Agencije

[TEMA MESECA – Cannes Lions 2019] VLADIMIR MITROVIĆ, Ovation BBDO: „Preduslov razigravanja u advertajzingu je utemeljen brend identitet“

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Mitroviću, Creative Director-u agencije Ovation BBDO…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

– Ne. Naši najbolji kreativni radovi od prošle godine su komercijalnog karaktera, kreirani sa ciljem da svojim brendovima obezbede dobit, kako na nivou prepoznatljivosti kod publike tako i u finansijskom smislu. Naravno da smatramo da su veoma kvalitetni, što dokazuju regionalne i domaće nagrade koje su osvojili, ali da možda i dalje nisu dovoljno konkurentni za, još uvek, najozbiljniji globalni advertajzing festival.


Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

DIESEL, sa kampanjom „Be a follower“ koju potpisuje Publicis Milano. Od 2017. godine, ovaj brend u saradnji sa agencijom radi na strateškoj platformi koja ističe važnost nesavršenosti, kontrirajući tako tradicionalnom snobizmu fashion industrije – nisi ti baš za ovu jaknu/farmerke/patike sem ako ne izgledaš baš ovako/ovako/ovako. Iako nije jedini brend koji to tvrdi, DIESEL to radi najglasnije, najkreativnije i najupornije, presvlačeći tako insight u strategiju i naposletku u kreativu. Od kampanje „Go with the Flaw“, preko fenomenalnog stuntaGo with the Fake“ sa izmišljenim buvljačkim brendom DEISEL, pa do poslednjeg rada „Be a Follower“ (not an Influencer) – jer se oni tako savršeni u stvari samo zlopate po ceo dan beskonačno fotkajući tanjire sa hranom i peru svu tu svoju garderobu između kačenja storija i ništa je ne nose i ne uživaju u njoj kao ti u svojim senfom uflekanim majicama i od sedenja na zidiću sa prijateljima izguljenim farmerkama. A još i ako si klempav ili zrikava…pfff, baš te briga.

Da li je srpska advertajzing industrija sposobna da u većoj meri konkuriše sa komercijalnim projektima za prestižne nagrade Kanskog festivala i na koji način to da ostvari? Smatrate li da ovo treba da bude organizovani cilj ovdašnje reklamne industrije i koliko ovo pitanje uopšte smatrate bitnim?

– Za sada, nažalost ne…bar ne u većoj meri.

Razloga ima puno i nisu samo kreativne prirode. Ali ako govorimo o kreativi, ključni razlog je sigurno nedovoljno oformljena tradicija dugoročnog strateškog razmišljanja o brendovima. U takvoj postavci, gde brend ima svoj prepoznatljiv jezik, mnogo je lakše kreirati kampanju koja komunicira šire i rezonuje dalje od trenutka u kom nastaje. U tom smislu, preduslov razigravanja u advertajzingu koje dovodi do uspeha komercijalnih projekata u Kanu je utemeljen brend identitet.

Na taj način se kreiranje rasterećuje od nepotrebnih pitanja o identitetu brenda i usmerava se ka pisanju hitova – što tek nije lako, ali bar kad čuješ pesmu znaš ko je zapravo peva :)

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.