Brendovi

ZORANA ANTIĆ, Bambi: „Duboko verujem da je Effie doprineo edukaciji da kreativnost treba da bude stavljena u kontekst šireg biznisa“

U isčekivanju ovogodišnje dodele prestižnih Effie nagrada koje slave i uzdižu efektivno oglašavanje, razgovarali smo sa članicom Organizacionog odbora Effie Festivala Zoranom Antić, Marketing Director kompanije Bambi o bitnim pitanjima vezanim za Festival i efektivno oglašavanje…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 
Kako biste ocenili dosadašnje aktivnosti Organizacionog Odbora Effie nagrada? Šta vidite kao najveće probleme u organizaciji Effie Serbia Awards?

– Ponosna sam što kao član Effie OO imam priliku da dalje gradim visoki standard koji je postavljen i koji ćemo i dalje unapređivati. Effie Awards je prestižno priznanje, i kao takvo za struku predstavlja krunu uspeha, ali i dalje moramo pažljivo da radimo na promociji Effie Awards ne samo kroz takmičenje, već i kroz edukaciju da agencije i marketari unapred svoje kampanje posmatraju kroz ’’Effie naočare’’, uzevši u obzir sve kriterijume koje Effie postavlja.

Misija Effie nagrada, kao globalnog projekta koji funkcioniše po principu franšize, je slavljenje i uzdizanje efektivnog oglašavanja… Kako vi lično definišete i doživljavate pojam efektivnog oglašavanja, odnosno, šta za vas efektivnost treba da znači?

– Da biste ostvarili efektivno oglašavanje potrebno da ostvarite svoje KPIs. Planirati i započeti oglašavanje bez jasnih KPIs ne samo da nam neće pomoći da budemo efektivni, takođe nećemo ni biti sigurni da li smo ostvarili uspeh ili neuspeh. Investicija u medije i komunikacije mora biti planirana i evaluirana, u suprotnom ne podržavamo biznis.

Da li vi vidite da je dolazak Effie sistema nagrađivanja doneo neke promene u povećanju efektivnosti oglašavanja na nacionalnom nivou? Koliko je uopšte razvijena svest u agencijama da oglašavanje ne treba da bude bilo kakvo nego upravo i samo efektivno?

– Duboko verujem da je Effie doprineo edukaciji da kreativnost treba da bude stavljena u kontekst šireg biznisa.

Nisu agencije jedine koje treba da se usmeravaju u ovom pravcu, podjednako važni su i klijenti koji sva svoja očekivanja treba da adresiraju kroz brifove i da pažljivo prate kreativne procese i usmeravaju agencije.

U različitim zemljama različite institucije i organizacije su nosioci licence Effie nagrađivanja…Kako ocenjujete odnos IAA Serbia prema organizaciji Effie festivala?

– Nisam u mogućnosti da uporedim rad sa drugim institucijama, ali sa punim pravom mogu da kažem da posvećenost, profesionalizam, jasna promocija Effie Awards standarada, sve to ukratko opisuje način na koji IAA pristupa organizaciji Effie festivala.

Na koji način vaša kompanija, koja pripada korporativnom sektoru, valorizuje efektivnost oglašavanja? Koje metode i tehnike koristite u merenju efektivnosti u oglašavanju?

– Jasan cilj, dobro planiranje, adekvatan sadržaj i evaluacija – par koraka za uspešno oglašavanje. Dodala bih i učenje iz grešaka ukoliko do njih dođe.

Gde vidite jači izvor efektivnog oglašavanja, u medijima ili pak u advertajzing agencijama? Da li većoj efektivnosti oglašavanja više pomaže povećani zakup medijskog prostora ili reklamna kampanja sa dobrom idejom?

– Teško pitanje 😊 Pametna upotreba medija je jako važna da bi se kreativni sadržaj video i došao da željene publike, ali dala bih prednost advertajzing agencijama i kreativi koja svojom originalnošću može doći do publike i organskim putem.

Svet je u ovom trenutku definitivno u dubokoj krizi, primećuje se povećanje cena svih roba i usluga na globalnom nivou…Čini se da je na pomolu još jedna velika finansijska ali i distributivna, proizvodna i svaka druga kriza, koja verovatno ni jednu zemlju na svetu neće zaobići. Da li će to izazvati sniženje ili povećanje zakupa medijskog prostora i usluga advertajzing agencija, posmatrano sa stanovišta očuvanja stabilnosti prodaje vaših usluga?

– Ne očekujem da će se konzumacija medija smanjiti, naprotiv, mediji će dobijati sve više na značaju, ali svakako će se optimizovati investicije u određene medijske kanale i sve više ćemo medije posmatrati kroz ROI i kroz jasne benefite koje nam donose.

Kako vidite neposrednu budućnost (1-3 godine) saradnje vaše kompanije sa advertajzing i medijskim agencijama, imajući u vidu aktuelne privredne i međunarodne okolnosti?

– Iako je pred nama period pun izazova, očekujem produktivne promene i puno novih i inovativnih programa.

I za kraj, recite nam, kako vidite Effie dodelu nagrada u Srbiji za 3 godine? Šta želite da postignete za vreme trajanja vašeg mandata u Organizacionom Odboru Effie festivala?

– Cilj mi je da ohrabrimo što više internacionalnih i lokalnih kompanija da se kvalifikuje za Effie Awards, a da prilikom tog procesa prepoznamo nove takmičarske kategorije koje mogu osvežiti tržište komunikacija.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.