Dr. mreže

Velika Britanija: Zatvor za direktore tehnoloških kompanija ukoliko ne zaštite decu na internetu

Dr. mreže

Kompanije će takođe morati da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe bude primeren uzrastu.

 

Direktori tehnoloških kompanija, čije platforme ne budu uspevale da zaštite decu od štete na internetu, biće suočeni sa krivičnim prijavama, zaključeno je sredinom nedelje nakon što je Vlada premijera Velike Britanije Rishija Sunaka postigla dogovor sa zakonodavcima.

Yahoo piše da je 50 konzervativnih poslanika i glavne opozicione stranke reklo da će podržati amandman osmišljen da pooštri zakon o internet sigurnosti.

Prema predloženim izmenama Zakona o sigurnosti na internetu, viši menadžeri u tehnološkim firmama biće krivično odgovorni za ponovljeno kršenje svoje dužnosti u brizi o deci i mogli bi se suočiti sa zatvorom do dve godine. Očekuje se da će Vlada ciljati direktore kompanija koji ignorišu obaveštenja o sprovođenju od Ofcoma, regulatora komunikacija Velike Britanije, u vezi s kršenjem njihovih dužnosti u pogledu sigurnosti dece, koje uključuju zaštitu dece od štetnog sadržaja kao što je materijal koji promoviše samopovređivanje i poremećaje u ishrani.

Međutim, kako prenosi Guardian, zakon neće inkriminisati rukovodioce koji su “postupili s dobrom namerom kako bi se na proporcionalan način pridržavali svojih dužnosti”.

Kompanije takođe moraju da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe, ali koji nije nezakonit, kao što je sadržaj koji se odnosi na samopovređivanje, bude primeren uzrastu.

Obezbeđivanje uzrasta, tehnički izraz za proveru nečije starosti na mreži, predstavljaće izazov za velike platforme jer će se od njih tražiti da primenjuju starosne granice, obično će to biti 13 godina za glavne platforme društvenih mreža.

Kritičari kažu da tehnološke platforme ne čine dovoljno ni da provere godine, niti da zaštite tinejdžere od štetnog sadržaja.

Dodatne promene najavljene u novembru 2022. godine uključuju zahteve od tehnoloških firmi da objave procenu rizika opasnosti koje njihove stranice predstavljaju za decu. Prema strukturi zakona, platforme moraju da izvrše procenu rizika štete koje bi njihove usluge mogle naneti deci, a zatim objasniti kako će se nositi s tim rizicima u svojim uslovima pružanja usluge, u procesu koji će proveriti Ofcom.

Regulator će takođe imati ovlašćenja da natera kompanije da objave obaveštenja o izvršenju koje dobiju zbog kršenja sigurnosti dece. Prema odredbama zakona, Ofcom ima moć da kazni kompanije do 18 miliona funti ili 10 posto svetskog prometa, ili u ekstremnim slučajevima, da čak blokira sajtove.

Korisnici će takođe imati pravo žalbe na uklanjanje sadržaja ili zabranu naloga. “Ovo će zaštititi korisnike da kompanije proizvoljno uklanjaju sadržaj ili blokiraju korisnike i biće obezbeđen odgovarajući postupak ako to učine”, kažu iz britanske vlade.

Guardian navodi kako ove izmene predstavljaju dodatni posao za tehnološke firme, ali ustupaju i još jedan kompromis. Tako će se odraslima koji ne žele da vide određene vrste legalnog, ali potencijalno uznemirujućeg sadržaja, morati da daju mogućnost da smanje njegovo pojavljivanje na svojim feedovima. Vlada će navesti ovu vrstu sadržaja u svoj popis, uključujući materijal koji je uvredljiv ili podstiče mržnju na osnovu rase, etničke pripadnosti, vere, invaliditeta, pola, promene pola ili seksualne orijentacije.

 
Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Stariji preuzimaju TikTok naloge influensera kako bi se približili deci

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Montana prva američka država koja je zabranila TikTok

Advertiser Serbia18. маја 2023.

Digitalno odrastanje u Srbiji: Kako internet utiče na ponašanje, razvoj i dobrobit mladih i dece?

Advertiser Serbia11. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Feed your greatness“ za Bite Me Nutrition

Advertiser Serbia11. маја 2023.

Taker Karlson pokreće emisiju na Twitteru

Advertiser Serbia10. маја 2023.

Američki regulator traži da se Meti zabrani zarađivanje na deci i mladima

Advertiser Serbia4. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Pipi Guza“ za Pipi Beverages

Advertiser Serbia24. априла 2023.

Ilon Musk najavio tužbu protiv Microsofta

Advertiser Serbia20. априла 2023.

Tramp ponovo na Instagramu, reklamira digitalne kartice

Advertiser Serbia18. априла 2023.

MILA PAŽUN, Digital Element: TikTok – platforma za privlačenje novih talenata

Advertiser Serbia4. априла 2023.

Redakcije ne žele da plaćaju Twitter Blue, kvačica uklonjena sa New York Timesa

Advertiser Serbia4. априла 2023.

Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok

Advertiser Serbia2. марта 2023.

Evropska komisija zabranjuje TikTok na službenim uređajima

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.