Agencije

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] VLADIMIR MITROVIĆ, Ovation BBDO: „Preduslov razigravanja u advertajzingu je utemeljen brend identitet“

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Mitroviću, Creative Director-u agencije Ovation BBDO…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

– Ne. Naši najbolji kreativni radovi od prošle godine su komercijalnog karaktera, kreirani sa ciljem da svojim brendovima obezbede dobit, kako na nivou prepoznatljivosti kod publike tako i u finansijskom smislu. Naravno da smatramo da su veoma kvalitetni, što dokazuju regionalne i domaće nagrade koje su osvojili, ali da možda i dalje nisu dovoljno konkurentni za, još uvek, najozbiljniji globalni advertajzing festival.


Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

DIESEL, sa kampanjom „Be a follower“ koju potpisuje Publicis Milano. Od 2017. godine, ovaj brend u saradnji sa agencijom radi na strateškoj platformi koja ističe važnost nesavršenosti, kontrirajući tako tradicionalnom snobizmu fashion industrije – nisi ti baš za ovu jaknu/farmerke/patike sem ako ne izgledaš baš ovako/ovako/ovako. Iako nije jedini brend koji to tvrdi, DIESEL to radi najglasnije, najkreativnije i najupornije, presvlačeći tako insight u strategiju i naposletku u kreativu. Od kampanje „Go with the Flaw“, preko fenomenalnog stuntaGo with the Fake“ sa izmišljenim buvljačkim brendom DEISEL, pa do poslednjeg rada „Be a Follower“ (not an Influencer) – jer se oni tako savršeni u stvari samo zlopate po ceo dan beskonačno fotkajući tanjire sa hranom i peru svu tu svoju garderobu između kačenja storija i ništa je ne nose i ne uživaju u njoj kao ti u svojim senfom uflekanim majicama i od sedenja na zidiću sa prijateljima izguljenim farmerkama. A još i ako si klempav ili zrikava…pfff, baš te briga.

Da li je srpska advertajzing industrija sposobna da u većoj meri konkuriše sa komercijalnim projektima za prestižne nagrade Kanskog festivala i na koji način to da ostvari? Smatrate li da ovo treba da bude organizovani cilj ovdašnje reklamne industrije i koliko ovo pitanje uopšte smatrate bitnim?

– Za sada, nažalost ne…bar ne u većoj meri.

Razloga ima puno i nisu samo kreativne prirode. Ali ako govorimo o kreativi, ključni razlog je sigurno nedovoljno oformljena tradicija dugoročnog strateškog razmišljanja o brendovima. U takvoj postavci, gde brend ima svoj prepoznatljiv jezik, mnogo je lakše kreirati kampanju koja komunicira šire i rezonuje dalje od trenutka u kom nastaje. U tom smislu, preduslov razigravanja u advertajzingu koje dovodi do uspeha komercijalnih projekata u Kanu je utemeljen brend identitet.

Na taj način se kreiranje rasterećuje od nepotrebnih pitanja o identitetu brenda i usmerava se ka pisanju hitova – što tek nije lako, ali bar kad čuješ pesmu znaš ko je zapravo peva :)

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN BEOGRAD najuspešnija agencija u Adriatik regionu na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.