Analize

Značajan rast prihoda i profitabilnosti u prvoj polovini 2021

Analize

Posebno raduje organski rast prodaje od gotovo 9 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine, u kojoj je Atlantic ostvario istorijski najveće prihode.

 

Atlantic Grupa je u prvoj polovini 2021. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 359,7 miliona evra, što u odnosu na isti period lane predstavlja rast od 9,7 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 51,6 miliona evra, što je bez jednokratnih stavki 6,7 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Kompanija je ostvarila neto dobit od 29 miliona evra, što predstavlja rast od 18 odsto kad se isključe jednokratne stavke.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2021. ostvarila rast u svim poslovnim i distributivnim područjima, što je, u odnosu na isti period lane, posledica i bolje epidemiološke situacije na svim tržištima, kao i popuštanja mera za suzbijanje pandemije. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo, uprkos svim izazovima, ostvarili organski rast prodaje od gotovo 9 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019. – godine u kojoj smo imali istorijski najveće prihode. Zabeležili smo, takođe, novu najvišu cenu akcija, te smo isplatili i najvišu dividendu ikada. Svesni smo da će i nadolazeće razdoblje biti epidemiološki izazovno, pri čemu naši prioriteti ostaju isti: zdravlje i sigurnost naših zaposlenih, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirano snabdevanje naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu“, komentarisao je predsednik Uprave Emil Tedeski.

Pića, Donat i Kafa predvodnici rasta prodaje
Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su strateška poslovna područja Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, s rastom od 16,1 odsto, Donat s rastom od 15,8 odsto i Kafa, pojedinačno najveća kategorija sa učešćem od 20,5 odsto u ukupnom prihodu i nosećim brendovima Barcaffe i Grand kafa, koja je rasla 10,3 odsto. Među distributivnim područjima prednjače Hrvatska s rastom od 10,6 odsto i Srbija s rastom od 9,7 odsto. Valja istaći i to kako su dva nova brenda – čokolada Jimmy Fantastic i paleta proizvoda na bazi zobi Boom Box, uspešno lansirani u martu i aprilu, na tržištima Hrvatske i Slovenije, sa odličnim početnim prodajnim rezultatima i sjajnom perspektivom na tržištu.

Nova fabrika i nova saradnja
Atlantic Grupa je, obzirom na odličan razvoj poslovanja i planove rasta u kategoriji delikatesnih namaza, u martu započela ulaganje u izgradnju nove fabrike proizvoda pod robnom markom Argeta i to na području opštine Kneginec u okolici Varaždina. Investicija ukupne vrednosti više od 50 miliona evra odvijaće se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon prema planu bi trebao da bude pušten u rad u roku od 15 meseci od izdavanja građevinske dozvole. Realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mesta. U julu su pak Atlantic Grupa i Beri Kalebo (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa, sklopili ugovor o saradnji, koja će unaprediti proizvodnju Atlanticovog etabliranog portfolija u asortimanu čokolada. Atlantic Štark je prvi regionalni strateški partner kompanije Beri Kalebo i njene fabrike u Novom Sadu, a ovo partnerstvo potvrđuje Atlanticovo usmerenje na dalji razvoj glavnih brendova u ključnim kategorijama.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Svet slavi sa Novakom: ,,Ne dozvolite da vam bilo ko oduzme snove“

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 16. do 22. januara 2023

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Coca-Cola HBC ponovo proglašena najodrživijim proizvođačem napitaka na svetu

Advertiser Serbia23. децембра 2022.

Vraćanje transparentnosti podataka u ruke korisnika sa najnovijom Galaxy Tablom kontrole privatnosti

Advertiser Serbia22. децембра 2022.

Spektakl na Mundijalu 2022: Ceo svet slavi sa Mesijem

Advertiser Serbia20. децембра 2022.

Tri četvrtine svetske populacije poseduje mobilni telefon

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 21. do 27. novembra 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Crni petak oborio online rekord u SAD-u

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. novembra 2022

Advertiser Serbia23. новембра 2022.

Najviša stopa inflacije u poslednjih 11 godina, a cene u lancima snabdevanja u padu

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

Studija pokazuje tačnost i preciznost senzora za analizu bioelektričnog otpora na Galaxy Watch satu

Advertiser Serbia16. новембра 2022.

MrBeast je novi „kralj YouTube-a“ sa više od 111 miliona pretplatnika

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Dvocifreni rast vrednosti brenda Samsung Electronics kao jednog od pet najboljih globalnih brendova u 2022

Advertiser Serbia9. новембра 2022.