Dr. mreže

Velika Britanija: Zatvor za direktore tehnoloških kompanija ukoliko ne zaštite decu na internetu

Dr. mreže

Kompanije će takođe morati da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe bude primeren uzrastu.

 

Direktori tehnoloških kompanija, čije platforme ne budu uspevale da zaštite decu od štete na internetu, biće suočeni sa krivičnim prijavama, zaključeno je sredinom nedelje nakon što je Vlada premijera Velike Britanije Rishija Sunaka postigla dogovor sa zakonodavcima.

Yahoo piše da je 50 konzervativnih poslanika i glavne opozicione stranke reklo da će podržati amandman osmišljen da pooštri zakon o internet sigurnosti.

Prema predloženim izmenama Zakona o sigurnosti na internetu, viši menadžeri u tehnološkim firmama biće krivično odgovorni za ponovljeno kršenje svoje dužnosti u brizi o deci i mogli bi se suočiti sa zatvorom do dve godine. Očekuje se da će Vlada ciljati direktore kompanija koji ignorišu obaveštenja o sprovođenju od Ofcoma, regulatora komunikacija Velike Britanije, u vezi s kršenjem njihovih dužnosti u pogledu sigurnosti dece, koje uključuju zaštitu dece od štetnog sadržaja kao što je materijal koji promoviše samopovređivanje i poremećaje u ishrani.

Međutim, kako prenosi Guardian, zakon neće inkriminisati rukovodioce koji su “postupili s dobrom namerom kako bi se na proporcionalan način pridržavali svojih dužnosti”.

Kompanije takođe moraju da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe, ali koji nije nezakonit, kao što je sadržaj koji se odnosi na samopovređivanje, bude primeren uzrastu.

Obezbeđivanje uzrasta, tehnički izraz za proveru nečije starosti na mreži, predstavljaće izazov za velike platforme jer će se od njih tražiti da primenjuju starosne granice, obično će to biti 13 godina za glavne platforme društvenih mreža.

Kritičari kažu da tehnološke platforme ne čine dovoljno ni da provere godine, niti da zaštite tinejdžere od štetnog sadržaja.

Dodatne promene najavljene u novembru 2022. godine uključuju zahteve od tehnoloških firmi da objave procenu rizika opasnosti koje njihove stranice predstavljaju za decu. Prema strukturi zakona, platforme moraju da izvrše procenu rizika štete koje bi njihove usluge mogle naneti deci, a zatim objasniti kako će se nositi s tim rizicima u svojim uslovima pružanja usluge, u procesu koji će proveriti Ofcom.

Regulator će takođe imati ovlašćenja da natera kompanije da objave obaveštenja o izvršenju koje dobiju zbog kršenja sigurnosti dece. Prema odredbama zakona, Ofcom ima moć da kazni kompanije do 18 miliona funti ili 10 posto svetskog prometa, ili u ekstremnim slučajevima, da čak blokira sajtove.

Korisnici će takođe imati pravo žalbe na uklanjanje sadržaja ili zabranu naloga. “Ovo će zaštititi korisnike da kompanije proizvoljno uklanjaju sadržaj ili blokiraju korisnike i biće obezbeđen odgovarajući postupak ako to učine”, kažu iz britanske vlade.

Guardian navodi kako ove izmene predstavljaju dodatni posao za tehnološke firme, ali ustupaju i još jedan kompromis. Tako će se odraslima koji ne žele da vide određene vrste legalnog, ali potencijalno uznemirujućeg sadržaja, morati da daju mogućnost da smanje njegovo pojavljivanje na svojim feedovima. Vlada će navesti ovu vrstu sadržaja u svoj popis, uključujući materijal koji je uvredljiv ili podstiče mržnju na osnovu rase, etničke pripadnosti, vere, invaliditeta, pola, promene pola ili seksualne orijentacije.

 
Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Norveška traži od regulatora EU da kazni Metu zbog kršenja privatnosti

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Znate li da zadržite pažnju korisnika? Evo kako je L’Oreal to uspeo na Snapu!

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Ilon Mask planira da naplaćuje mesečnu pretplatu svim korisnicima X-a

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Facebook gasi rubriku vesti i menja strategiju

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram?

Advertiser Serbia4. септембра 2023.

X će dopustiti političko oglašavanje kandidata i stranaka uoči izbora u SAD

Advertiser Serbia30. августа 2023.

Stupio na snagu evropski Zakon o digitalnim uslugama

Advertiser Serbia25. августа 2023.

X počinje da uklanja naslove iz novinskih članaka

Advertiser Serbia23. августа 2023.

Predstavljena mobilna aplikacija koja je potpuna suprotnost postojećim društvenim mrežama

Advertiser Serbia23. августа 2023.

Mask: „Nema velike društvene mreže. Možda ćemo propasti…“

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Šta se desi kada poruka ode u pogrešnu chat grupu?

Advertiser Serbia21. августа 2023.

TweetDeck prelazi na pretplatu

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Video pozivi stižu i na X

Advertiser Serbia15. августа 2023.

Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta

Advertiser Serbia14. августа 2023.