Internet

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Internet

Ranije kao eksperiment na maloj grupi korisnika, YouTube borba protiv blokera reklama sada i zvanično dobija globalne razmere, potvrđuje menadžer platforme

 

Ekstenzije na internet pregledačima koje blokiraju YouTube reklame sada će u mnogo većem obimu naići na probleme, odnosno više neće moći da obavljaju svoju osnovnu funkciju. To se dešava jer YouTube borba protiv blokera reklama sada i zvanično dobija globalne razmere, a deo je agresivne kampanje koja promoviše pretplatnički Premium servis bez oglasa.

Platforma je zvanično „pokrenula globalne napore“ kako bi stala na put blokerima oglasa, potvrdio je YouTube menadžer komunikacija Kristofer Loton u izjavi za TheVerge. Stoga, ukoliko sada naiđete na zaustavljeni YouTube plejer, verovatno ćete dobiti obaveštenje u kom piše da je reprodukcija video zapisa blokirana i da će tako biti ukoliko blokator oglasa ne bude onemogućen. Uz to, platforma će iskoristiti priliku da promoviše svoj pretplatnički servis, te će ponuditi opciju da pređete na Premium nalog koji ćete plaćati, što zauzvrat nudi iskustvo korišćenja bez reklama.

Još u maju ove godine počela je ova YouTube borba kao mali eksperiment na određenoj grupi korisnika, koja se ogledala u tome što su pojedini koji koriste blokere reklama dobijali iskačuće prozore sa obaveštenjem da to nije dozvoljeno. U prozoru su korisnicima tada bile ponuđene dve opcije: ili da dozvole oglase ili da pređu na YouTube Premium.

Tokom leta, eksperiment se postepeno širio, ali i menjao oblike te je tako u jednom od njih iskačući prozor pretio da će YouTube plejer biti blokiran posle tri video snimka, ukoliko korisnici ne isključe bloker reklama. Naravno i ovaj prozor sadržao je tekst koji bi trebalo da opravda potez: da reklame omogućavaju platformi da bude besplatna za milijarde korisnika širom sveta. Uporedo, i on je nudio opciju za prelazak na Premium nalog ukoliko im se ne sviđa ona u kojoj moraju dozvoliti reklame, što kreatorima sadržaja, kako je pisalo, omogućava da nastave da zarađuju kao i kada su aktivni oglasi na video snimcima.

Tu nije bio kraj i YouTube borba protiv blokera oglasa se nastavila. I u avgustu je iskačući prozor menjao formu, ali ne i suštinu. Nudio je iste opcije dozvoljavanja reklama ili prelaska na Premium, ali je tada sadržao tajmer koji odbrojava od 30 do 60 sekundi, odnosno vreme do prikazivanja nove reklame ukoliko se korisnik ne pridržava pravila. Tačnije, prozor je zaustavljaju reprodukciju video snimka, praktično sve dok korisnik ne isključi bloker reklama ili ne plati pretplatu.

Loton je ove eksperimente tada okarakterisao kao „mali globalni eksperiment“, ali očigledno je da to više nije eksperiment, a nije ni mali. Tokom proteklih nedelja, sve više korisnika sa ekstenzijama za blokiranje reklama nije moglo da gleda YouTube snimke ukoliko ekstenzije ne isključi, potvrđuje i izveštaj portala AndroidAuthority.

Ovakve eksteznije, tvrdi Loton, krše uslove korišćenja platforme, dodajući da reklame „podržavaju raznovrstan ekosistem kreatora sadržaja na globalnom nivou, omogućavajući ujedno milijardama korisnika da pristupe besplatno svom omiljenom YouTube sadržaju.“

Platforma verovatno smatra da će njen napor naterati više korisnika da pređu na pretplatu i naloge koji ukidaju reklame, ali sa povećanjem cena pretplate (za sada samo u SAD), ne deluje da će ova opcija postati atraktivnija. Korisnici će naprotiv, možda smisliti još jedan način kako da zaobiđu sve veći broj reklama koji se pojavljuje na jednom video snimku, a da za to ujedno ne plaćaju.

 

Izvor: benchmark.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

UA Day konferencija u Beogradu: Višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

O veštačkoj inteligenciji na DIDS 2024: Da li smo na početku ili kraju velike promene?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Više od 2.000 ljudi pomoglo Petru da vrati „Izgubljeni IDentitet“

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

DIDS 2024 – Budućnost je… sada!

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2023. godinu

Advertiser Serbia6. фебруар 2024.

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Održana Nedelja privatnosti

Advertiser Serbia29. јануар 2024.

Altman: Zabrinutost o AI je prenaglašena, promeniće svet manje nego što mislimo

Advertiser Serbia29. јануар 2024.

RNIDS poklanja Neo Geo RNIDS i još 50 fontova srpske ćirilice

Advertiser Serbia26. јануар 2024.

Posetite novu atrakciju u Beogradu ove zime: Prvi Cybersecurity Escape room

Advertiser Serbia25. јануар 2024.

Ćirilica i tehnologija, godišnjica .срб domena

Advertiser Serbia22. јануар 2024.

Otvorena prodavnica u kojoj mogu da se kupuju četbotovi

Advertiser Serbia15. јануар 2024.

Koliko društvene mreže zarađuju od maloletnika?

Advertiser Serbia5. јануар 2024.

Počelo predlaganje kandidata za Top50 izbor najboljih online stvari u 2023

Advertiser Serbia21. децембар 2023.

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембар 2023.