Brendovi

Završna reč i zatvaranje KBF 2024

Brendovi

Ovogodišnjem 31. Kopaonik biznis forumu prisustvovao je do sada najveći broj – 1600 učesnika, ukupno 42 sesije, na kojima se razgovaralo o različitim ekonomskim i društvenim pitanjima u doba kriza.

 

Srpski Davos nije samo biznis forum, već mesto akademske rasprave, a to je potvrđeno i učešćem domaćih i stranih eminentnih predstavnika akademske zajednice. Uvedene su brojne teme od značaja za društveni razvoj, a nisu zanemarene ni tradicionalne makroekonomske teme, kao i one koje se odnose na pojedine industrije. Na taj način osvežena i modernizovana agenda, a prisutni su mohli da slušaju i panele koji su bili posvećeni obrazovanju, veštačkoj inteligenciji, kreativnoj industriji, klimatskim promenama, tržištu rada, rodnoj ravnopravnosti, ženama liderima u biznisu, ulozi sporta u biznisu i društvu, mladima – generaciji Z i Alfa, ESGu, Inicijativi digitalna Srbija, budućnosti automobilske industrije. Takođe, predstavljeni su rezultati Indeksa korporativne reputacije, EXPO 2027, Forum naprednih tehnoilogija, inicijative Novosadskog sajma.

Kopaonik biznis forum 2025. biće održan od 2. do 5. marta.

Osnovni zaključak, prema rečima Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, jeste da je godina pred nama i dalje neizvesna.
Čitav svet, Evropa pre svega i Srbija nalaze se u stanju polikrize koja je izvazana pre svega pandemijom Covid, zatim ratom u Ukrajini i ratom na Bliskom istoku, još uvek nisu do kraja uspostavljeni prethodno formirani globalni lanci snadbevanja. Srbija treba da nastavi sa monetarnom politkom koja je uspela da obuzda inflaciju koja se očekuje da će do kraja godine biti na nivou (od oko 3) procenta, da ima odgovornu fiskalnu politiku koja će pre svega unaprediti efikasnost upravljanja kapitalnim projektima“, naglasio je Vlahović i dodao da je potrebno da se unapredi princip programskog budžetiranja, da se radi na stvaranju fiskalnih bafera kako bi se otvorio prostor za odgovornu potencijalnu fiskalnu krizu.

Potrebno je da se nastavi sa reformama javnih preduzeća.

Čuli smo da su te reforme u toku, a to znači da ćemo sledeće godine imati znatno vidljivi pomak kada su u pitanju poslovno finansijska konsolidacija, budžet Srbije i budžet velikih javnih preduzeća. Istovremeno, potrebno je da se radi na unapređenju ambijenta, na unapređenju izgradnje kvaliteta institucija, pre svega mislim na nezavisne institucije i one koje se tiču tržišta i vladavine prava. Srbija treba da ulaže u obrazovanje, zato što obrazovanje u digitalnom dobu, u dobu industrijske revoluvije 4.0 zahteva drugačiji pristup zasnovan na principu životnog učenja, razvijanja kreativnosti, adaptivnosti, jer bez ljudskih resursa nema ni načina da se ostvari budući rast“.

Vlahović dodaje i da je potrebno da se radi na reformi zdravstva.

Naša demografska slika nije povoljna, populacija sve više stari, to je veliki pritisak na zdravstveni sistem. Potrebno je da se on reorganizuje u skladu sa jednom vrlo jasnom agendom reformizacije zdravstvenog sistema“.

Na kraju ovogodišnjeg Foruma, Vlahović je konstatovao:
Očekujem da će godina pred nama biti nešto relaksiranija i lakša kada je u pitanju životni standard. Pre svega zbog toga što će inflacija biti niža, očekuje se pad kreditnih stopa i kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke od polovine ove godine, što će sveukupno pojeftiniti kredite i na taj način između ostalog olakšati život našem stanovništvu u narednoj godini“.
 

Autori fotografije: Nikola Ilić, Luka Stojanović

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.