Agencije

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Razgovarali smo sa Tihanom Tais, Managing Director Direct Media Bosna i Hercegovina o bitnim aspektima funkcionisanja medijskog tržišta u Bosni i Hercegovini, kao i o značajnim prednostima medijskog Sistema Direct Media United Solutions, koji je regionalni lider u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni iodgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Tihana, nedavno je Ascanius Media Bosna i Hercegovina promenila naziv u Direct Media i time ponovo postala deo Direct Media United Solutions mreže. Za početak, zašto ste napravili ovu organizacionu promenu i koji su njeni ciljevi?

– Sa jedne strane je cilj objedinjeno pružanje usluga klijentima u regionu SEE, što je uvek bio jedan od prioriteta Direct Medie. Kako nam je veoma važno da za naše partnere budemo prvi izbor, tako je i pokrivenost tržišta u regionu od krucijalne važnosti. Sa druge strane, upravo to nam omogućava da, kroz koordiniran rad, regionalni know-how, pažljivo prilagođen u delu u kojem je to lokalno neophodno i usluge koje pružamo našim klijentima, svaka od naših kancelarija bude lider na svom tržištu.


Direct Media United Solutions je snažan sistem koji deluje na prostoru čitave Jugoistočne Evrope, odnosno na području svih zemalja bivše Jugoslavije. Na koje sve aspekte poslovanja vaše jedinice u Bosni i Hercegovini će uticati ta činjenica?

– Ovo će biti benefit u svim aspektima i na svim tržištima. Direct Media je vodeći medijski sistem u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim i međunarodnim partnerima pruža integrisane komunikacione, reklamne i medijske usluge.

Mi smo mreža profesionalaca, jak integrisan medijski sistem koji će, ojačan, nastaviti da razvija nove usluge i da radi na razvoju inovativnih rešenja, novih kategorija i komunikacionih kanala, dokazujući zašto smo lideri.

Kakva je trenutna medijska hijerarhija u BiH, odnosno kakva je struktura ulaganja u oglašavanje posmatrano po svakom od glavnih medija?

– Bosna i Hercegovina je još uvek prilično, da tako kažem, TV-centrično tržište u smislu konzumacije medija, te shodno tome oglašavanje na TV stanicama drži primat. Ono što je trend u svetu i regionu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, već nekoliko godina unazad, jeste porast ulaganja u oglašavanje na digitalnim medijima. Procenjujemo da će se taj trend nastaviti, ne toliko u smislu velikog porasta udela oglašavanja na ovim medijima kod oglašivača koji ih već koriste, nego u porastu ulaganja oglašivača koji su do sada bili oprezniji sa ulaganjima u internet oglašavanje.

Pored toga, primetan je trend porasta ulaganja u digitalne formate outdoor medija, nauštrb statičnih formata u okviru ovog komunikacijskog kanala.

Da li ste zadovoljni nivoom ulaganja u oglašavanje u BiH? Ima li prostora da se određenim merama podstaknu i aktuelni i potencijalni oglašivači na veća ulaganja u medije?

– Kao i u svakom poslu, tako i u oglašavanju, prostora za unapređenje uvek ima, a to se posebno odnosi na manja tržišta, kakvo je tržište Bosne i Hercegovine u odnosu na neka druga, veća, tržišta u regionu. Opštepoznato je da raznolikost svih sadržaja, a posebno marketinških sadržaja medija, zatim inovativni oglasni formati, integracija više različitih medijskih kanala i svakako transparentnost i odgovorno poslovanje mogu uveliko doprineti podsticanju oglašivača na veća ulaganja u te iste medije. Ipak, ono što je, pored toga, potrebno i, usudila bih se reći, ono što je ključni pokretač većih ulaganja, i to se ne odnosi samo na tržište Bosne i Hercegovine, su ulaganja tržišta u različite alate – prvenstveno istraživanja i alate za analizu podataka, kako bismo oglašivačima pružili bolji uvid u ponašanje i preferencije samih potrošača. Naime, boljim razumevanjem publike, odnosno trenutnih i potencijalnih potrošača, oglašivači imaju bolju mogućnost kreiranja i sprovođenja učinkovitijih i privlačnijih, svakom od tržišta prilagođenih, te samim tim i efektnijih oglašivačkih kampanja. Međutim, iako zvuči kao neki jednostavan recept, za samo tržište to u praksi, a upravo zbog niskog nivoa ulaganja, često nije moguće. Ipak, u tom svojevrsnom “začaranom krugu”, mi u Direct Mediji uvek težimo pronalasku načina kako da, u nedostatku zvaničnih istraživanja, kroz ulaganje u vlastite alate, prevaziđemo ove gap-ove i omogućimo našim klijentima bolji uvid i servis i, na kraju, efektnije oglašivačke kampanje, u čemu smo zaista veoma uspešni i mogu slobodno reći najbolji u regionu.

Možete li da nam kažete ko su top 10 oglašivača u Bosni i Hercegovini po ulaganjima u medije?

– Kao i na većini tržišta u regionu, najveći ulagači su klijenti iz kategorije roba široke potrošnje, gde, pored ostalih, spadaju i retail lanci, zatim kategorije telekomunikacija, kao i kategorije farmaceutike. Pored toga, kategorija koja sve više raste u poslednjim godinama jesu igre na sreću. Iako je ova kategorija u nekim zemljama regiona možda već među prve tri po visini ulaganja, u Bosni i Hercegovini to još uvek nije slučaj, zbog ograničenja legislative u smislu otvorenosti tržišta. Ne bih ulazila pojedinačno u poredak samih oglašivača, obzirom da je u tom delu sama dinamika ulaganja drugačija kroz različite periode, ali i zbog same činjenice da nije moguće tačno izmeriti sva ulaganja na tržištu na kojem, kako ste mogli zaključiti, mnogi alati nisu još uvek dostupni.

Za kraj ovog intervjua, možete li nam otkriti nešto od svojih planova za narednu poslovnu godinu a što smatrate bitnim u pogledu unapređenja poslovanja?

– Direct Media ostaje posvećena kontinuiranom razvoju i edukaciji zaposlenih, razvijanju alata, kao i predviđanju i praćenju trendova, kako u oglašavanju, tako i u analizi i praćenju ponašanja potrošača i njihove konzumacije medija. Kako su upravo to okosnice dobrog strateškog pristupa, bez kojeg smatramo da nije moguće odgovoriti sve izazovnijim kretanjima na tržištu, to će biti naš fokus i u narednom periodu.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANKA TRBOJEVIĆ, DRV: „Više nego ikad praćenje trendova i zahteva tržišta mora biti konstanta u poslovanju“

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „AI-a se ne treba bojati, već s njim eksperimentirati“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.