Agencije

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Agencije

Mreža nezavisnih marketinških agencija Centralne i Istočne Evrope weCAN izdala je peti godišnji izveštaj pod nazivom CANual Report

 

Izveštaj obuhvata i sumira rezultate poslovanja tržišta oglašavanja u 15 zemalja Centralne i Istočne Evrope u periodu od 2014 do 2018. godine i uključuje predviđanje trendova za narednih pet godina.

null

Pored podataka o navikama korišćenja medija i potrošnje u oglašavanju, u izdanju se nalaze i autorski tekstovi eksperata i lidera drugih industrija, kao što su Agnieška Kosik, direktorka Fejsbuka u Poljskoj, Ilés Vadáš, industrijski menadžer u Guglu u Mađarskoj, Mojca Briščik, predsednica festivala Golden Dram i dr.Ákos Kozák, direktor GfK iz Mađarske.

Dve prekretnice u pet godina

null

Izveštaj pokazuje da je ukupna vrednost potrošnje na oglašavanje u regionu u 2018 dostigla sumu od 13,8 miljardi evra, što je za tri milijarde više nego pre pet godina.

Broj ljudi u regionu koji svakodnevno koriste internet je porastao za 10% od 2014 i u većini zemalja oglašivači su se brzo prilagodili ovoj glavnoj promeni u navikama korišćenja medija.

Ovaj brzi rast korišćenja internet sadržaja praćen je eksplozivnim rastom udela potrošnje na internet oglašavanje od 104% u odnosu na ukupna ulaganja u oglašavanje i dostigao je 5,7 milijardi evra prošle godine za region Centralne i Istočne Evrope pretekavši ulaganje oglašivača u televiziju.

Preuzimanje liderske pozicije ulaganja u digitalno oglašavanje nije jedina prekretnica CEE tržišta. Dok se u posmatranom periodu jedino beleži konstantan pad ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima (-28%), tržište OOH se uvećalo za 10%.

Tržište oglašavanja u periodu između 2014. i 2018. godine

null

1. Televizija ili internet?

Oglašivači u zemljama Višegradske četvorke su bili najbrži u prilagođavanju oglašavanja u eri interneta. Češka je prva zemlja u kojoj je potrošnja na oglašavanje na internetu potisnula televiziju. Taj trend je pratila, nadalje, Mađarska u 2015, Poljska u 2018, dok se očekuje da se Slovačka pridruži u vrlo bliskoj budućnosti. Pored njih, još tri zemlje su imale ovu prekretnicu – Litvanija u 2016 i Ukrajina i Rusija u 2018. Poslednja u ovom nizu je postala prava digitalna supersila doprinoseći svojom potrošnjom na oglašavanje na internetu skoro polovini ukupne potrošnje na oglašavanje na internetu regiona.

Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Rusija, Ukrajina, Litvanija: internet

Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija, Slovenija, Hrvatska: TV

2. weCAN rangiranje

Pre pet godina, weCAN je razvio indeks koji bi oglašivačima približio i objasnio stanje tržišta oglašavanja u regionu. Vrednosti weCAN indeksa pokazuju procenat potrošnje u oglašavanje po glavi stanovnika unutar nominalnog BDP-ja zemlje, otkrivajući da li potrošnja na oglašavanje kao ekonomski sektor jača ili slabi u odnosu na celokupni ekonomski perfomans zemlje.

Od 2014. godine, weCAN indeks je rastao u Češkoj, Ukrajini, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rusiji i Litvaniji. To znači da je u ovim zemljama tržište oglašavanja raslo dinamičnije od ekonomije tih zemalja.

Ovo su iste one zemlje u kojima je oglašavanje na internetu uzelo primat od televizije, dokazujući time da je ekonomski segment u koji spada oglašavanje razvijen na način na koji je to na zapadnim tržištima, ukoliko je potrošnja na oglašavanje na internetu prva na listi.

3. Što se tiče tržišta Srbije u posmatranom periodu, u poređenju sa gore navedenim tržištima, ono izgleda pasivno i slabo agilno kada su trendovi i promene u pitanju. Međutim, u narednom petogodišnjem periodu moglo bi se prodrmati upravo zahvaljujući internetu i hvatanju priključka sa razvijenijim tržištima u ovoj kategoriji. Možda u tom periodu ulaganja u oglašavanje na internetu i u Srbiji počnu da liče na ona iz Višegradske grupe.

New Moment, partner mreže, doprineo je publikaciji, koja je prvi put predstavljena u Bukureštu sedmog novembra.

 
Izvor: B92

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.