Brendovi

Valjevska fabrika Gorenje Hisense u borbi za čistiju okolinu

Brendovi

Jedan od najvećih ekoloških problema u zemlji – zagađenje vazuduha pogađa sve urbane sredine, ali se poslednjih godina Valjevo neslavno ističe kao jedan od najzagađenijih. I ova zima nije bila izuzetak, pa su se veliki broj dana tokom zimskog perioda beležile veoma visoke koncentracije zagađujućih materija.

 

Kao glavni zagađivači navode se individualna ložišta, saobraćaj i industrija. To je upravo razlog što kompanija Gorenje Hisense iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdravilji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju.

Redovni monitoring štetnih gasova koji se obavlja tokom zimske sezone ni u 2021. godini nije pokazao prekoračenja, za šta je zaslužna i procedura obaveznog menjanja filtera, i to dva puta godišnje. Ovi najsavremeniji filteri i njihovo redovno menjanje obezbeđuju da se praškaste materije iz fabrike nikada ne približavaju graničnim vrednostima. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je ove godine zamenjen stari kotao novim CNG kotlom, koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova.

Briga valjevske fabrike Gorenje Hisense za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada i u skladu sa zakonsim obavezama.

Samo u prošloj godini valjevska fabrika Hisense Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra po osnovu proizvedenih rashladnih aparata. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje Hisense i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Kompanija na godišnjem nivou u državni budžet uplati ekološke takse ukupno 3,8 miliona evra za proizvdene i prodate aparate. Dodatno, Gorenje je, sa namerom da podstakne i druge proizvođače da odgovorno brinu o svojim proizvodima, pre nekoliko godina iniciralo i finansiralo projekat “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom”. U saradnji sa resornim institucijama, agencijama i kompanijama, Gorenje je značajno unapredilo procedure u ovoj oblasti. Zahvaljujući zalaganju za unapređenje transparentnosti i efikasnosti sistema za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, direktno je suzbijena nelojalna konkurencija, a u sistem naplate ekološke takse uvedeno je više od 1.500 novih firmi iz cele Srbije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Zašto su prava intelektualne svojine (IPR) važna za podsticanje trgovine između CEFTA Strana?

Advertiser Serbia13. марта 2023.