Agencije

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, IV deo

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa rukovodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2017. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana, pre i posle novogodišnjih i božićnih praznika…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2016. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja u 2017. godini u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2017. godini.

null

Biljana Kolaković, regionalna direktorica medijske agencije UM (Universal Media)

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Još jedna poslovna godina se završila sa dobrim rezultatom za UM i što je, možda, najvažnije u ovu novu godinu ulazimo sa većim brojem klijenata. Godina za nama bila je izuzetno dinamična i možemo da budemo ponosni na sve projekte koje smo radili sa našim klijentima i kolegama iz medija. Posebno bih istakla nagrade kojih je 2016.godine bilo više nego ranije. Nagrađeni smo na festivalima SEMPL, MIXX koji je organizovan po prvi put, a bili smo zastupljeni i na reviji najboljij regionalnih kampanja BalCannes.
Ono što je takođe vezano za prošlu godinu je nova organizacija u načinu rada sa nekima od naših ključnih klijenata. Naime, prepoznali smo potrebu za potpunom integracijom kreativnih, digital i medija timova, i to smo i počeli da primenjujemo. Time smo verovatno jedan od prvih agencijskih timova koji na ovaj način radi sa svojim klijentima.
Pored ovih rezultata, koji su, da kažemo jasno merljivi, smatramo i veoma važnim aktivnosti kojima smo bili posvećeni u segment edukacije.
Veliku pažnju posvećujemo daljoj edukaciji mladjih kolega, kao i usavršavanju i edukaciji naših timova. Bili smo uključeni u koncipiranje i realizaciju prve IAA akademije, koja je po svim procenama izuzetno dobro završila svoj prvi ciklus. Sa velikim zadovoljstvom iščekujemo narednu generaciju polaznika IAA akademije.
Pored aktivnog učešća u edukacijih budućih kolega, organizovali smo i edukaciju za sve UM timove iz našeg regiona. Za sve kolege koji čine UM timove iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Tirane i Sofije smo organiozovali edukaciju iz oblasti streteškog planiranja i komunikacija gde nam je
predavač bio – lider strateškog planiranja UM za ceo CEE region Victor Croitoru iz UM Rumunija. Naredne godine nam je u planu da sledeći edukativni ciklus bude vođen od strane tima koji na nivou cele Evrope upravlja streškim planiranjem UM.

…ocena poslovne godine 2016…Nama je 2016. godina bila dosta dinamična i to ne samo u Srbiji već na svim tržištima na kojima poslujemo. Aktivnosti naših klijenata, koji spadaju među najveće oglašivače u regionu, bile su prilično stabilne. Sa druge strane i u 2016. smo, kao i u nekim prethodnim godinama (na šta smo već prilično naviknuti u celom regionu) imali redovnu evaluaciju našeg rada i to kroz analize i odite nezavisnih revizora koji ovu evaluaciju sprovode za potrebe naših klijenata. Pored toga i prošla, kao i prethodne godine, bila je intenzivna kada je reč o pitch procesima, a slobodno možemo da kažemo da se to može očekivati i u ovoj 2017. godini.
Pored svega navedenog, mislim da je veoma važno da istaknem da smo, kao struka napredovali. Dobili smo novi Zakon o oglašavanju koji je znatno unapređen u odnosu na prethodni i u čijoj smo izradi kao komunikacioni sistem aktivno učestvovali. Sada smo, i sa regulativom bliži evropskim, ali i svetskim standardima. Jasno se vidi, kroz različite aktivnosti koje sprovode strukovna udruženja, da se industrija konsoliduje, aktivnija je i sve više se angažuje na projektima i aktivnostima koji unapređuju kako sam rad tako i sliku naše struke u javnosti. Ponoviću, IAA akademija, MIXX Festival (IAB), ZOO koji je stvorio prostor za samoregulativu, što će biti značajna tema naredne godine…

…poslovna očekivanja u 2017…Industrija tržišnih komunikacija je u direktnoj vezi i uvek prati privredu jedne zemlje, odnosno njene tržišne okolnosti. Zbog toga se kroz naš posao jasno sagledava i ukupno stanje ekonomije i privrede. U ovoj godini se prema najavama očekuje privredni rast što i nas čini pozitivnim kada je reč o kretanjima u našoj indistriji. Takođe, bićemo u mogućnosti da vidimo i prve rezultate primene novog ZOO. Procenjivaćemo njegovu primenu i bićemo u situaciji i da nešto na tom polju unapredimo. Kao što sam već najavila, aktivno ćemo se baviti samoregulativnom. Očekujemo i dalje unapređenje funkcionisanja profesionalnih udruženja, jer kvalitet rada kako nacionalnih tako i internacionalnih strukovnih udruženja na nekom tržištu, između ostalog, predstavlja svojevrstan lakmus papir kada je reč o proceni organizovanosti, uređenosti, a time privlačnosti nekog tržišta za oglašivače.
Što se tiče UM, ove godine nas očekuje i predstavljanje rezultata najnovijeg globalnog istraživanja Wave o navikama korisnika društvenih mreža koji se u Srbiji sprovodi već nekoliko godina unazad. Ovi rezulati će nam mnogo pomoći u boljem sagledavanju i unapređivanju našeg rada u saradnji sa našim partnerima u gradjenju njihovih brendova.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Uspešan rast!

null

Jelena Anđelić, direktorka agencije Drive

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Za Drive je 2016. godina bila uzbudljiva. Proširili smo tim stručnjacima iz različitih oblasti digitalnog poslovanja, radili na zanimljivim projektima i stekli nove kolege u Nordijskom regionu. Bavimo se poslom koji se na našem tržištu sve više razvija, a 2016. godina otvorila nam je put ka saradnji i sa skandinavskim tržištem.
Posebno smo ponosni na projekat razvoja brendiranog sadržaja kroz Make-up sajt za klijenta L’Oréal Paris. Ovaj projekat ne samo da je doživeo uspeh, kako u Srbiji tako i u regionu, već je izazov svakodnevnog napretka i unapređenja, pravi “drive” za naš tim.

…ocena poslovne godine 2016…Prethodnu godinu smatram veoma uspešnom jer su neke stvari počele da se menjaju nabolje. Kompanije su shvatile da digitalno oglašavanje zaslužuje veće budžete, ne samo zbog boljeg načina targetiranja i praćenja rezultata, već i zbog toga što se u digitalu rađaju novi kanali i formati skoro svakog dana. Povećanje budžeta za digital se nije ograničilo samo na oglašavanje, već i na produkciju, a svi znamo koliko je važno imati dobar sadržaj.

……poslovna očekivanja u 2017……Očekujem da dobra osnova napravljena u prošloj godini opravda svoj potencijal. Mi smo uvek bili pioniri u našem poslu i radujemo se što imamo klijente koji se ne plaše da probaju nove stvari. Digital jeste upravo to – krenete sa nečim što mislite da će funkcionisati, ali imate priliku da se zaustavite, unapredite, čak i pokušate ponovo, i to za jako kratko vreme. Nadamo se da ćemo u 2017. imati još više prilike da radimo na izazovnim projektima koji nas podstiču da rizikujemo, istražujemo, učimo i rastemo. Svi pričaju o Lean Startup pristupu i MVP kao jedinom ispravnom, a mi to zapravo radimo u praksi.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Svim oglašivačima želim uzbudljivu 2017. godinu, smelost i hrabrost u nastupu njihovih brendova, neizostavni „drive“ za novim projektima i budžete za razvoj i unapređenje digitalne komunikacije. Sve to će omogućiti da se i u 2017. godini zabavljamo radeći sjajne stvari.

null

Ivan Živković, Managing & Creative Director Pioniri Communications

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Bila je ovo jedna od najboljih naših godina. Zaokružili smo mnoge stvari unutar agencije i postavili temelj za dalji rast i razvoj. Iako prethodno brižljivo projektovana, 2016. je premašila sve postavljene ciljeve. Skoro smo duplirali broj zaposlenih u odnosu na prethodnu, a rasli su i ostali bitni parametri poslovanja.
Pored toga što smo uspeli da zadržimo dugogodišnje klijente agencije, ali i proširimo sa njima saradnju, godinu za nama obeležio je i početak rada sa tri nova klijenta – Knjaz Miloš, Raiffeisen banka i Huawei.

…ocena poslovne godine 2016…Iako je donet jako bitan i znatno savremeniji od prethodnog Zakon o oglašavanju, čini mi se da se domaća industrija nije puno pomerila od toga. Klima u kojoj nikada nije bilo više igrača u tržišnoj utakmici za relativno skromne budžete, nije pogodna za krupne korake industrije koji treba da se dese – od efektivnijeg udruživanja do postavljanja standarda i pravila koji će svi poštovati, a struci povratiti poštovanje i kredibilitet.
Sve je veći broj sumnjivih pitcheva, prosečnih kampanja i rešenja, kao i potpunih komunikacionih promašaja. Naša advertajzing scena mi sve više počinje da liči na slepi kolosek koji zaobilaze svi globalni industrijski trendovi i logična evolucija. A ljudi, čini mi se da nikada manje nisu bili zainteresovani da se bave ovim poslom.

……poslovna očekivanja u 2017……Pored već nekoliko novih, ali jako brzo i široko prihvaćenih konferencija i festivala, naredne godine sa dolaskom još par licenci očekujem da ćemo tržište podići na novi nivo za koji ćemo videti da li smo spremni. Svakako, razlog za optimizam su nove nadolazaće snage i pogotovo generacije edukovane kroz sada institucionalizovani oblik koji se pojavio u AcademIAA formatu.
Uslovi neće biti bolji, niti će manje biti komplikovano baviti se komunikacijom koja se usložnjava iz godine u godinu, a ograničeni brojem stručnih i posvećenih kadrova koji mogu da donesu razliku, sve će biti teže praviti velike korake i očekivati spektakularne rezultate.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Da ostanu relevantni svojim potrošačima i naredne godine, jer ne vidim veći izazov za brendove danas.

Nastavak sutra…

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, I deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, II deo
Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, III deo

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.