jednostavno – pogrešna.

 
Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Microsoft je brend koji hakeri najviše imitiraju kako bi namamili korisnike

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

NEVENA RAŠIĆ, Avon: „Vreme je da pokažemo da smo moderan i odvažan beauty brend“

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

PKS: Žig Čuvarkuća dobili i proizvodi građevinske i hemijske industrije

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Telenor pomaže roditeljima da budu bezbrižni uz Go Smart

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Finska kompanija prodaje avionsku hranu za one kojima nedostaju putovanja

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Crnogorski Oki Air želi brend Adria Airways

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Mišlenove zvezdice konačno i restoranima u Srbiji

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Ikea će davati popust u zamenu za polovni nameštaj

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Poreska uprava Srbije: Porez i doprinose da plate jutjuberi, influenseri…

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

EU planira oštriju regulativu za najveće tehnološke kompanije

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

Mercedes razvija najefikasniji elektro-automobil na svetu

Advertiser Serbia13. oktobra 2020.

Evropljani shvatili važnost lokalne kupovine

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

IBM se deli na dve kompanije

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

U Srbiji se svake godine proda preko 80 hiljada tona odeće

Advertiser Serbia11. oktobra 2020.