Analize

Broj korisnika Facebook-a po prvi put u padu

Analize

Broj Facebook korisnika, koji aktivno proveravaju popularnu društvenu mrežu svakog dana, doživeo je pad u Severnoj Americi, po prvi put u istoriji kompanije

Tokom poslednjih nekoliko godina, Facebook korisnička baza u Severnoj Americi je bila stabilna, ali je sada sve manje zainteresovanih za opsesivno pregledanje i ažuriranje statusa, a Facebook će morati da se dodvori internacionalnim korisnicima kako bi održao svoj rast.

Svakako ne treba likovati i razmišljati u pravcu „smrti“ ili gašenja servisa, ali svakako ostaje pitanje dokle će ovaj trend pada voditi, ukoliko Facebook nastavi da gubi na broju svakodnevnih korisnika u regularnim intervalima. CNBC ističe da, pored jačanja Snapchat-a i sve većeg prelaska korisnika na Facebook-ov Instagram servis, veliki uticaj na aktuelnu situaciju ima i loše pisanje u medijima o Facebook-u u poslednje vreme.

Ovo verovatno ne utiče na mlađu populaciju korisnika, ali svakako dosta pogađa starije generacije, posebno u jeku političkih previranja kojih smo svedoci u poslednje vreme i koje ne možemo izbeći čak iako nismo iz Severne Amerike. Facebook je svestan ovih promena i već ulaže dosta napora kako bi promenio mišljenje korisnika – kompanija je najavila menjanje kontrole privatnosti, fokusiranje na ličnije news feedove koji ciljaju na familiju i prijatelje, fokus na relevantnije vesti i donošenje AI podrške u borbi protiv terorizma i nepouzdanih finansijskih reklama.

Ukoliko ove mere ne uspeju da korisnike vrate pod okrilje Facebook-a, društvena mreža će morati da nađe način da efektivnije ostvari zaradu na manjoj korisničkoj bazi i da privuče one korisnike koji još uvek odolevaju onome što Facebook nudi.

Tokom trećeg tromesečja, Facebook je imao 185 miliona korisnika u Severnoj Americi, a ova brojka je opala na 184 miliona tokom četvrtog tromesečja. Ipak, i pored pada kompanija je ostvarila zaradu koja je za 1,3 milijarde dolara veća.

 

Izvor: www.benchmark.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Analize

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u februaru 2018

Advertiser Serbia22. marta 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2018

Advertiser Serbia20. marta 2018.

Harris Poll: Pada ugled Apple i Google brenda

Advertiser Serbia15. marta 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 5. do 11. marta 2018

Advertiser Serbia12. marta 2018.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u međe ženskom populacijom, mart 2017 – mart 2018

Advertiser Serbia12. marta 2018.

Lažne vesti se na Twitter-u šire mnogo brže od istinitih

Advertiser Serbia11. marta 2018.

Rekordno niska gledanost ceremonije dodele Oskara

Advertiser Serbia6. marta 2018.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u januaru 2018

Advertiser Serbia27. februara 2018.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. februara 2018

Advertiser Serbia23. februara 2018.