Branding

Zbog Milice evropski plivači poneli su oko vrata srpsku tradiciju

Branding

Milica Jovanović (27), mlada dizajnerka, zaslužna je za obeležja koja su ponosno  predstavila tradiciju Srbije u preko 40 zemalja u Evropi. Dizajnirala je logotip za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima koje je prvi put održano u Beogradu.

 

“Kada sam saznala da će moj logotip krasiti medalje i celokupan brending Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, osećala sam se neverovatno počastvovano i ponosno. Nakon više meseci marljivog rada i osmišljavanja svakog detalja na medaljama, izuzetan je osećaj kada vidite svoj rad kao krunu uspeha takmičara, koju će poneti sa sobom kao vrednu uspomenu”, objašnjava ona.

Milica je u saradnji sa kolegama iz kreativnog tima Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu radila na primeni logotipa na celokupan brending ovog prvenstva.

“Na ovom projektu, pored mene, učestvovao je i tim stručnjaka iz oblasti marketinga i dizajna i drago mi je što je baš moj logotip odabran da predstavlja našu državu i prestonicu celom svetu. Pored medalja, radili smo na dizajnu i izradi traka za medalje, pehara, poklon kutija za medalje, suvenira, zahvalnica, fascikla, brošure, brendinga lokacija na kojima se održava takmičenje…

A, otkud ideja za kombinovanje tradicionalnog i modernog?

“Ideja za kombinovanjem modernog i tradicionalnog došla je iz želje da stvorimo vizuelni identitet koji će biti relevantan i atraktivan širokoj publici, a istovremeno poštovati bogatu istoriju i tradiciju naše zemlje. Tradicionalni elementi srpske kulture, poput motiva sa srpske nošnje i srpskog veza predstavljaju bogato nasleđe koje je ukorenjeno u našem identitetu, sa druge strane moderni aspekt donosi svežinu i savremenost. U savremenoj interpretaciji logotipa, osam vijugavih linija predstavljajući niti srpskog veza, oblikuju pravougaonik, time oživljavajući sliku bazena – arenu vodenih sportova.

Ritam ovih linija u repeticiji simbolizuju pokret talasa gde se svaka nit pretvara u traku na površini takmičarskog bazena. Sedam tačaka sadržanih u znaku predstavljaju plivače, od kojih su tri grupisane u celinu u bojama srpske zastave (crvena, plava, bela), time simbolizujući da su Srbija i Beograd, kao glavni grad, domaćini ovog velikog prvenstva. Broj tri, koji je indirektno utkan u znak u vidu trobojke, ima i duboku simboliku u srpskoj kulturi i tradiciji. Ovaj spoj nalazi se i na trakama za medalje, koje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom dobu. Po obodu traka apliciran je originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i 5 ornamenata”, objašnjava ona.

Milica nam je opisala kako je izgledao sam proces – od ideje do potpune realizacije…

“Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu, kojeg sam deo, dobio je zadatak da dizajnira zaštitni znak prvenstva u Beogradu. Bilo je veoma izazovno, jer smo osećali veliku odgovornost, želeći da ponosno predstavimo našu zemlju. Prvi korak je bila analiza prethodnih logotipa sličnih događaja. Nakon toga svako od nas je dao svoje viđenje i svoja rešenja. Kroz ceo proces postojalo je mnogo revizija i preko 100 rešenja. Istraživali smo srpske simbole, kao i simbole vezane za vodene sportove, crtali skice, prezentovali ih, savetovali se sa stručnjacima iz Etnografskog instituta i Etnografskog muzeja.

Na kraju je izbor sužen na osam rešenja, i imala sam tu sreću da baš moje postane zvanični logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu 2024. Nakon odabranog finalnog rešenja logotipa, krenuli smo u razvijanje kompletnog vizuelnog identiteta prvenstva. Želela bih da napomenem da je sve, od logotipa, preko celokupnog brendinga proizvedeno u Srbiji. Time smo hteli da podržimo našu privredu i da dokažemo da se svetski kvalitet može postići i u našoj zemlji”, objašnjava umetnica i kaže da se “finalni dizajn razlikuje u potpunosti od početne ideje”.

Od početka saradnje sa Etnografskim institutom i Etnografskim muzejem dobila sam najviše inspiracije. Oduševila sam se njihovoj posvećenosti i želji da nam pomognu i njihovoj otvorenosti da sa nama podele svoje znanje i otvore nam vrata svoje arhive. Pored knjiga, pažnju mi je privukla jedna veoma značajna kolekcija akvarela ruske umetnice Ogle Benson koja je 50ih godina živela i radila u Srbiji. Ona je putovala sa našim etnografima po Srbiji i na licu mesta oslikavala narodne nošnje i na taj način verno zabeležila i sačuvala naše nasleđe od zaborava. Kolekcija je zastupljena u brošuri koju smo namenski dizajnirali za ovo prvenstvo”, dodaje ona.

Prilikom čitavog ovog procesa, sarađivala je sa Etnografskim muzejom, SANU… i istražila njihovu prebogatu arhivu, a u svoj rad uvela elemente sa pirotskog ćilima, ornamente iz zapadne Srbije, Srema, centralne Srbije…

“Cilj nam je bio da ornamentikom, kao umetničkom formom i likovnim izrazom obuhvatimo sve delove Srbije, tako da smo uz pomoć stručnjaka iz Etnografskog instituta i Etnografskog muzeja došli do pet najprepoznatljivijih motiva sa srpskih nošnji i drugih upotrebnih predmeta poput grnčarije, preslice, ćilima… U brending su implementirani stilizovani ornamenti: čuriljnjak – istočna Srbija, ornament krsta – južnu Srbija, ornament romba – zapadna Srbija, ornament romba sa kukama – severna Srbija i ornament rozete koji predstavlja centralnu Srbiju. Ovih pet šara utkani su u ceo vizuelni identitet, a njihova simbioza se može najbolje videti u dizajnu medalja”, ističe Milica.

Milica se dizajnom bavi već osam godina, kako kaže, “ponosna je na svaki projekat, jer svaki od njih nosi posebne izazove i prilike za učenje.

“Neke koje bih izdvojila su međunarodna filatelistička izložba Balkanfila u Beogradu 2023, na kojoj sam učestvovala izradom zaštitnog znaka manifestacije, koji je štampan u znatnom tiražu u vidu poštanske marke u saradnji sa Poštom Srbije i Filatelističkim savezom Srbije, dizajn celokupnog brendinga događaja, dizajn medalja, zahvalnica, časopisa Filatelista… Ponosna sam na dizajn i prelom jedinstvene zbirke mapa, veduta i dokumenata, Srbije, Crne Gore i Dalmacije kroz vekove. Takođe, ponosna sam na doprinos događaju Dositeja (Fond za mlade talente) u kojem sam učestvovala u dizajniranju brendinga za ovo dešavanje i izradi diploma.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Branding

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

BEST design WEEK – Dizajn je svuda

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Fonly – Telefoni i samo telefoni“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Created for AI, by AI“ za Diplo Fondaciju

Advertiser Serbia25. фебруар 2024.

IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

Advertiser Serbia24. новембар 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобар 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембар 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јул 2023.

Twitter ima novi logo

Advertiser Serbia24. јул 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. мај 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Brand Facelift“ za Foreo

Advertiser Serbia10. мај 2023.