Ljudi

[UDRUŽENJA 2019/20] MOJCA BRIŠČIK, SOZ: „U 2020 Slovenačka oglašivačka komora posvetiće mnogo pažnje influenser marketingu“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja. Ovoga puta čast je pripala Mojci Briščik, Izvršnoj Direktorici Slovenačke oglašivačke komore (SOZ), da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2019, kao i planovima za 2020…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je SOZ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2019 sa radom u 2018, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

Slovenačka oglašivačka komora je podržala brojne projekte u 2019. godini; Dozvolite mi da istaknem samo one najveće:
– 28. Slovenački festival oglašavanja (SOF), održan u aprilu 2019. godine u Portorožu,
– 26. Međunarodni festival kreativnosti Golden Drum, održan u oktobru 2019. godine u Portorožu,
– Dodeljene su nagrada za oglašivača i advertajzing ličnost godine,
Effie® Slovenija 2018 objavila je sve pobednike i jubilarni tim Effie Slovenija 2020 počeo je sa radom. Ove godine su najavljena tri događaja.
SOZ akademija: od marta do decembra održano je osam događaja / modula (sa slovenačkim i inostranim govornicima);
– „Dobro jutro, oglašivači!” (šest edukativnih skupova članova SOZ-a);
– U medijima: sproveli smo kampanju za rangiranje prometa na veb lokacijama MOSS i redizajnirali veb stranicu moss-soz.si.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

Slovenačka oglašivačka komora imala je pozitivan finansijski rezultat na kraju fiskalne 2019. Na ovaj rezultat uticala je optimizacija poslovnih procesa, marketing sopstvenih događaja i edukativni sadržaji, kao i povećan broj članova – samo u prošloj godini pridružila su nam se 4 nova člana, a od mog dolaska, tj. za manje od tri godine više od 50 novih članova.

Budući da članarine i naše aktivnosti finansiraju Komoru, broj članova značajno utiče na naš finansijski rezultat.
Finansije su takođe povezane sa percepcijom važnosti Komore koja se poslednjih godina povećava, a sa njom i nivo poverenja. Naši članovi su indirektno uključeni u funkcionisanje komore, što osigurava transparentan odnos i bolje razumevanje uloge Komore.

U odnosu na 2019. godinu možemo primetiti poboljšanje, posebno u pogledu festivala, kao i samoregulacije, jer smo intenzivno promovisali regulatorno telo za oglašavanje (Sud časti), koje igra važnu ulogu u Sloveniji.

U isto vreme, pratili smo inicijative i ključne promene širom EU na polju samoregulacije.

Na međunarodnom nivou ojačali smo saradnju sa Evropskim savezom za standarde oglašavanja (EASA) – ove godine u maju u Sloveniji će biti održan međunarodni sastanak EASA, uz podršku Slovenačke oglašivačke komore; kao i sa Evropskom asocijacijom komunikacijskih agencija (EACA) i Svetskom federacijom oglašivača (WFA), koje nam omogućavaju pristup važnim informacijama vezanim za nova dešavanja u industriji, kao i na polju samoregulacije.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Izazovi oglašivača nisu se promenili u poslednjih godinu dana. Generisanje prometa, upravljanje i dokazivanje ROI i obezbeđivanje dovoljno velikog budžeta, su na prvom mestu.

Glavni faktor koji utiče na učinak marketinških stručnjaka je kratkoročni fokus onih klijenata koji su predvideli nula dinara budžeta za marketing. Mnogi klijenti ostavljaju po strani svoje marketinške budžete, za koje se nadam da će se u bliskoj budućnosti promeniti.

Koje će značajne projekte i aktivnosti SOZ sprovesti u 2020. godini?

– Pored organizovanja 29. Slovenačkog festivala oglašavanja (SOF), Međunarodnog festivala kreativnosti Golden Drum i završnog događaja Effie Slovenija, SOZ akademije (8 modula) sa etabliranim inostranim i slovenačkim govornicima i šest događaja Dobro jutro, oglašivači!, takođe ćemo se usredsrediti na samoregulaciju.

U 2020 Slovenačka oglašivačka komora posvetiće mnogo pažnje influenser marketingu, sa IAB Slovenija završićemo takozvane „smernice za influenser marketing“, koje su predstavljene svim našim članovima početkom februara. Štaviše, dovršili smo i predstavili članovima „Pitch – dokument dobre prakse“ i imamo na stolu pažljivo pregledan i amandman Slovenačkog kodeksa reklamne prakse koji treba da bude završen, po mogućstvu 2020. godine.

 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Ljudi

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Bezos prvi čovek sa bogatstvom većim od 200 milijardi dolara

Advertiser Serbia27. avgusta 2020.

Upravni odbor RTS-a nije izabrao generalnog direktora

Advertiser Serbia19. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Bogatstvo Zakerberga premašilo 100 milijardi dolara

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Apple-ov direktor marketinga Phil Schiller odlazi sa te pozicije

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Jeff Bezos u jednom danu bogatiji za 13 milijardi dolara

Advertiser Serbia22. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Stručnjak za e-zdravlje dr Šari Langemak: „Telemedicina ključna za kontrolu pandemija u budućnosti“

Advertiser Serbia15. jula 2020.

Grupa milionera traži da im se uvećaju porezi zbog krize izazvane pandemijom

Advertiser Serbia14. jula 2020.

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

Saopštenje Upravnog odbora RTS-a o kandidatima za generalnog direktora

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Preminuo Enio Morikone

Advertiser Serbia6. jula 2020.