Agencije

TROGLED: Cannes Lions 2017

U ovom izdanju TROGLEDA postavili smo nekoliko pitanja trojici istaknutih kreativnih direktora srpske advertajzing scene o ovogodišnjem festivalu kreativnosti Kanski Lavovi (Cannes Lions)

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Da li je vaša agencija poslala radove za takmičarski deo Cannes Lions (ako jeste navesti nazive radove i imena kreativnih direktora i u kojim kategorijama su radovi prijavljeni; a ako nije zašto nije)?

Koji radovi su vam favoriti na ovogodišnjem Cannes Lions a koje radove vidite kao dobitnike nagrada?

Imate li neke primedbe na rad festivala (broj kategorija, stručnost žirija, cene prijavljivanja radova za takmičarski deo…) Ako želite istaknite neke prednosti i vrednosti Cannes Lions festivala

null

GORAN RUŠKUC, Creative Director Communis DDB

…učešće agencije na Cannes Lions 2017…Agencija CommunisDDB nije ove godine slala nijednu prijavu na Kanski festival. Na tom festivalu dobri i odlični projkti nemaju svoje mesto. Samo ono što je apsolutno iznad svih očekivanja (i to u konkurenciji čitavog sveta) može doneti opravdanu nadu da će uopšte biti i shortlistovano. Sa druge strane, neki naši vrlo vrlo obećavajući projekti kalendarski još nisu „zreli“ za Kan, pa ćemo ih strpljivo razvijati i pratiti do narednog leta.

…favoriti ovogodišnjeg festivala…Moram da priznam da ove godine nisam baš najpozvaniji da išta predviđam. Recimo da sam u prethodnoj kanskoj međusezoni više puštao da kampanje pronađu mene, nego što sam ih revnosno tražio ili pratio. U tom smislu, samo mogu da prognoziram ko će iz naše DDB mreže napraviti dobar rezultat. Recimo, mislim da će DDB Germany sa svojom kampanjom Check Before It’s Removed za Pink Ribbon Deutschland napraviti odličan rezultat i da će Alma DDB zasluženo dobiti priličan broj lavova (i lajkova) sa svojom šarmantnom kampanjom za Netflix Narcos Spanish Lessons.
Što se tiče radova van DDB mreže, moram da izdvojim kampanju We’re The Superhumans, neverovatan projekat agencije 4CREATIVE koja je zapravo in-house agencija britanskog Kanala 4. Verujem da su je svi već videli, ali ko slučajno nije, neka otkrije o čemu se radi – vredi svakog sekunda.

…primedbe & pohvale na račun festivala…Ne bih komentarisao tehničku stranu Festivala. Članova žirija ima toliko mnogo, da je normalno da uvek možete dovesti u pitanje kredibilitet određenog postotka. Ali zašto biste? Ukoliko je projekat dobar, i najrelevantnija osoba u žiriju i ona najmanje prozvana da o tome sudi će se već nekako složiti – ili jeste ili nije za Lava. A ako verujete da jeste, nijedna cifra nije dovoljno visoka da biste prijavili vašu ideju.
Ako moram da zamerim nešto, pre ću pomenuti činjenicu da se sve češće pojavljuju očigledni primeri da određene snažne agencije, tzv Veliki igrači, dobijaju priznanja „po defaultu“, isključivo zbog dobro producirane reklame za reklamu ili imena koje nosi „specifičnu“ težinu. Svedoci smo takve inercije u skoro svim takmičarskim kategorijama.
No, Kanski festival je posebna teritorija i tamo važe takva pravila. Iako to može delovati demotivišuće za male agencije, na kraju dana, ili sanjaš na veliko ili ne ideš da spavaš uopšte.

null

VLADIMIR ĆOSIĆ, Digital Creative Director McCann Beograd

…učešće agencije na Cannes Lions 2017…Da, ove godine smo poslali dva rada – kampanja „Lav Kokice“, klijent Carlsberg Srbija, kreativna direktorka Jana Savić Rastovac i „msu ARt“, klijent Muzej savremene umetnosti u Beogradu, kreativni direktor Vladimir Ćosić. Obe kampanje su prijavljene u više kategorija.

…favoriti ovogodišnjeg festivala…Po mom mišljenju, zasigurno najveći favorit na ovogodišnjem festivalu, i pored nagrada koje je već osvojila je kampanja „Fearless girl“ koju je radio McCann New York. Smatram ovo i inače najboljom svetskom kampanjom protekle godine. Sve ostale kampanje deluju nekako prosečno u odnosu na ovu brilijantnu ideju i još bolju egzekuciju.

…primedbe & pohvale na račun festivala…Mislim da se ove godine još jednom potvrdio nedostatak pri online žiriranju, tj. selekciji kampanja koje prolaze u tzv. Shortlist. Zasigurno znam da su mnoge izvrsne kampanje otpale još u prvom eliminacionom krugu, bez šanse da se bore za nagrade. I obrnuto, mnoge prosečne kampanje, samo zahvaljujući kvalitetnim case filmovima ili jasnosti osnovne ideje su prošle dalje. Mislim da će nešto u ovom sistemu žiriranja morati da se promeni ukoliko ovaj festival želi da zadrži epitet najvećeg i najvažnijeg festivala industrije. Pored toga, meni lično godinama smeta izuzetno visoka cena prijava, kotizacija i ostalih troškova ovog festivala, koja nesumnjivo stavlja sve manje svetske agencije u neravnopravan položaj po mnogim pitanjima.

null

VELJKO GOLUBOVIĆ, Regional Creative Director Adriatic FCB Afirma

…učešće agencije na Cannes Lions 2017…Ove godine ćemo propustiti kansko takmičenje. Imali smo nekoliko ideja, ali su različite stvari uticale na njihovu realizaciju. U jednom slučaju se termini kampanje i festivala nisu poklopili, u drugom je klijent cenzurisao ideju u toku projekta… i tako to. Staro pravilo se ponovilo: svi mi imamo ideje, ali je najteži deo njihova realizacija. Ili kako bi jedan pisac rekao: „Stepe su široke, ali je puteva malo.“ Mada je u stvarnosti, sve mnogo komplikovanije i manje lepo. Za nastup u Kanu, treba vam mnogo više od ideje. I energija, i ambicija, i znanje, i kriterijumi, i volja, i sreća, i podrška, i sredstva…

…favoriti ovogodišnjeg festivala…Mislim da će zabava biti u drugom planu. Najviše očekujem od radova koji u sebi nose socijalno angažovanu poruku i bave se tenzijama na globalno prepoznatljivom nivou. Kao „Fearless Girl“. Svet je u haosu i svi su ugroženi. „Alle gegen Alle“ princip je prevladao i ako tu tenziju pogodite na pravi način, imaćete globalni hit. Što mu dođe i jedini relevantni hit u današnje vreme. Sve teme koje se bave ljudskim pravima, rodnom ravnopravnošću, kulturnim ili verskim tenzijama, posebno ako komercijalni brendovi stoje iza njih biće primećene i cenjene. Naravno, inovacije u tehnologiji i upotrebi veštačke inteligencije će biti drugo žarište. Tako da imate s jedne strane humane teme i čovečanstvo u konfliktu, a s druge strane procvat androidne kulture i parahumanog univerzuma. Jedni se bore sami sa sobom, drugi rastu i stvaraju svoj svet.

Od naših agencija, najviše očekujem od New Moment-a, Saatchi & Saatchi Beograd i McCann Beograd, a u regionu od Grey Ljubljana, Imago Zagreb, Studio Sonda i od Grey/Bruketa&Žinić Zagreb. To su agencije koje imaju ljude posvećene kreativnosti i veruju da su i ideje vredna stvar, a ne samo novac. Naravno, stvari najbolje funkcionišu tamo gde na svim nivoima, ljudi imaju isti cilj – od top menadžera do kreativaca i produkcije. Ali je presudno da kreirate kulturu u kojoj je najnormalnija, svakodnevna stvar da smišljate ideje za festivale, a ne samo za napumpani liflet i manju cenu. Kulturu u kojoj profit nije jedino merilo vrednosti, već je jednako važan kao i kreativnost i atmosfera. Ko to uspe da shvati i primeni, zaslužuje nagrade i čestitke. Posebno kod nas gde je kreativnost uvek na poslednjem mestu, a atmosfera zavisi od vica i jutarnje kafice.

…primedbe & pohvale na račun festivala…Naprotiv, treba da budemo srećni što postoji takav festival. Ne samo mi nego cela globalna industrija. Tužno je što tamo nismo prisutni u mnogo većem broju i što malo nas shvata zašto je bitno biti tamo. Srbija je ove godine imala Young Lions takmičenje. Dobra vest je što je to bilo prvi put, loša vest je što se taj prvi put desio tek u 2017. godini, i sve to na inicijativu pojedinaca. Treba nam zajednička strategija za nastup u Kanu i na drugim festivalima, a taj deo se mora učiniti na nivou nacionalne asocijacije. Uglavnom, najveća primedba festivalu od strane kreativnih direktora u svetu, jeste da ima previše alkohola i da su žurke postale neobuzdane. Sve ostalo je OK.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

BOJANA STANKOVIĆ, Smart Vision: „Žene na Balkanu igraju ključnu ulogu u komunikacijskoj industriji”

Advertiser Serbia22. јул 2024.

UM agencije obeležile Impact day

Advertiser Serbia22. јул 2024.

Creative Disorder – Coca-Cola HBC Srbija – Coke Summership 2024

Advertiser Serbia18. јул 2024.

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.