Srbija

Utama i Vera sanja more pobednici 18. Slobodne zone

Srbija

Utama Alehandra Loajse Grisija i Vera sanja more Kaltrine Krasnići proglašeni su za najbolje angažovane filmove međunarodnog, odnosno regionalnog programa 18. Slobodne zone.

 

U ponedeljak je na programu DKC Slobodna zona na bis.

Projekcijom finskog ostvarenja Raj za karaoke Einarija Pakanena i svečanom dodelom nagrada u utorak uveče je u Domu omladine zatvoren 18. Filmski festival Slobodna zona.

Najbolji angažovani film u Regionalnoj selekciji je Vera sanja more Kaltrine Krasnići, filmski portret sredovečne udovice koja mora da se suoči sa surovom stvarnošću duboko ukorenjenog patrijarhata na ovim prostorima.

Vera sanja more je priča dobro poznata svakoj ženi na Balkanu, priča u kojoj se svaka od nas prepoznaje i koja nas podseća da borba za rodnu ravnopravnost još traje. Istovremeno, način na koji je ispričana i mračni tonovi koji je prate, realistično oslikavaju ne samo život žena, već i muškaraca na našem komadiću planete, nemoćnom da konačno odživi svoju prošlost. Film koji udara u glavu, ali bez nokauta”, piše u obrazloženju žirija koje su činile novinarka Tamara Skrozza, rediteljka Milica Tomović i producentkinja i teoretičarka Jelena Mišeljić.

Nagradu je u ime ekipe primio producent ovog ostvarenja snimljenog u koprodukciji Albanije, Severne Makedonije i Kosova*.

Veoma sam srećan što sam gost festivala sa filmom i naročito zbog toga što smo dobili nagradu. Kultura je most koji ruši sve predrasude i ovo je velik korak neophodan za pomirenje naša dva naroda„, poručio je producent Škumbin Istrefi.

Članice žirija su Nagradu Human Rights dodelile filmu Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića, a Specijalno priznanje dokumentarcu Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Hvala Slobodnoj zoni što već 18 godina otvara teme koje bi mnogi rado gurnuli pod tepih, ali vi ne date”, poručila je Vedrana.

Trejler – Vera sanja more:

Najbolji angažovani film u Međunarodnoj selekciji je Utama Alehandra Loajse Grisija, o starijem bračnom paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života.

Članovi žirija – rediteljka Aleksandra Odić, umetnica performansa Nezaket Ekiči i video i filmski umetnik Boško Prostran nagradili su ovaj film „koji nas uvlači u intimne ljudske emocije protagonista, omogućavajući nam da učestvujemo u sukobima koji se dešavaju u udaljenom delu sveta, a utiču na sve nas: promena porodičnih struktura i tradicije, migracije izazvane globalnim klimatskim promenama, oproštaj i suočavanje sa smrću koja se približava”.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodeljeno je filmu Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša Andreasa Drezena.

Trejler – Utama:

Najbolji film novouspostavljene linije, Prva dva koraka, je dokumentarac Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje, o turskim folkerima u Nemačkoj, odlučio je žiri mladih reditelja u sastavu: Siniša Cvetić, Matija Gluščević i Dušan Zorić.

Svaki put kada ne odem na neki festival, ja dobijem nagradu, tako da sledeći put neću ići u Kan, Berlin, Veneciju i Lokarno. Nažalost, nisam mogao da dođem u Beograd, ali ova nagrada će mnogo pomoći bioskopskoj distribuciji filma u Srbiji”, rekao je Kaja u svojoj video-poruci zahvalnosti.

Trejler – Ljubav, nemačke marke i smrt:

Srednjoškolski žiri za najbolji film Selekcije 8+ proglasio je igrano ostvarenje Časna sestra fudbalski trener Roberta Buesa o opatici koja u sirotištu za dečake osniva fudbalski tim, a Selekcije 14+ dokumentarac Nevinost Gaja Davidija o mladim ljudima stradalim tokom služenja obaveznog vojnog roka u Izraelu.

U svom video-obraćanju Davidi je istakao da je naročito srećan jer je dobio nagradu od mladog žirija.
Ovaj film sam pravio misleći na tinejdžere, prevashodno u Izraelu, ali i širom sveta i veoma sam uzbuđen i srećan što sam dobio nagradu upravo od vas”.

Trejler – Nevinost:

Nagrada publike pripala je dokumentarcu Plesati Pinu Florijana Hancen-Cioba.

U sredu, 9. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda na repertoaru je Slobodna zona na bis sa sledećim naslovima: Nevinost Gaja Davidija (13.30), Moja zamišljena zemlja Patrisija Gusmana (16), Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša Andreasa Drezena (18.30) i Trougao tuge Rubena Estlunda (21).

Od 9. do 23. novembra publici u celoj Srbiji dostupan je veći deo filmova sa ovogodišnjeg programa, preko platforme KinoKauch.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.
 

Foto: Tanja Drobnjak

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Srbija

Avon ispunjava sve praznične beauty želje

Advertiser Serbia2. децембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Samo brendovi koji se budu okrenuli ka kolektivnoj akciji će zapravo biti relevantni za ciljnu grupu“

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Glovo beleži povećanu aktivnost u vreme kada fudbal spaja ljude

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

WebMind – nova medijska platforma u okviru agencije Represent Communications

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 21. do 27. novembra 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] ALEKSANDRA KOSANOVIĆ STRIŽAK, Erste Banka: „Današnji marketing podrazumeva hrabrost, odvažnost i spremnost na odstupanje od tradicionalnog i uobičajenog“

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

UEPS-ov konkurs za tradicionalna godišnja priznanja u završnoj fazi

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Održan Maxi Nacionalni festival hrane

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

United Media postala većinski vlasnik slovenačke kompanije Adria Media

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

Serija „Sudbina“ na Dizi kanalu od 1. decembra

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

Mia Bjelogrlić dobitnica priznanja za žensku hrabrost kompanije Avon

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Coca-Cola podrška mladima besplatan vebinar 29. i 30. novembra

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Održan skup o medijima i tehnologiji – U moru sadržaja opstaje kvalitet

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] JELENA ČAĐENOVIĆ, A1 Srbija: „Snažnija veza i dvosmerna komunikacija sa agencijama i eksternim partnerima su ključni za postizanje izuzetnih rezultata“

Advertiser Serbia25. новембра 2022.