Brendovi

Zara žali zbog „nesporazuma“ koji je izazvala kampanja „The Jacket“

Brendovi

Nakon talasa negodovanja na društvenim mrežama, protesta i poziva na bojkot „Zare“, španska modna kuća, u kratkom saopštenju, kaže da „žali“ zbog „nesporazuma“ u vezi sa reklamnom kampanjom koja je kritikovana zbog korišćenja fotografija koje liče na slike iz rata u Pojasu Gaze.

 

„Zara“ je povukla seriju reklamnih fotografija nakon burnih reakcija na društvenim medijima i pritužbi britanskom nadzornom telu za oglašavanje. Jedna slika prikazuje manekenku koja drži lutku umotanu u belu plastiku.

Kako iz „Zare“ navode u objavi na Instagramu, neki kupci videli su „nešto što je daleko od onoga što je zamišljeno kada su vizuali nastali“.

Brojni korisnici društvenih medija, najviše na Iksu, nekadašnjem Tviteru, pozvali su na bojkot lanca prodavnica modnih proizvoda.

U „Zari“ ističu da je kampanja, koja predstavlja liniju Atelier, „osmišljena u julu, a fotografije su nastale u septembru“.

Hamas je 7. oktobra započeo napad na Izrael, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Izrael je pokrenuo uzvratne napade na Gazu, za koje Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas na toj teritoriji, kaže da su usmrtili oko 18.400 ljudi.

Kampanja pod nazivom „The Jacket“ (Jakna) sastojala se od više fotografija na kojima je manekenka prikazana usred napuklog kamenja, oštećenih statua i slomljenih gipsanih ploča.

Neki su na društvenim mrežama sugerisali da su fotografije slične slikama koje već nedeljama stižu iz Gaze. Međutim, u „Zari“ kažu da je kampanja predstavila „seriju slika nedovršenih skulptura u ateljeu vajara i da je kreirana sa jedinom svrhom da prikaže zanatsku odeću u umetničkom kontekstu“.

U saopštenju objavljenom nekoliko dana nakon prvih negativnih komentara, kompanija ističe: „Nažalost, neki kupci su se osetili uvređenim ovim slikama, koje su sada uklonjene, i videli su u njima nešto što je daleko od onoga što je zamišljeno kada su napravljene. ‘Zara’ žali zbog tog nesporazuma i ponovo potvrđujemo naše duboko poštovanje prema svima“.

U novembru, kompanija M&S uputila je izvinjenje nakon što je optužena da je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj su zapaljeni šeširi za božićnu zabavu u bojama palestinske zastave. Slika, preuzeta iz božićne reklame nastale u avgustu, prikazuje papirne kape crvene, zelene i srebrne boje kako gore u kaminu.

Britanska Uprava za standarde u oglašavanju (ASA) saopštila je da je primila 116 žalbi na reklamu kompanije M&S. „Zarina“ kampanja dovela je do 110 žalbi podnetih ovom regulatornom telu, preko društvenih medija i TV-a, koje su trenutno u razmatranju.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.