Mediji

USAID i Ministarstvo kulture predstavili priručnike medijske pismenosti za roditelje, influenseri učili o sebi kao o medijima

Mediji

BEOGRAD – U okviru skupa „Nova pismenost za novo doba“, organizacija Propulsion, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), u Narodnoj biblioteci Srbije predstavila je priručnike medijske pismenosti za roditelje, javnu upravu i biznise. Oni su rezultat saradnje programa Nova pismenost i Ministarstva kulture i informisanja, sa ciljem pobaljašanje praksi digitalne, medijske i informacione pismenosti u našoj zemlji.

 

Skup je otvorila Slavica Trifunović, pomoćnica ministra u Sektoru za informisanje i medije, koja je izrazila zadovoljstvo prema ovakvoj inicijativi i aktivnostima koje se sprovode kako bi se teme poput ove našle među prioritetnim tememama savremenog srpskog društva koje su neophodne svima za snalaženje u složenom medijskom, informacionom ekosisitemu za aktivno učešće u građanskom životu.


U današnjem medijskom okruženju, svedoci smo promena navika publike, kada je u pitanju informisanje, zabava, obrazovanje i kultura. Uticaj koji influenseri danas imaju je nesporan, a ono što je kod njih specifično je mogućnost interaktivnosti u realnom vremenu, u odnosu na tradicionalne medije. Sa tim u vezi, Ministarstvo kulture se kontinuirano zalaže, i sa svojim međunarodnim razvojnim partnerima strateški radi na medijskoj i informacionoj pismenosti. Zahvalni smo USAID-u i Propulsion-u na podršci i saradnji koju imamo na ovom projektu”, rekla je Trifunović.

 
 
 
 


U ime organizacije Propulsion prisutnima se obratio Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, koji je istakao značaj medijske i digitalne pismenosti u savremenom svetu. Medijski i digitalni prostor, bilo oflajn ili onlajn, toliko je kompleksan da nam treba najpre duboko teorijsko razumevanje i set praktičnih pristupa da kroz nepregledno obilje sadržaja prokrčimo put, navodi Soković.
Čovek ovo možda može i da zanemari kad bira sam za sebe, ali kad vaša odgovornost seže do budućnosti nekog mladog bića, nema mesta improvizaciji. Zato smo ponosni što ovoj temi pristupamo sistemski i zajedno s USAID-om, Ministartsvom i drugima nudimo savremen, sveobuhvatan set priručnika koji upravo tretiraju ove probleme“, rekao je Soković.

Skup je završen predavanjem i radionicom „Ti si medij – i šta sad?”, na kojima su domaćim, kao i influenserima iz regiona eksperti predstavili osnove medijske, informacione i digitalne pismenost, što je uvod za Influence akademiju koju će program Nova pismenost organizovati sa najuticajnijim influenserima tokom leta i jeseni.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Saopštenje United Grupe: Vučić ne govori istinu, ponudili smo 35 miliona evra za Premier Ligu

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Netflix se okreće video-igricama, očekuje manje pretplatnika nakon pandemije

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Branislav Klanšček novi predsednik Upravnog odbora RTS-a

Advertiser Serbia21. jula 2021.

Telekom plaća 600 miliona evra za šest sezona Premijer lige

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. jula 2021. godine

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Izabrano šest članova Upravnog odbora RTS-a

Advertiser Serbia13. jula 2021.

Francuska kaznila Google zbog spora sa novinskim kućama

Advertiser Serbia13. jula 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u prvih šest meseci 2021. godine

Advertiser Serbia12. jula 2021.

Glumica Riz Viterspun prodaje svoju medijsku kompaniju?

Advertiser Serbia8. jula 2021.

Saborski odbor doneo odluku o razrešenju uhapšenog direktora HRT-a

Advertiser Serbia8. jula 2021.

SAD: Sledi rat na tržištu striming usluga

Advertiser Serbia6. jula 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u maju 2021. godine

Advertiser Serbia5. jula 2021.

Uhapšen generalni direktor HRT-a

Advertiser Serbia30. juna 2021.

Dnevni list Nova od danas na kioscima

Advertiser Serbia30. juna 2021.

Danski mediji zajedno pregovaraju s Google-om i Facebook-om o plaćanju sadržaja

Advertiser Serbia30. juna 2021.