Srbija

Takmičarski program 19. Slobodne Zone – Između stvarnog i (ne)mogućeg

Srbija

U tri takmičarska programa Slobodne zone biće prikazana ukupno 22 filma: sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u Horizontima Balkana i šest u selekciji Prva dva koraka.

 

– Praznina, odsustvo, tama, nula bez jedinice nasuprot bojama, ljubavi, svetlosti i mnoštvu. Devetnaesta Slobodna zona vas u svojim takmičarskim selekcijama vodi na filmsko putovanje između stvarnog i (ne)mogućeg – kaže Branka Pavlović, selektorka programskih celina Međunarodni takmičarski, Prva dva koraka, Ženska linija i EU Teen Zone.

Takmičarski program Slobodne zone – promo video:

MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM

– U senci ratova i klimatskih promena autorke i autori ovogodišnje Međunarodne selekcije u potrazi su za odgovorima na pitanja da li je drugačiji svet (još uvek) moguć i po čijoj meri – ističe Branka Pavlović.

Za najbolji međunarodni film nadmetaće se sedam ostvarenja iz šest zemalja: „Kos, kos, kupina” Elene Naveriani iz Gruzije, „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi iz Čilea, „Crveno nebo” Kristijana Pecolda i „Do kraja noći” Kristofa Hohhojzlera iz Nemačke, „!Aitsa” Dejna Dodsa iz Danske, „Nula kalorija” Džesike Hauzner iz Austrije i „Borci” Jona Haukelanda iz Norveške.

„Kos, kos, kupina” rediteljke Elene Naveriani prati 48-godišnju Etero koja živi u jednom gruzijskom mestašcu, sama i nezavisna po sopstvenom izboru, uprkos neprestanim ogovaranjima komšinica. Međutim, kada neočekivano uleti u strastvenu vezu, počeće da preispituje svoju odluku.

Osvajač je ovogodišnjeg Srca Sarajeva za najbolji film.

Kos, kos, kupina – trejler:

„!Aitsa” Dejna Dodsa, dokumentarac u koprodukciji Danske i Južnoafričke Republike, transcedentalan je film koji objedninjuje duhovno znanje i najsavremeniju nauku. Stanovnici pustinje Veliki Karu tragaju za značenjem u beskonačnoj tami koja nas okružuje, sa ranama nedavne kolonijalne prošlosti urezanim duboko u zemlju.

!Aitsa – trejler:

HORIZONTI BALKANA

– Lične i univerzalne priče o samopronalaženju donose nam vrlo različiti profili i estetike balkanskih autora. U ovogodišnjoj selekciji junaci sa kojima se susrećemo uglavnom su u potrazi za ličnim, bilo da se suočavaju sa svojom prošlošću, snalaze u trenutnim problemima ili razmišljaju o neizvesnoj budućnosti – kaže Ivan Bakrač, selektor celine Horizonti Balkana.

Za najbolji regionalni film u konkurenciji su „Tigrica” Andreja Tanasea i „Između revolucija” Vlada Petrija iz Ruminije, „Blagine lekcije” Stefana Komandareva iz Bugarske, „Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, „Što da se radi?” Gorana Devića iz Hrvatske i „Sirin” Senada Šahmanovića iz Crne Gore. Srpsku produkciju predstavljaće tri filma, jedan dugometražni i dva kratka: „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „Duhovi na mojim leđima” Nikole Stojanovića i „Golgeter” Ivana Stojiljkovića.

Bivši pobednik Slobodne zone, Selman Nadžar (Između dve zore), vraća se na festival sa „Ranom oklevanja”, ostvarenjem koje se, na izvestan način, nadovezuje na prethodno. Glavna junakinja, Džanan, uz svoj advokatski posao mora da donese važne moralne odluke koje će uticati na živote drugih ali, pre svega, preispitati njen lični integritet.

Rumunski debitant Andrej Tanase kroz svoj film „Tigrica” prati Veru, veterinarku u zoološkom vrtu u Sibinju koja, pod pritiskom patrijarhalnog okruženja, preispituje svoje najdublje emocije dok traga za odbeglim tigrom.

Tigrica – trejler:

Zahra iz Irana i Marija iz Rumunije glavni su likovi dokumentarca „Između revolucija” Vlada Petrija. One su se upoznale sedamdesetih godina na studijama medicine u Bukureštu i postale bliske prijateljice. Iako će ih životne prilike i revolucije u njihovim zemljama fizički razdvojiti, nastaviće da održavaju korespondenciju. Igrajući se granicama fikcije i dokumentarizma, reditelj oživljava junakinje i njihove samospoznaje kroz pisma i arhivske snimke u periodu dve paralelne revolucije.

Između revolucija – trejler:

PRVA DVA KORAKA

– Žanrovski veoma raznovrsni, filmovi iz selekcije Prva dva koraka nude publici svež i veoma angažovan pogled na teme odrastanja, samospoznaje, odnosa društva i pojedinca. U svetu u kome su izolacija i usamljenost često udružene sa predrasudama i neumoljivim pritiskom države i društva, junaci ovih filmova usuđuju se da misle i delaju drugačije, osvajajući pri tom lične, životne i umetničke slobode – navodi Branka Pavlović.

Prošle godine uvedena selekcija namenjena prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima, predstaviće šest filmova: „Snajka: Dnevnik očekivanja” Tee Vidović Dalipi iz Hrvatske, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon iz Kanade, „Prebroj moja lutanja” Dušana Solomuna iz Nemačke, „Raj u plamenu” Mike Gustafson i „Protivnik” Milada Alamija iz Švedske i „Hleb i so” Damjana Kocura iz Poljske.

„Sokolovo jezero” prati Bastijena (13) iz Pariza koji na odmoru u Kvebeku upoznaje Kloi (16). Ova ljubiteljka folklora i lokalnih legendi govori Bastijenu da duh opseda jezero, a on je spreman da previziđe svoje najgore stragove samo da bi zaslužio mesto u njenom srcu. Rediteljka filma je Šarlot le Bon, glumica, umetnica, manekenka i TV voditeljka.

Sokolovo jezero – trejler:

Profesionalni glumci i naturščici, političke i ratne izbeglica iz Sirije, Turske i bivše Jugoslavije, glume situacije koje su lično doživeli. Na osnovu njihovih, ali i sopstvenih iskustava sa vlastima, reditelj Dušan Solomun je napravio kafkijanski, nadrealistički i simbolički film „Prebroj moja lutanja” sa mnogobrojnim ironičnim i humorističnim detaljima.

Prebroj moja lutanja – trejler:

Tri sestre u švedskom radničkom naselju prepštene su same sebi, jer im je majka stalno odsutna. Predstojeće leto bez roditeljskog nadzora deluje kao savršena stvar, ali kada služba za socijalni rad zakaže sastanak, najstarija sestra pokušava da nađe nekog da se pretvara da im je mama, inače će devojčice biti poslate u hraniteljske porodice. Ovo je zaplet filma „Raj u plamenu” Mike Gustafson, koja je nagrađena za najbolju režiju selekcije Horizonti na Venecijanskom festivalu.

Raj u plamenu – trejler:

 • Slobodnu zonu će 31. oktobra svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, u mts Dvorani u 19 sati.
 • Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji u 20 časova, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

  Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na​ biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs​. Istoga dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu.

  I za ostale projekcije karte su u prodaji na biletarnicama bioskopa, a spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde.

  Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku.

  Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

  Više o kompletnom programu 19. Slobodne zone možete pronaći na sajtu slobodnazona.rs

  Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

  Dobro došli u Slobodnu zonu!

  Sajt, Fejsbuk, Instagram, TikTok

   

   

  Kliknite da postavite komentar

  You must be logged in to post a comment Login

  Postavite

  Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Više u Srbija

  Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

  Advertiser Serbia14. јун 2024.

  Mr.Goodvertising u žiriju „Kampanje Sa Svrhom 2024″

  Advertiser Serbia13. јун 2024.

  Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

  Advertiser Serbia13. јун 2024.

  Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

  Advertiser Serbia13. јун 2024.

  Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

  Advertiser Serbia11. јун 2024.

  Telekom Srbija dobitnik potpunog Family Friendly Enterprise sertifikata

  Advertiser Serbia11. јун 2024.

  Nedelja sa Alma Quattro #14

  Advertiser Serbia11. јун 2024.

  Leto na SkyShowtime platformi

  Advertiser Serbia10. јун 2024.

  U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

  Advertiser Serbia10. јун 2024.

  Lokalac na internetu 2024: Nova kolekcija za nove pobede

  Advertiser Serbia10. јун 2024.

  Odakle satelit među krompirima i malinama i kakve veze sa tim imaju Japanci i Tito

  Advertiser Serbia7. јун 2024.

  Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

  Advertiser Serbia7. јун 2024.

  BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

  Advertiser Serbia6. јун 2024.

  United Grupa započinje izgradnju novog terestrijalnog kabla između Atine i Soluna

  Advertiser Serbia6. јун 2024.

  Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

  Advertiser Serbia6. јун 2024.