Dr. mreže

Velika Britanija: Zatvor za direktore tehnoloških kompanija ukoliko ne zaštite decu na internetu

Dr. mreže

Kompanije će takođe morati da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe bude primeren uzrastu.

 

Direktori tehnoloških kompanija, čije platforme ne budu uspevale da zaštite decu od štete na internetu, biće suočeni sa krivičnim prijavama, zaključeno je sredinom nedelje nakon što je Vlada premijera Velike Britanije Rishija Sunaka postigla dogovor sa zakonodavcima.

Yahoo piše da je 50 konzervativnih poslanika i glavne opozicione stranke reklo da će podržati amandman osmišljen da pooštri zakon o internet sigurnosti.

Prema predloženim izmenama Zakona o sigurnosti na internetu, viši menadžeri u tehnološkim firmama biće krivično odgovorni za ponovljeno kršenje svoje dužnosti u brizi o deci i mogli bi se suočiti sa zatvorom do dve godine. Očekuje se da će Vlada ciljati direktore kompanija koji ignorišu obaveštenja o sprovođenju od Ofcoma, regulatora komunikacija Velike Britanije, u vezi s kršenjem njihovih dužnosti u pogledu sigurnosti dece, koje uključuju zaštitu dece od štetnog sadržaja kao što je materijal koji promoviše samopovređivanje i poremećaje u ishrani.

Međutim, kako prenosi Guardian, zakon neće inkriminisati rukovodioce koji su “postupili s dobrom namerom kako bi se na proporcionalan način pridržavali svojih dužnosti”.

Kompanije takođe moraju da obezbede da svaki sadržaj kojem deca mogu da pristupe, ali koji nije nezakonit, kao što je sadržaj koji se odnosi na samopovređivanje, bude primeren uzrastu.

Obezbeđivanje uzrasta, tehnički izraz za proveru nečije starosti na mreži, predstavljaće izazov za velike platforme jer će se od njih tražiti da primenjuju starosne granice, obično će to biti 13 godina za glavne platforme društvenih mreža.

Kritičari kažu da tehnološke platforme ne čine dovoljno ni da provere godine, niti da zaštite tinejdžere od štetnog sadržaja.

Dodatne promene najavljene u novembru 2022. godine uključuju zahteve od tehnoloških firmi da objave procenu rizika opasnosti koje njihove stranice predstavljaju za decu. Prema strukturi zakona, platforme moraju da izvrše procenu rizika štete koje bi njihove usluge mogle naneti deci, a zatim objasniti kako će se nositi s tim rizicima u svojim uslovima pružanja usluge, u procesu koji će proveriti Ofcom.

Regulator će takođe imati ovlašćenja da natera kompanije da objave obaveštenja o izvršenju koje dobiju zbog kršenja sigurnosti dece. Prema odredbama zakona, Ofcom ima moć da kazni kompanije do 18 miliona funti ili 10 posto svetskog prometa, ili u ekstremnim slučajevima, da čak blokira sajtove.

Korisnici će takođe imati pravo žalbe na uklanjanje sadržaja ili zabranu naloga. “Ovo će zaštititi korisnike da kompanije proizvoljno uklanjaju sadržaj ili blokiraju korisnike i biće obezbeđen odgovarajući postupak ako to učine”, kažu iz britanske vlade.

Guardian navodi kako ove izmene predstavljaju dodatni posao za tehnološke firme, ali ustupaju i još jedan kompromis. Tako će se odraslima koji ne žele da vide određene vrste legalnog, ali potencijalno uznemirujućeg sadržaja, morati da daju mogućnost da smanje njegovo pojavljivanje na svojim feedovima. Vlada će navesti ovu vrstu sadržaja u svoj popis, uključujući materijal koji je uvredljiv ili podstiče mržnju na osnovu rase, etničke pripadnosti, vere, invaliditeta, pola, promene pola ili seksualne orijentacije.

 
Izvor: media.ba

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Meta najavila da će Donaldu Trampu vratiti naloge na Facebook-u i Instagram-u

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Medijski trendovi u 2023

Advertiser Serbia23. јануара 2023.

Meta tužila proizvođača softvera zbog lažnih naloga i izvlačenja korisničkih podataka sa Facebooka i Instagrama

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Twitter rasprodaje kancelariski nameštaj, čak i neonsku ptičicu na ulazu u sedište kompanije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

TikTok kažnjen sa 5 miliona evra zbog kolačića za praćenje korisnika

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

Facebook i Instagram planiraju da više štite tinejdžere od neprikladnih reklama

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

Mask uvodi tvitove od 4.000 karaktera

Advertiser Serbia9. јануара 2023.

Počelo predlaganje kandidata za Top50 izbor najboljih online stvari u 2022

Advertiser Serbia20. децембра 2022.

Spektakl na Mundijalu 2022: Ceo svet slavi sa Mesijem

Advertiser Serbia20. децембра 2022.

Twitter počinje svima da prikazuje preporučene tvitove

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Mask lično zvao direktore kompanija koje su prestale da se reklamiraju na Twitter-u

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

I Audi obustavio sve aktivnosti na Twitter-u

Advertiser Serbia23. новембра 2022.

Hive je alternativa za Twitter

Advertiser Serbia22. новембра 2022.

SpaceX kupio veliku reklamnu kampanju na Twitter-u za Starlink

Advertiser Serbia14. новембра 2022.

Mask: Bez prihoda od pretplate Twitter neće preživeti zimu

Advertiser Serbia11. новембра 2022.