Mediji

Udruženje RAB SRBIJA nadograđeno je u samoregulatorno telo

Mediji

Skupština Udruženja radio stanica RAB SRBIJA usvojila je izmene i dopune statuta i Kodeks oglašavanja pružalaca medijske usluge radija RAB SRBIJA, čime je ovo medijsko udruženje postalo samoregulatorno telo.

 

Na sednici koja je održana u sredu, članovi Skupštine RAB SRBIJA jednoglasno su usvojili Kodeks oglašavanja pružalaca medijske usluge radija RAB SRBIJA, kao i izmene i dopune Statuta i Poslovnik komisije za prijave čime je udruženje RAB SRBIJA postalo samoregulatiorno telo. Kodeks oglašavanja pružalaca medijske usluge donosi pravila za radio-stanice s ciljem da se ova oblast još bolje reguliše, a po prvi put u Srbiji na ovaj način. Kodeks oglašavanja pružalaca medijske usluge radija RAB SRBIJA bliže uređuje sadržinu oglasne poruke, donosi opšta pravila oglašavanja, posebna pravila i ograničenja u oglašavanju kojih su dužni da se pridržavaju svi članovi udruženja RAB SRBIJA.

U pisanju Kodeksa učestvovali su advokati specijalizovani za medije Đorđe Kujović i Stevan Pajović, kao i svi članovi RAB SRBIJA.

Samoregulatorno telo RAB SRBIJA je rezultat dvogodišnjeg nastojanja članica RAB SRBIJA za uspostavljanje smernica ka unapređenju ove oblasti. Moram da istaknem da sam kao predsednica RAB SRBIJA veoma ponosna, jer nije čest slučaj da vlasnici medija dobrovoljno žele da prihvate samoregulaciju, odnosno, odgovornost, a to se u RAB SRBIJA upravo dešava. Mi smo strožiji prema sebi, nego što je to zakon. Mislim da je u interesu javnosti regulisanje oglasnih poruka koje se emituju na radiju. Naši ciljevi su transparentni, a ispod određenih standarda ne smemo ići. U svakom demokratskom društvu različiti mediji mogu imati svoje kodekse, jer kao što postoji razlika između štampe i radija tako postoji i razlika između oglašavanja i oglasnih poruka na različitim medijima. Mi ćemo se od danas pridržavati Kodeksa koji smo doneli i ja sam ponosna na to – istakla je predsednica Udruženja radio stanica RAB SRBIJA Maja Rakovic.

Vlasnici radio-stanica članica RAB SRBIJA su pre dve godine doneli odluku o osnivanju samoregulatornog tela, a s ciljem podizanja profesionalnih standarda u radio-industriji u našoj zemlji. Pored zakona koje donosi država, neophodna je i samoregulacija, jer je ona, pokazuju iskustva drugih zemalja, jeftinija i brža. Na primer, sada vrlo brzo može da se povuče iz programa neki oglas koji ne podleže etičkim standardima i tako se, na kraju, zaštitite slušaoci, odnosno potrošači.

Kodeks oglašavanja pružalaca medijske usluge radija RAB SRBIJA definiše prava i obaveze i pruža uputstva u postupanjima, reguliše izricanje mera i donošenje preporuka.

Ovaj dokument između ostalog uređuje oglasne poruke namenjene deci i maloletnicima, pa tako, na primer, donosi i spisak šta ne sme da se reklamira pre, posle ili tokom dečijih emisija. Takođe, strožije je regulisano i oglašavanje nagradnih igara itd.

U nadležnosti samoregulatornog tela su radio-stanice članice RAB SRBIJA i druge radio-stanice koje priznaju nadležnost ovog tela.

Udruženje radio stanica RAB SRBIJA bavi se i edukacijom svojih članica, kroz organizovanje seminara i stručnih skupova, a organizatori su i Radio-dana, jedinstvenog skupa radijskih profesionalaca u zemlji, koje je održano 25 puta do sada, a koje se organizuje redovno dva puta godišnje. Udruženje RAB SRBIJA se zalaže za poboljšanje i jačanje radija na medijskoj sceni Srbije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. novembra 2023

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

“Must See” filmovi za ovu nedelju

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Gledanost televizije u oktobru 2023

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Na SkyShowtime platformi od 18. decembra ekskluzivno gledaj Lawmen: Bass Reeves, jednu od najuspešnijih serija

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

TV program koji ne smete propustiti

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Odgovor SBB kompanije povodom upozorenja RTS-a za pozicioniranje TV kanala

Advertiser Serbia20. новембра 2023.

Druga sezona „12 reči“ stigla je na kanal Superstar!

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

SkyShowtime potvrdio je datum emitovanja dugo očekivane serije The Curse na Međunarodnom filmskom festivalu u Stokholmu

Advertiser Serbia16. новембра 2023.

„Dnevnik” 81 godinu sa čitaocima

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Izdvajamo serije i filmove koje možete gledati na SkyShowtime platformi tokom praznika

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Na šta tebe asocira novembar?

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Forbes stiže u Srbiju 14. novembra, urednik izdanja je Ivan Radak

Advertiser Serbia13. новембра 2023.