Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Šesti Regionalni app izazov, takmičenje talentovanih srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne uređaje u kojem su učestvovali učenici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dobio je svoje pobednike. Organizatori takmičenja su članice Telekom Srbija grupe: Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a ove godine domaćin regionalnog takmičenja bio je m:tel BiH.

 

Po pet timova iz navedenih zemalja predstavilo je svoje aplikacije, najbolje na nacionalnom nivou, a stručni žiri je za najbolje proglasio aplikacije: „Dođi na red“ tima gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, „Digitalni farmer“ tima Tehničke škole iz Gradiške i „Trebovanje“ tima Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja. Specijalna nagrada „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“ pripala je timu iz senćanske gimnazije „Boljai“ za aplikaciju „Tower Defense Game“.

Svetlana Josipović, direktorka Sektora za razvoj i upravljanje proizvodima i uslugama Telekoma Srbija, istakla je da su mladost, poletnost, svestranost i želja učesnika, uz njihovo veliko znanje, i ovog puta doveli do toga da naprave zaista odlične aplikacije.

Od kada Telekom Srbija organizuje mts app konkurs i sa kojim ciljem?

– Još 2011, kada je pokrenut prvi konkursni ciklus, vodili smo se idejom da je važno da na pravi način povežemo osnovnu delatnost kompanije sa određenim društveno odgovornim ciljem, a to je za nas ulaganje u obrazovanje generacija mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu. Kreirajući aplikacije za mobilne uređaje, učenici imaju priliku da praktično primene znanje stečeno u školi, da razvijaju svoje sposobnosti i unaprede rad u timu, a sve to zajedno bogati njihove radne biografije i otvara veće mogućnosti prilikom zapošljavanja.

Ko su učesnici i koliko je konkursa do sada bilo?

– Naš mts app konkurs obuhvata učenike specijalizovanih odeljenja u gimnazijama koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Nedavno je završen 12. ciklus mts app konkursa, a do sada su 202 tima pred žirijem predstavila čak 209 aplikacija.

Kako izgleda proces prijavljivanja i takmičenja?

– Posle otvaranja svakog ciklusa mts app konkursa (u oktobru), i posle predstavljanja uslova i očekivanja na konkursu od strane mojih kolega u kompaniji, potrebno je da učenici naprave svoj tim i da prijave temu aplikacije koju treba da programiraju do određenog roka. Posle toga, sve timove koji su predali gotove aplikacije pozivamo da nam ih predstave pred žirijem. I sami učenici, a i mi u kompaniji, smatramo da je prezentacija veoma važna, jer ne samo da žiri ima priliku da se dodatno uveri u kvalitet aplikacija, nego i učenici imaju priliku da vide radove drugih učesnika, da uvežbaju svoje prezenterske sposobnosti, kao i da se oprobaju u ulozi preduzetnika. Oni, praktično, prezentuju svoj projekat i aplikaciju kao proizvod.

Šta sledi posle mts app konkursa?

– Regionalni app izazov je naredni nivo takmičenja u kom se susreću timovi pobednici konkursa za izradu aplikacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, budući da konkurs prema istim pravilima vode naše kolege iz m:tel-a u tim zemljama. Nedavno smo dobili i pobednike šestog Regionalnog app izazova, u konkurenciji za glavnu i specijalnu nagradu za inovativnost. Izradili su ih talentovani srednjoškolci iz gimnazija u Novom Sadu i Senti, kada je reč o našoj zemlji, kao i iz škola u Bijelom Polju i Gradiški, ako govorimo o regionu.

Koje to veštine i znanja odlikuju pobednike i šta je to što u odnosu na druge izdvaja njihovu, pobedničku aplikaciju?

– Žiri nikada do sada nije imao lak posao, pa je tako bilo i ovog puta. Takmičari su mladi programeri, puni entuzijazma, raznovrsnih ideja i konstruktivnih rešenja. Menjaju se trendovi, svakog dana se pojavljuju nove aplikacije na internetu i nije im lako da osmisle nešto novo. Upravo to je razlog što pre svega vrednujemo originalnost, kreativnost i inovativnost ideje, a onda i kompleksnost rešenja, funkcionalnost i dizajn aplikacije.

A kakve su bile ostale aplikacije – postoji li nit koja ih povezuje, neka zajednička osnova i cilj, ili je svaka posebna i kreativna na svoj način?

– Kako ne bismo sputavali kreativnost učesnika, nismo strogo odredili temu za izradu aplikacija. Ipak, dodatnu vrednost aplikaciji daje njena društveno odgovorna namena i način na koji doprinosi razvoju naših usluga ili unapređuje upotrebu mobilnih telefona i uređaja. Postoje neke teme, kao što je nedavna pandemija, koje su i nas navele da posebno usmerimo pažnju učesnika, pa se tako pokazalo da smo u prethodna dva ciklusa imali nekoliko aplikacija koje su ponudile odgovor na moguću prevenciju ili rešavanje takvih situacija. Bez obzira na sličnosti, svaku aplikaciju karakteriše originalan pristup tematici i kreativnost koju su takmičari ispoljili u velikoj meri pri njihovom kreiranju. Mladost, poletnost, svestranost i želja učesnika, uz, naravno, znanje, dovodi do toga da nastanu zaista odlične aplikacije.

Kada pogledate radove srednjoškolaca ove i svih prethodnih godina, njihovo znanje, kreativnost i stručnost, možemo li reći da je pred njima (ali i pred svima nama), svetla budućnost?

– Svaka generacija srednjoškolaca uspešno koristi raspoložive tehnološke inovacije koje su im dostupne u datom trenutku, a i veoma brzo usvaja novine koje se redovno pojavljuju na tom polju. Mi se trudimo da ih podržimo i podstaknemo. Među njima ima mnogo talenata sa potencijalom za fantastične novitete. IT industrija već neko vreme u našoj zemlji, a i u svetu, doživljava intenzivnu ekspanziju i otvaraju se mogućnosti u različitim oblastima informacionih tehnologija. Ovaj trend se neće zaustaviti. Shodno tome, ako se ovi takmičari opredele da profesionalno budu deo IT industrije, za njih nema bojazni, a ni granica. U svetu je prisutan trend automatizacije procesa, a okruženje za to stvaraće programeri koji će i te kako biti na ceni.

Poslove koje je isključivo morao da obavlja čovek, preuzeće automatizovani IoT sistemi, a za njihov rad i kontrolu biće potrebni programeri i inženjeri, kako bi se unapredila AI i postala što sličnija ljudskoj.

Na koje sve načine motivišete učesnike da se prijave? Delite i vredne nagrade?

– Nagrade su svakako odlična motivacija za učenike. Učenici pet timova koji budu pobednici na nacionalnom nivou takmičenja – mts app konkursu, kao nagradu dobijaju prestižne mobilne telefone. Do pojave pandemije, pobednici Regionalnog app izazova imali su priliku da kao nagradu dobiju posetu nekoj od prestižnih IT konferencija u Evropi, a sada glavnu nagradu predstavlja računarska oprema čiju konfiguraciju članovi pobedničkog tima mogu sami da izaberu, prema svojim potrebama i želji. Pobednici u kategoriji specijalne nagrade, koja se dodeljuje timu za posebno izraženu inovativnost, dobijaju takođe neki od prestižnih modela mobilnih telefona. Pored nagrada, naše pobednike motiviše i prilika da radeći na aplikaciji, naprave jedan celovit projekat i da ga predstave kao gotov proizvod pred žirijem i publikom.

Da li među srednjoškolcima koji učestvuju u mts app konkursima vidite svoje buduće kolege?

– Ovim mladim i vrednim talentima predstoji još nekoliko godina školovanja – završetak srednje škole, fakulteta… Ovo je ključan period da se upoznaju sa celim spektrom zanimanja u okviru IT industrije: razne vrste programiranja, računarske mreže, bezbednost, ali i u bliskim industrijama poput elektroenergetske, telekomunikacione, TV, video i muzičke industrije. Teško je predvideti u kojoj od tih oblasti će se pronaći.

Telekom Srbija ima bogat i raznolik portfolio usluga, a samim tim imamo potrebu za stručnjacima različitih profila, ali i početnicima iz navedenih oblasti.

Koliko ideje srednjoškolaca, učesnika konkursa, motivišu i unapređuju razvoj usluga i brenda mts? Koliko njima pomažete u plasiranju aplikacija na tržište?

– Neke od pobedničkih aplikacija postavili smo na play prodavnice i učinili ih dostupnim svima, bez naknade. Pružamo podršku pobednicima mts app konkursa prilikom objavljivanja aplikacija i obaveštavamo ih o izmenama koje zahteva određena play platforma.

Nestandardni „out-of-the-box“ način razmišljanja, karakterističan za učesnike našeg konkursa, svakako predstavlja dragoceni izvor novih, svežih ideja i pristupa rešavanju problema.

Koliko su sami učesnici motivisani da nastave ovim putem i svoju budućnost grade u oblasti mobilnih aplikacija?

– Prema utiscima koje su sa nama podelili, ovi mladi talenti su veoma motivisani da nastave svoju karijeru u oblasti programiranja aplikacija i ističu da su im sugestije žirija i mentora posebno važne, kao i da iz prezentacija drugih učesnika mogu mnogo da nauče. To je ujedno i cilj konkursa, jer mi kao kompanija i kao Telekom Srbija grupa, nastojimo da mlade ohrabrimo da realizuju svoje ideje uz koje mogu da postanu pokretači pozitivnih promena u svom okruženju.

Na koje oblasti će u budućnosti biti usmerene mobilne aplikacije, za koje su nam to usluge/poslove/radnje najpotrebnije?

– Novi trendovi kreativnih aplikativnih rešenja ukazuju na sve veću potrebu brzih, lakih, pristupačnih i intuitivnih rešenja za komunikaciju sa korisnicima (klijentima, potrošačima) – od podrške klijentima i poslovanja sa njima, preko prodaje i promocije novih usluga, pa sve do razmene i skladištenja podataka. Preciznije, primena virtuelne realnosti, veštačke inteligencije i upravljanje uređajima i senzorima povezanim na internet je u velikom zamahu i tek se očekuju značajniji pomaci na ovim poljima.

 

Izvor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.