Internet

YouTuberi prete tužbom YouTube-u

Internet

Nemački producenti videa na platformi YouTube žele da tuže gigantski koncern jer su nezadovoljni algoritmom koji im smanjuje prihode od reklama. Žele da budu priznati kao „zaposleni“ na ovoj platformi

 

U petak je isticao rok koji su nemačka „Unija YouTubera“ i sindikat „IG Metal“ postavili divovskoj video-platformi tražeći bolje uslove rada za producente videa.

Ako ne bude odgovora, onda ćemo morati malo da zategnemo stvari i povećamo pritisak“, kaže za Dojče vele Robert Fus iz sindikata, pre nego što je ultimatum istekao.

Međutim, YouTube je u poslednji čas odgovorio i sada bi trebalo da budu pokrenuti razgovori.
Ranije je na upit Dojče velea kompanija izbegla da se izjasni o postavljenom roku, saopštivši da se „svake godine sastaju sa stotinama“ proizvođača sadržaja i da su u „stalnoj razmeni mišljenja sa svim akterima“.

Nemački YouTuberi i sindikat ipak i dalje govore o mogućnosti tužbe, verujući da platforma krši propise o zaštiti podataka i radnička prava. Ta alijansa koja se sada bori protiv YouTube-a je na prvi pogled čudna – „IG Metal“ je inače veliki sindikat koji zastupa industrijske radnike. Ali ovde se ne radi o plati ili pravu na odmor, već o netransparentnosti YouTube-a kada je reč o algoritmu i plasiranju reklama.

Manje para od reklama

Sve je počelo praćkama. Naime, Jerg Šprave se na YouTube proslavio svojim kanalom „The Slingshot Channel“ na kojem testira praćke i katapulte koje sam pravi. Tako je recimo napravio samostrel za olovke ili praćku za kondome.

Šprave je imao sreće i veštine da mnogi njegovi vido-snimci postanu vrlo popularni na internetu i tako je dobro zarađivao. Jer više klikova značilo je više para od reklama.
No pre dve godine je YouTube promenio pravila igre.

Firmama koje se reklamiraju na ovoj platformi ponuđeno je „prijateljsko okruženje“ u kojem mogu da plasiraju svoje reklame. Snimci koje objavljuje Šprave su recimo ocenjeni kao delimično nasilni jer se u njima prikazuje „oružje“ – njegovi prihodi od reklama su strmoglavo pali.

YouTubeer je posao iz snova za mnoge mlade ljude“, navodi Šprave u jednom svom aktuelnom videu. Ali sada je to, tvrdi on, noćna mora, jer više nije moguće da se zaradi za život.

Zato je prošle godine osnovao „Uniju YouTubera“, prvu takvu interesnu grupu u ovoj branši. Na Facebook-u grupa broji preko dvadeset hiljada članova.

Izgleda kao da YouTube više na svojoj platformi ne želi nezavisne YouTubere“, ističe Šprave. Tvrdi da se videi običnih ljudi cenzurišu, odsecaju od reklama ili se čitavi kanali blokiraju.

Nasuprot tome, dodaje on, medijski koncerni i poznati imaju povlašćen položaj. To možda ima veze sa kritikama kojima su već godinama izloženi YouTube i druge društvene mreže, naime, da se nedovoljno bore protiv nasilnih i diskriminišućih sadržaja.

Pre dve godine, baš u vreme kada je YouTube promenio algoritam za reklame, u Nemačkoj je na snagu stupio zakon koji koncernima preti milionskim kaznama ukoliko relativno brzo ne uklanjaju sadržaje koji su „verovatno protivzakoniti“.

Da li su YouTuberi „radnici“?

Šprave, ostali YouTuberi i sindikat sada traže da YouTube otvoreno objavi na osnovu kojih pravila briše snimke ili ih odseca od reklama. Osim toga žele da imaju sagovornike u koncernu kao i savet u kojem bi bili okupljeni producenti videa koji bi bili konsultovani o pravilima platforme.

Formalno YouTube nije poslodavac onima koji objavljuju na toj platformi. Pa ipak sindikalac Robert Fus vidi jednostranu zavisnost.

Ne postoji prinuda u smislu da recimo YouTuberi moraju svakog dana u 14 časova da postave po jedan video. Ali postoji posredna uslovljenost jer su YouTuberi stalno prinuđeni da isporučuju novi materijal jer će inače putem algoritma pasti u zapećak“, objašnjava Fus za Dojče vele.

Sindikat zato preti da će izvesti YouTube pred sud kako bi se proverilo da li se radi o „prividnoj samostalnosti“ kakva je u Nemačkoj zabranjena. Takav odnos nastaje kada zaposleni navodno rade samostalno, kao frilenseri, ali su zapravo zavisni od jednog poslodavca.

U najgorem slučaju po YouTube, platforma bi morala retroaktivno da uplati zdravstveno i penziono osiguranje, kao i da YouTuberi budu kao i klasični radnici zaštićeni od neutemeljnih otkaza.

No, stručnjaci za radno pravo misle da je to pustolovna tužba i ne vide mnogo izgleda na uspeh.

Sindikati se prilagođavaju savremenim kretanjima

Pa ipak, sindikati otkrivaju novi poslovni svet u kojem se tope granice klasičnog radništva i samostalnih preduzetnika. U tom svetu su recimo i vozači koji usluge nude preko platforme Uber. Nedavno je sud u Švajcarskoj dao za pravo jednom vozaču, tretirajući ga maltene kao zaposlenog ove kompanije.

„IG Metal“ najviše polaže na to da digitalne kompanije same pristanu na kodekse ponašanja i bolje tretiraju one bez kojih ne bi mogle ni da postoje. Taj sindikat je učestvovao u izradi kodeksa koji su potpisale manje platforme poput Clickworker, Crowd Guruil i Bugfinders.

Teško je zamisliti da bi se gigant poput YouTube-a obavezao na nešto jednom nemačkom sindikatu. Ipak, sindikalac Fus je optimista.

Solidarnost i pravda moraju imati mesto u radnom svetu i društvu. Kada se društvo menja, onda se mi upravo zalažemo da ove vrednosti važe i u promenjenim uslovima“, smatra sagovornik Dojče velea.

 

Izvor: RTS, DW

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Novi uslovi korišćenja Google-a napisani jednostavnijim jezikom

Advertiser Serbia20. februara 2020.

Preminuo Larry Tesler, čovek koji je osmislio „cut, copy i paste“ opcije

Advertiser Serbia20. februara 2020.

Google pregovara sa medijima kako bi dobio licence za informacije

Advertiser Serbia18. februara 2020.

Evropska komisija: Facebook treba da se prilagodi EU, a ne obrnuto

Advertiser Serbia18. februara 2020.

Jedna trećina internet korisnika su deca

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Rusija kaznila Facebook i Twitter

Advertiser Serbia14. februara 2020.

Velika Britanija: Regulatorna agencija da ima ovlašćenja nad internetom

Advertiser Serbia13. februara 2020.

Deca u Srbiji dnevno provode u proseku tri sata na internetu

Advertiser Serbia10. februara 2020.

Instagram zaradio više od YouTube-a od oglašavanja?

Advertiser Serbia7. februara 2020.

SAD uvodi strogu kontrolu falsifikovane robe u e-trgovini

Advertiser Serbia4. februara 2020.

Google otkrio: YouTube ostvaruje prihode od 15 milijardi dolara godišnje

Advertiser Serbia4. februara 2020.

Stephen King napustio Facebook zbog lažnih vesti

Advertiser Serbia3. februara 2020.

Facebook u 2019 sa osetno manjom dobiti zbog skandala s kršenjem privatnosti

Advertiser Serbia2. februara 2020.

Avast optužen za prodavanje korisničkih podataka velikim kompanijama

Advertiser Serbia29. januara 2020.

Tinder uvodi panik dugme i druge opcije koje će povećati sigurnost korisnika

Advertiser Serbia24. januara 2020.