Srbija

Trećina obolelih od ankilozirajućeg spondilitisa bori se sa anksioznošću i depresijom – psihološka podrška ključna za uspešno lečenje ankilozirajućeg spondilitisa

Srbija

Za postavljanje dijagnoze ankilozirajućeg spondilitisa, reumatske zapaljenske bolesti kičme i karlice od koje boluje 40.000 ljudi u Srbiji, potrebno je u proseku osam godina, a neadekvatno lečenje sa sobom nosi veliki teret u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i vremenom veoma utiče na psihološko stanje pacijenata.

 

U sklopu kampanje za borbu protiv ankilozirajućeg spondilitisa, Udruženje pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) organizovalo je i predavanje za pacijente obolele od ove bolesti, kako bi im pružilo podršku i ohrabrilo ih da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Ankilozirajući spondilitis (AS) je bolest karakteristična po tome što njeni prvi simptomi – poput bola u donjem delu leđa i jutarnje ukočenosti vremenom postaju nepodnošljivi, a ukoliko se ne tretira, ova bolest dovodi do okoštavanja kičmenog stuba i ograničenja pokretljivosti čitavog tela. Prema rečima reumatologa, naizgled obične aktivnosti poput – ustajanja iz kreveta, oblačenja, penjanja uz stepenice, pacijenti obavljaju uz velike poteškoće, te ne čudi činjenica da velika većina njih prolazi kroz ozbiljne psihološke tegobe.

Zakasnelo ili neadekvatno lečenje, pored štete koje ostavlja na kičmu i zglobove, čak od najranije faze borbe sa AS, kod pacijenata izaziva veliki psihološki stres. Istraživanja su pokazala da se čak trećina pacijenata suočava sa anksioznošću, pa čak i depresijom, stanjima koja predstavljaju veliku prepreku u uspešnoj borbi sa hroničnom bolešću“ upozorava Slađana Đukić, psiholog i psihofizioterapeut.

Đukić ističe da je zlatni standard lečenja ankilozirajućeg spondilitisa holistički pristup lečenju i da je pacijenta nephodno uputiti, ne samo reumatologu koji će ga lečiti adekvatnom biološkom terapijom, već i psihologu, koji će mu biti od velike pomoći u očuvanju psihološkog zdravlja.

Prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti saglasna je sa stavom psihologa da je nakon ranog postavljanja dijagnoze, najvažnije oružje za uspešno lečenje i kvalitetan društveni život u rukama pacijenta, što podrazumeva, pored redovnog vežbanja – brigu o mentalnoj higijeni. „Svi pacijenti koji boluju od ankilozirajućeg spondilitisa treba da znaju da je očuvanje psihološkog zdravlja jedan od najbitnijih aspekata lečenja ove bolesti. Zbog toga, Udruženje ORS ovim predavanjem, ali i kroz različite grupe podrške i brojne druge aktivnosti nastoji da pruži pomoć obolelima i njihovim porodicama, koji nam se mogu obratiti sedam dana u nedelji“ istakla je dr Lapčević i predavanje zaključila rečima da je razumevanje okoline – porodice, kolega, lekara, psihologa i kontinuirana psihološka podrška ključna za poboljšanje kvaliteta života pacijenata sa ankilozirajućim spondilitisom.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Srbija

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija prehrambenog sektora, pokazala interesovanje za Sojaprotein

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Prvo predstavljanje Japana u Sakura parku

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Banka hrane Beograd dobija novo vozilo – Maloprodajni lanac Delez Srbija donacijom dodatno podržao rad humanitarne organizacije

Advertiser Serbia24. jula 2021.

Maxi supermarketi deo ponude „Donesi“ platforme

Advertiser Serbia22. jula 2021.

Branislav Klanšček novi predsednik Upravnog odbora RTS-a

Advertiser Serbia21. jula 2021.

Telekom plaća 600 miliona evra za šest sezona Premijer lige

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 12. do 18. jula 2021. godine

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Dodeljene Sakura stipendije za 2021. godinu

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Snažan uticaj e-trgovine i u Srbiji

Advertiser Serbia19. jula 2021.

BIP procenjen na 4,1 milijardu, prodaja prikupljanjem ponuda

Advertiser Serbia16. jula 2021.

Preduzeće „Vojvodinaput“ prodato za 224,9 miliona dinara

Advertiser Serbia16. jula 2021.

Podrška PKS za uspešan nastup privrede na “Dubai Expo 2020“

Advertiser Serbia16. jula 2021.

Kompanija Delez Srbija predstavila rezultate u oblasti održivog poslovanja iz 2020. godine

Advertiser Serbia15. jula 2021.

Fintel Energija i MK Group donose inovacije za održivu proizvodnju hrane i energije

Advertiser Serbia15. jula 2021.