Dnevna štampa

U Srbiji se više veruje onlajn medijima, u ostatku Evrope onim tradicionalnim

Dnevna štampa

Dok Evropljani u proseku više veruju tradicionalnim medijima nego internetu i društvenim mrežama, a posebno visoko poverenje imaju u javne servise, u Srbiji je situacija upravo suprotna, pokazuje istraživanje javnog mnjenja „Poverenje u medije 2021“ koje je objavila Evropska radiodifuzna unija.

 

Razlog zašto se građani Srbije okreću onlajn medijima jeste dugogodišnje urušavanje kredibiliteta tradicionalnih medija.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje svake godine od 2014. sprovodi Evropska radiodifuzna unija (EBU), većina Evropljana veruje tradicionalnim medijima (radio, televizija i štampa). Nivo poverenja građana u te medije ostao je stabilan ili se čak povećao posljednjih godina.

Nasuprot tome, poverenje u društvene mreže stalno je opadalo, dostigavši najniži nivo otkako je prvi put izmereno. Izveštaj ukazuje i na trajni „jaz u poverenju“ između tradicionalnih i onlajn medija.

Za verodostojne informacije građani se prvenstveno oslanjaju na javne servise, pri čemu se vesti ovih medija smatraju najpouzdanijim izvorom na više od 60 odsto medijskog tržišta, a jaki i slobodni javni servisi ključna su komponenta verodostojnog medijskog prostora koji koristi i njihovim konkurentima.

Evropljani ne veruju internetu

Prema istraživanju EBU, većina Evropljana veruje tradicionalnim medijima, a nivo poverenja ostao je stabilan ili se čak povećao poslednjih godina. Kao najpouzdaniji izvor informacija ispitanici navode javne servise na 60 odsto medijskog tržišta Evrope.

Najviše se veruje radiju, i to u 24 od 37 evropskih zemalja koje je pokrilo istraživanje, dok se televiziji veruje u sedam zemlja (BiH, Bugarska, Island, Italija, Severna Makedonija, Rumunija i Turska).

Vestima na internetu se najviše veruje u Grčkoj, Srbiji, Mađarskoj i Poljskoj, a štampi u Holandiji i Albaniji.

Nasuprot tome, Evropljani ne veruju internetu, a još manje društvenim mrežama. Ova dva medija su od 2015. godine stalno imala negativne vrednosti neto poverenja, a sada je ono najniže otkako je prvi put mereno 2014. godine.

Društvenim mrežama se najmanje veruje u 32 od 37 zemalja (86%), dok se štampi najmanje veruje u četiri zemlje (11%), i to u Bugarskoj, Poljskoj, Srbiji i na Kipru. Televiziji se najmanje veruje u Grčkoj.

Nigde na kontinentu radio nije prepoznat kao medij kome se najmanje veruje. To važi i za onlajn medije.

Globalno gledano, poverenje u vesti je poraslo u proseku za šest procentnih poena od početka pandemije kovida 19. Iako je nivo poverenja u porastu, postoji jaz između vesti na internetu i društvenim mrežama s jedne strane, i vesti u opštem tradicionalnom smislu s druge strane, što bi se moglo posmatrati kao posledica zabrinutosti zbog široko rasprostranjenih dezinformacija na internetu, jedan je od zaključaka ovog istraživanja.

U Srbiji se generalno ne veruje medijima

U istraživanju se navodi da ukoliko je veliko poverenje građana u javne servise, iz toga sledi da je veliko i poverenje u tradicionalne medije.

Iako ovo istraživanje nije obuhvatilo Srbiju kada se radi o poverenju u javne servise, Demostat je nedavno objavio da 39 odsto građana uopšte ne veruje Radio-televiziji Srbije, 28 odsto nema ni pozitivno ni negativno mišljenje, dok 30 odsto ima potpuno poverenje u rad tog javnog medijskog servisa. Budući da građani nemaju poverenja u javne servise u Srbiji – isto važi i za tradicionalne medije.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i teoretičarka medija Ana Martinoli kaže za Cenzolovku da je poverenje subjektivna komponenta, odnosno nekakav lični doživljaj, koji je uslovljen raznim društvenim, političkim, ekonomskim, obrazovnim, kulturnim i drugim uslovima, a proces kreiranja stepena poverenja jeste rezultat određene višegodišnje percepcije medija od strane pojedinaca.

Kada je u pitanju naš javni servis, on ipak u trenucima krize ima dobar rezultat, što je pokazao i u poslednjih godinu dana. Dakle, najveći deo publike gravitira ka javnom servisu kada se dešavaju neki veliki događaji, krizni i vanredni događaji. RTS ima snažan brend, uz sve svoje mane i nedostatke i jako mračne periode od kojih je jedan, nažalost, i ovaj trenutni. Dakle, taj medijski brend donekle utiče, gradi i jeste element poverenja u određene medije. Čini mi se da je poverenje u RTS i malo veće nego što to kvalitet njegovog programa zaslužuje“, objašnjava Martinoli.

EBU je Srbiju ocenila kao zemlju u kojoj se generalno ne veruje medijima. Građani Srbije imaju najmanje poverenja u štampu, zatim radio i televiziju, a najviše veruju onlajn medijima i društvenim mrežama, navodi se u istraživanju Evropske radiodifuzne unije.

Ipak, istraživanje koje je ove godine sproveo Ipsos kaže da građani Srbije najviše informacija dobijaju putem TV-a, a samim tim i najviše poverenja imaju u taj medij. Primetno je i da su istraživački mediji ocenjeni kao pouzdani.

 

Autor: Ivana Kragulj
Izvor: www.cenzolovka.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dnevna štampa

Formirana Wireless Media Group (WMG)

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

The Guardian blokirao ChatGPT da prikuplja informacije sa sajta britanskog lista

Advertiser Serbia4. септембра 2023.

Readly – platforma koja nudi pristup više od 7 hiljada digitalnih časopisa i novina

Advertiser Serbia29. августа 2023.

Prvi srpski dnevni list, Novine serbske, počele su da izlaze pre 210 godina

Advertiser Serbia13. августа 2023.

Facebook i Instagram blokiraju pristup vestima

Advertiser Serbia2. августа 2023.

Sprema se potpuna privatizacija Politike

Advertiser Serbia16. јула 2023.

Najstariji list na svetu prestao da izlazi u štampanom izdanju

Advertiser Serbia30. јуна 2023.

Nemački list Bild veštačkom inteligencijom planira da zameni više pozicija u firmi

Advertiser Serbia21. јуна 2023.

Wiener Zeitung nakon 320 godina prestaje da izlazi u štampanom izdanju

Advertiser Serbia28. априла 2023.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2022. godinu

Advertiser Serbia7. фебруара 2023.

„Dnevnik“ u Matici srpskoj proslavio 80 godina izlaženja

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Instagram na udaru regulatora – kažnjen sa rekordnih 405 miliona evra

Advertiser Serbia6. септембра 2022.

Washington Post ukida 100 radnih mesta?

Advertiser Serbia31. августа 2022.

Građani EU najviše veruju tradicionalnim medijima

Advertiser Serbia20. јула 2022.

Digital News Report: Pad poverenja u medije, zamor od vesti kod publike

Advertiser Serbia21. јуна 2022.