Agencije

U čast idejama i ostvarenim snovima ulica Dragana Sakana u Beogradu

BEOGRAD – Uoči obeležavanja 10 godina od smrti Dragana Sakana, pionira marketinga na Balkanu i začetnika kreativnog mišljenja u Srbiji i zemljama regiona, grad Beograd dobija ulicu s njegovim imenom.

 

Dodela ulice “marketinškom magu” ujedno je i priznanje za celu komunikacijsku struku jer je ovo prva ulica koja je nazvana po čoveku iz profesije marketinga. Njegovo ime nosiće nekadašnja Lopudska ulica na Savskom Vencu.

Dragan Sakan (19. jul 1950 — 3. oktobar 2010) je bio vizionar koji je verovao da je ideja najjača valuta. Osnivač je marketinške agencije Nju Moment (New Moment New Ideas Company), jedne od najnagrađivanijih kuća na Balkanu, koju danas uspešno vode njegovi sinovi Žarko Sakan i Lazar Sakan.

Uveo je međunarodne standarde u marketing i dizajn. Jedan je od prvih kreativnih direktora u istočnoj i srednjoj Evropi. Bio je predsednik i član mnogih žirija festivala Evrope i sveta. Idejni je tvorac i producent velikog broja projekata iz raznih oblasti ljudskog duha. Časopis “Advertising Age” iz Vašingtona opisao ga je kao „gotovo mitsku figuru, čoveka koji je transformisao propagandu u advertajzing u regionu.“

Fokus njegovog delovanja bio je izlazak Srbije na evropsku i svetsku scenu i promocija naše kulture u svetu, uključivanje domaćih strukovnih udruženja u svetsku mrežu, organizacija festivala i manifestacija internacionalnog tipa. Tako nastaju Art Director Club Srbija, koji postaje član evropske mreže, BeogrAD festival, multimedijalni časopis Nju Moment, Festival Ideas Campus Piran, promocija Narodnog muzeja, Savet za novo mišljenje, predstavljanje srpske arhitekure na bijenalu u Venciji, nastup Srbije na Evroviziji…

O Draganu Sakanu pisano je u knjigama „Kako smo uspjeli: 13 legendi jugoslovenskog biznisa“, „Najsvetliji duhovi Srbije, „Kultni likovi Beograda” i „Ko je ko u Srbiji“.

Autor je 3 knjige „Pretty Woman” (1996), „New Communication” (2005) i „New Idea Woman – My Profession is Dragan Sakan” (2010).

Proglašen je za kreativnu ličnost godine na JFTK, Porotož, 1985; kreativnog direktora Agencije „Borba“ sa najviše nagrada na JFTK, Portorož, 1985; propagandistu godine na JFTK, Portorož, 1986. Bio je kreativni direktor Agencije godine nove Evrope, Portorož, 1998; ambasador srpske kreativnosti 2008. godine. Dobio je nagradu Društva psihologa Srbije za popularizaciju psihologije „Žiža Vasić“ 1986; nagradu za životno delo UEPS, Beograd, 2000; nagradu „Freedom“, Međunarodni centar za mir, Sarajevo, 2008.

Njegov vizionarski duh i ideje inspirisali su mnoge i nastavili da žive kroz sve one koji ga vole i slede. Agencija Nju Moment ostvarila je Sakijev san posle njegove smrti osvojivši 10 kanskih lavova (Cannes Lions) od 2013.godine do danas.

Inicijativu njegovih sinova o dodeli naziva ulice u Beogradu po njegovom imenu podržali su brojni sugrađani, umetnici, radnici kulture, profesori i stručna javnost.

Tim povodom, Žarko Sakan, Managing Director agencije New Moment je izjavio: “Zahvalan sam sto je Beograd dobio ulicu sa imenom Dragana Sakana. On je verovao u kreativnost, ideje i snove. Drago mi je da njegova poslovna i životna filozofija i dalje živi, pravi uspehe, osvaja nagrade i inspirise ljude da veruju u inovacije i kreativnost. Veliko hvala Gradu Beogradu, prijateljima i kolegama koji su podržali ovu incijativu i učinili da ova ideja postane stvarnost. Ovim gestom stavljamo ljude koji veruju u kreativnost i snove na mapu Beograda.”

Njegov brat Lazar Sakan, Creative Manager New Momenta dodao je: “Naš otac je verovao da u Srbiji žive ljudi koji mogu da pobeđuju u svetskoj tržišnoj utakmici. Taj svoj kredo dokazao je slanjem naših kreativaca na svetske festivale gdu su oni bili ne samo ravnopravni već često i superiorni. Saki je uveo jednu profesiju u Srbiju i izveo je u svet. On je otac ne samo jednog zanimanja, nego i pogleda na život i Srbiju.”

Životna i poslovna filozofija Dragana Sakana bazirala se na postulatima: „Ideja je najjača valuta“, „Ništa nije ostvareno dok prethodno nije odsanjano“ i „Najbolje se vidi srcem“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.