Agencije

TEMA MESECA: GOLDEN DRUM 2017

Pitali smo kreativne direktore vodećih reklamnih agencija u Srbiji o predstojećem GOLDEN DRUM festivalu, vodećem internacionalnom festivalu koji se organizuje na tlu Jugoistočne Evrope

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Da li je vaša agencija prijavila radove za takmičarski deo Golden Drum festivala (ako jeste, navesti tačne nazive radova i imena kreativnih direktora i u kojim kategorijama su radovi prijavljeni; a ako nije zašto nije)?

Kako ocenjujete značaj i ulogu Golden Drum festivala za advertajzing industriju u Srbiji ali i celom SEE regionu?

Koje su dobre strane Golden Drum fetivala? Vidite li potrebu za poboljšanjem nekih od aspekata rada Golden Drum festivala?

null

JANA SAVIĆ RASTOVAC, Creative Director McCann Beograd, član žirija Golden Drum 2017

…učešće na Golden Drum festivalu…Ove godine prijavili smo dve kampanje. Kampanju DemocrARTisation za Muzej savremene umetnosti u Beogradu, kreativni direktor Vladimir Ćosić i seriju virala koje smo na jesen prošle godine radili za Lav pivo, kreativna direktorka Jana Savić Rastovac. Radove smo prijavili u kategorijama Branded Content, Local Spirit, Film i Mobile.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Golden Drum je svakako najznačajniji festival oglašavanja u ovom delu sveta. To je festival sa tradicijom koji je postavljao kriterijume celog regiji. Nikada nije bilo lako osvojiti Golden Drum nagradu. Ovo se odnosi na prošlost, ali i na sadašnji trenutak. Ove godine na Golden Drum-u takmiči se najviše kanskih pobednika iz SEE regiona. Svi zajedno rastemo u kvalitetu.

…kvalitet festivala…Edukacija, uvek dobri predavači, kvalitetno takmičenje. Prelazak u Ljubljanu za mnoge je još uvek aktuelno pitanje, ostavićemo da vreme pokaže koliko je dobar bio ovaj potez.

null

VOLJENA DANIČIĆ, Head of Creative Direct Media

…učešće na Golden Drum festivalu…Ove godine nismo prijavili ni jedan rad i iskreno nam je žao zbog toga, ali kampanje koje smo planirali da prijavimo su još uvek u toku i one rastu iz dana u dan, samim tim i njihvi rezultati, tako da već sada sa sigurnošću mogu da najavim da ćete sledeće godine biti zatrpani našim prijavama.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Golden Drum je festival na kom kreativnost odjekne. Ovakvi festivali su potrebni za rast i razvoj industrije, oni su takođe potvrda da u regionu ima fenomenalnih projekata i ideja.

…kvalitet festivala…Kod Golden Druma mi se dopada veliki fokus na razvoj struke. Velika prednost festivala je i mnoštvo stranih predavača. Daleko od toga da od „lokalnih“ nema šta da se čuje, ali su iskustva sa većih tržišta zanimljiva i korisna. Speed dating koncept koji pomaže mladima iz inustrije da se uvežu sa starijim kolegama je odličan mehanizam networkinga.

null

RADOVAN KUPRES, Creative Director Luna\TBWA Beograd

…učešće na Golden Drum festivalu…Posle dosta razmišljanja i razgovora, odlučili smo da prijavimo samo jedan rad (TVC «Brahmagupta», klijent Credit Agricole Srbija, kreativni direktor Radovan Kupres, kategorija A.12).
Imali smo u vidu da festivali imaju specifične kriterijume i logiku, te nema uvek smisla kandidovati sve radove kojima smo kao agencija više nego zadovoljni, a i radili su dobar posao za brend, odnosno klijenta. Kada ne bi bilo finansijskog troška, koji nije beznačajan kada se ima u vidu rastući broj festivala, možda bismo i okušali sreću sa znatno više prijava.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Mislim da je Golden Drum posredno i neposredno dao bitan doprinos jačanju značaja naše industrije u celom regionu, izgradnji njenih kapaciteta, pa i samopoštovanja. Moguće je da danas više nema isti intenzitet privlačnosti, ali i dalje je jedan od najvažnijih događaja vezanih za advertajzing u ovom delu sveta. Kad god sam bio na Golden Drum-u, imao sam šta da vidim i čujem.

…kvalitet festivala…U odnosu na mnoge novije festivale, Golden Drum je i dalje place to be. Ima tradiciju koja preteže u njegovu korist. Ipak, dobro bi mu došlo nešto inovativnosti. Nedostaje mu, čini mi se, ekskluzivnosti. Očekivao bi da na Golden Drum-u može da se sretne neko koga bismo manje očekivali i ko ne bi morao da bude nužno deo naše industrije u užem smislu. Budućnost našeg posla je, verujem, u jačem preplitanju sa širim kulturnim kontekstom i to bi moglo više da se odražava i u sadržajima Golden Drum-a.

null

VELJKO GOLUBOVIĆ, Regional Creative Director Adriatic FCB Afirma

…učešće na Golden Drum festivalu…Prijavili smo jedan rad u 4 kategorije. To je kampanja podrške za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta i robotike u školstvo. Kreativni tim činili su: Vesna Latas, Vladimir Krneta i Veljko Golubović. Kategorije su: Integrated, Activation Programme, PR, Media.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Još uvek je važan, sada verovatno bitniji nego pre par godina. Selekcija se ponovo vratila na zemlje nove Evrope pa se i konkurencija smanjila. Jedno vreme je obeležio bojkot jer je pored učešća radova iz Amerike i cele Evrope bilo jako teško osvojiti nešto. Sa finansijskom krizom, došla je i kriza festivala pa su se ponovo široko otvorila vrata ka Istoku. Golden Drum je promenio lokaciju i pokušava da vrati stari sjaj i stvarno bih voleo da u tome uspeju.

…kvalitet festivala…Svaki internacionalni festival ima dobre strane. Čujete i upoznate ljude iz drugih kultura, vidite radove sa različitih tržišta, saznate nove stvari, osvežite mozak novim idejama. Napunite se pozitivnom energijom i dođete mnogo spremniji i ambiciozniji nazad u agenciju. Festival se zaista trudi da poboljša svoj rad, izgled i pristup i mislim da znaju šta žele i kuda idu.

null

ANA ŠUTIĆ, Creative Director New Moment

…učešće na Golden Drum festivalu…Ove godine, agencija New Moment učestvuje u takmičarskom delu Golden Drum festivala sa radom „One Book For Peace“, koji je prijavljen u trinaest kategorija: Press, OOH, Radio, Direct, Design, Digital, Integrated, Activation Programme, Branded Content and Entertainment, Public Relations, Media, Capture (use) of local spirit i Innovative. Reč je o projektu koji promoviše jedinstvo, bez obzira na veru i poreklo, ističući upravo niz sličnosti koje postoje između religija; a na ovogodišnjem Cannes Lions festivalu je nagrađen sa pet lavova.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Golden Drum je svakako najznačajniji festival u regionu, a dokaz za to je upravo kreativna relevantnost projekata i kampanja kojima agencije prezentuju svoj rad u takmičarskom programu.
…kvalitet festivala…Najlepša strana festivala je bila njegova stara lokacija:) Osim toga, naravno važna je uloga koju Golden Drum ima u kreiranju realne ilustracije trenutka u kom se industrija nalazi, u pogledu novih tendencija. A prostor za unapređenje ovog, i kreativnih festivala uopšte, je uvek u poboljšanju programa i izboru aktuelnih tema i predavača.

null

SVETLANA ĆOPIĆ, Creative Director Scholz & Friends

…učešće na Golden Drum festivalu…U Scholz & Friends Beograd smo odlučili da ove godine «preskočimo» učešće na Golden Drum-u. Fokus nam je bio na nekim drugim stvarima, koje su zahtevale maksimalan angažman svih članova tima, a ozbiljna priprema radova za takmičenje zahteva posvećenost i vreme u količini koju ove godine nismo mogli da priuštimo.

…ocena značaja i uloge Golden Drum festivala…Ideja da se oformi festival za agencije iz regiona Jugoistočne Evrope je ujedno bilo i čin formiranja te kreativne scene, proglašavanje da ona uopšte postoji. Golden Drum je odigrao veoma važnu, može se reći ključnu ulogu prvo u stvaranju, a zatim i unapređenju advertisinga u celom regionu. Već samo zbog toga, zaslužuje našu podršku, posebno u periodima kada se bori da pronađe svoj pravac, kao što je to slučaj poslednjih godina.
Golden Drum je funkcionisao kao ogledna škola advertisinga, jer je bio mesto na kome su kreativci iz zemalja u kojima je advertising bio još u povoju prvi put mogli da se uporede sa zemaljama u kojima je kreativna scena bila daleko razvijenija. Sa druge strane, imao je i zanimljiv program: na Golden Drumu je bilo moguće videti Davida Drogu, Boba Isherwooda i druge svetske kreativne zvezde u trenutku kada je zaista bilo važno čuti šta imaju da kažu.
Kako se više agencija iz neke zemlje uključivalo u takmičenje, tako je cela scena napredovala i podizala svoje kreativne standarde. Bilo je veoma zanimljivo posmatrati te promene. Upravo zbog toga, uvek sam se radovala kada bih primetila nove domaće agencije da počinju da se pojavljuju na festivalu, za mene je to bilo dobar znak za sve nas.

…kvalitet festivala…Najbolja strana Golden Druma je što uopšte postoji!
Što se tiče drugog pitanja, mislim da je neophodno da Golden Drum ponovo pronađe svoj duh. Organizaciono, probali su više stvari, bilo je mnogo velikih i malih promena, međutim, suština je da bez masovne posete ljudi iz agencija nema festivala. A šta privlači ljude iz agencija? Pa to se zna! Caka je da košta. Zahteva investiranje u uzbudljiva i relevantna predavanja i radionice, dolazak poznatih svetskih kreativaca, a isključuje štednju na uživanju! Da li ćete završnu ceremoniju pratiti u lepom ambijentu i uz dobro piće i klopu je za jedan festival mnogo važnije pitanje nego što deluje na prvi pogled. Asketizam ubija duh festivala koji je ranije bio opuštenija, šarmantnija varijanta Kana. Dakle, treba mu vratiti glamur i hedonizam. Bez toga, nikakve organizacione promene neće doneti značajan rezultat.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.