Mediji

United Grupa BV završila prodaju infrastrukture tornjeva mobilne mreže kompaniji TAWAL

Mediji

United Grupa BV, vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi u okviru koje u Srbiji posluju kompanije SBB, Shoppster, a medijske sadržaje emituju televizije N1, Nova i Sport Klub, saopštila je danas da je, nakon objave o prodaji infrastrukture tornjeva mobilne mreže 20. aprila 2023. godine, 24. avgusta završila prodaju svoje infrastrukture mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji („TowerCo“) kompaniji TAWAL, ogranku stc Grupe i vodećoj kompaniji za integrisanu ICT infrastrukturu u regionu MENA (Bliskom Istoku i Severnoj Africi). Transakcija je završena u skladu sa odredbama kupoprodajnog ugovora (“SPA”) i nakon odobrenja regulatora.

 

Transakciona vrednost prodaje TowerCo, koji poseduje više od 4.800 tornjeva, bez prenosa gotovine ili duga, iznosi 1.220 miliona evra, što znači da je odnos ukupne vrednosti infrastrukture mobilnih tornjeva (EV) prema EBITDA 20,1.

Neto prihod od transakcije iznosio je 1.218 miliona evra i korišćen je za punu otplatu nesubordiniranih obezbeđenih obveznica kompanije u iznosu od 525 miliona evra za 2024. godinu i nesubordiniranih obezbeđenih obveznica u iznosu od 550 miliona evra za 2025. Preostali iznos usmeren je na dalje jačanje gotovinske i likvidnosne pozicije United Grupe. Pored toga, likvidnost kompanije će biti dodatno ojačana dodatnim uplatama od 29 miliona evra od strane ToWerCo ubrzo nakon zatvaranja transakcije. Nakon otplate glavnice i obračunate kamate za obveznice za 2024. i 2025. godinu, ukupan pozitivan efekat na likvidnost kompanije iznosiće 168 miliona evra.

Transakcija je prva investicija koju je TAWAL napravio u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je najveći provajder integrisane ICT infrastrukture u regionu MENA i u svom portfoliju imaviše od 21.000 mobilnih tornjeva.

United Grupa i njene kompanije ostaće glavni zakupci tornjeva koji su deo transakcije. Shodno tome, United Grupa je sklopila dugoročni ugovor o uslugama sa početnim rokom od 20 godina i automatskim obnavljanjem na osam godina nakon toga. Pored toga, zaključen je i Ugovor o nivou kvaliteta usluge, koji će omogućiti nesmetano korišćenje infrastrukture telekomunikacionih stubova nakon završetka transakcije.

Viktorija Boklag, izvršna direktorka United Grupe, rekla je:

Ovo je veoma uspešan posao za United Grupu, jer nam omogućava da oslobodimo kapital iz postojećih infrastrukturnih sredstava, dok u isto vreme koristimo prednosti povoljnih procena imovine u poslovanju sa komunikacionim tornjevima. Ovaj potez odražava prodaju mnogih operatora širom Evrope poslednjih godina. Prihodi od prodaje usmereni su na značajno smanjenje duga i oslobađaju novčani tok za budući rast.

“Oduševljeni smo što smo se povezali sa TAWAL-om, najvećim provajderom ICT infrastrukture u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike, za njihovu prvu investiciju u evropsku telekomunikacionu industriju i istraživanje dodatnih mogućnosti za zajednički rast i širenje.

O United Grupi:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15,5 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih, kao i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi evra. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu

Za više informacija, posetite united.group

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

“Must See” filmovi za ovu nedelju

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Na SkyShowtime platformi od 18. decembra ekskluzivno gledaj Lawmen: Bass Reeves, jednu od najuspešnijih serija

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

TV program koji ne smete propustiti

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Odgovor SBB kompanije povodom upozorenja RTS-a za pozicioniranje TV kanala

Advertiser Serbia20. новембра 2023.

Druga sezona „12 reči“ stigla je na kanal Superstar!

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

SkyShowtime potvrdio je datum emitovanja dugo očekivane serije The Curse na Međunarodnom filmskom festivalu u Stokholmu

Advertiser Serbia16. новембра 2023.

„Dnevnik” 81 godinu sa čitaocima

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Izdvajamo serije i filmove koje možete gledati na SkyShowtime platformi tokom praznika

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Na šta tebe asocira novembar?

Advertiser Serbia14. новембра 2023.