Agencije

Zašto se digitalno oglašavanje u Hrvatskoj smatra crnom kutijom

Posetioci Digital Takeover konferencije moći će da prisustvuju stručnom panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ na kojem učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija

 

Na ovogodišnji Digital Takeover, koji će biti održan 12. marta u Cinestaru Branimir Centra, stižu neki od trenutno najvećih svetskih govornika iz sfere digitala, oglašavanja i biznisa. Keynote speakeri Dr. A. Kjell Nordstrom, Johan Ronnestam, Jesper Laursen i dr. Nenad Filipović održaće predavanja na konferenciji, a osim njih u sklopu više od deset sati bogatog programa, posetioci će moći da prisustvuju stručnom panelu pod nazivom „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained„. Na panelu učestvuju lideri vodećih digitalnih kompanija, domaći i regionalni decision-makeri: Boris Trupčević – generalni menadžer za Hrvatsku, Styria Media International, Zoran Turković – direktor digitalnih medija 24sata, Igor Žeželj – izvršni direktor kompanije Wireless Media zatim Vedad Mulalić – menadžer za Strateške Partnere u Adriatics regiji, Online Partnerships Group – Google EU.

Na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ pričaće se o aktuelnoj temi digitalnog oglašavanja, novim formatima i kanalima koji menjaju ovu oglašivačku platformu te izazovima, redefinisanju i prilagođavanju medija i oglašivača u multimedijalnom tržištu. Trendovi u ulaganjima u oglašavanje menjanju se iz godine u godinu dolaskom novih platformi kao i zahvaljujući boljem uvidu u navike konzumacije sadržaja koje se rapidno menjanju. Oglašivači budno prate trendove i traže najefikasnije i najefektivnije načine kako da dođu do publike, a poseban se fokus stavlja na digitalne medije koji nisu samo jedan od novih kanala promocije ili dodatna stavka u medijskom planu već diktiraju komunikaciju na ostalim kanalima i oglašivačima nude brojne mogućnosti, ali i iziskuju veliku kreativnost, „open-minded“ pristup i konstantnu upućenost u trendove jer u svetu digitalne transformacije kašnjenje nipošto nije dopustivo.

null

S druge strane, želje oglašivača su jednostavne – efikasne i efektivne kampanje kojima će dosegnuti ciljnu grupu i postići maksimalan uspeh. A kojim se metrikama pri tom treba voditi da bi oglašavanje bilo uspešno objasnio je Zoran Turković: „Ono što je univerzalno sigurno jest da se treba smanjiti zavisnost od CTR zbog nepouzdanosti i preteranog fokusu na kratkoročne rezultate. Početkom 2019 krenula je kampanja u režiji IAB-a koja za cilj ima upravo smanjenje te zavisnosti. Merenje uspešnosti određene kampanje zavisi od ciljeva iz kojih pak proizlaze indikatori uspešnosti. Dakle, svaka kampanja za merenje uspešnosti treba da koristi različitu paletu iliti kombinaciju metrika„.

nullVažnost i uloga postojanja nezavisne krovne organizacije koja se brine o digitalnom oglašavanju poput globalne agencije IAB je značajna, a razloge za to naveo je Igor Žeželj, član uprave IAB-a Srbija: „IAB Srbija okuplja sve relevantne digitalne medije, agencije različitih vrsta, tehnološke platforme, digitalne servise i konsultantske kuće. Uveren sam da je ovako široko postavljena organizacija jedino moguće rešenje za dinamičan razvoj digitalnog ekosistema, a koji prirodno zahteva interdisciplinarnost i kolaboraciju. Tako rešavamo probleme između i oko nas, edukujemo tržište, takmičimo se i usput stalno rastemo„.

Digitalno oglašavanje često se smatra crnom kutijom. Iskusni medijski stručnjak i direktor za Hrvatsku, Styria Media Group Boris Trupčević kazao je kako se formulacija black box koristi prvenstveno zbog neznanja. „Ono što ne poznajemo, toga se pomalo bojimo i mistifikujemo, tako je od početka čovečanstva. Crna kutija u digitalnom oglašavanju zapravo je narandžasta, poput one u avionima. Sve se beleži, sve je precizno i sve je poznato. Ali potrebno je znanje da bi te podaci bili ispravno interpretirani i upregnti u vlastitu korist. O crnoj kutiji, zbog poprilične netransparentnosti, možemo pričati samo u slučaju društvenih mreža i globalnih platformi – tamo zaista ne znate gde će vaša komunikacija završiti„.

Sudeći prema ovim najavama posetioce na panelu „It’s time for the truth: Digital advertising metrics explained“ sigurno očekuje konstruktivna diskusija i know-how o aktuelnim trendovima u digitalnom oglašavanju.

Konferencija Digital Takeover biće održana 12. marta u Cinestaru Branimir Centra Zagreb. Ekskluzivni edukacijski partner konferencije je IEDC-Poslovna škola Bled. Sve novosti vezane uz konferenciju pratite na zvaničnoj stranici i Facebook-u.

Budite korak ispred promena u digitalnom svetu i obezbedite svoje mesto još danas. Redovna cena kotizacije iznosi 2.400 kn do 3. marta, a last minute 2.800 kn.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.