Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Šesti Regionalni app izazov, takmičenje talentovanih srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne uređaje u kojem su učestvovali učenici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dobio je svoje pobednike. Organizatori takmičenja su članice Telekom Srbija grupe: Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a ove godine domaćin regionalnog takmičenja bio je m:tel BiH.

 

Po pet timova iz navedenih zemalja predstavilo je svoje aplikacije, najbolje na nacionalnom nivou, a stručni žiri je za najbolje proglasio aplikacije: „Dođi na red“ tima gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, „Digitalni farmer“ tima Tehničke škole iz Gradiške i „Trebovanje“ tima Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja. Specijalna nagrada „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“ pripala je timu iz senćanske gimnazije „Boljai“ za aplikaciju „Tower Defense Game“.

Svetlana Josipović, direktorka Sektora za razvoj i upravljanje proizvodima i uslugama Telekoma Srbija, istakla je da su mladost, poletnost, svestranost i želja učesnika, uz njihovo veliko znanje, i ovog puta doveli do toga da naprave zaista odlične aplikacije.

Od kada Telekom Srbija organizuje mts app konkurs i sa kojim ciljem?

– Još 2011, kada je pokrenut prvi konkursni ciklus, vodili smo se idejom da je važno da na pravi način povežemo osnovnu delatnost kompanije sa određenim društveno odgovornim ciljem, a to je za nas ulaganje u obrazovanje generacija mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu. Kreirajući aplikacije za mobilne uređaje, učenici imaju priliku da praktično primene znanje stečeno u školi, da razvijaju svoje sposobnosti i unaprede rad u timu, a sve to zajedno bogati njihove radne biografije i otvara veće mogućnosti prilikom zapošljavanja.

Ko su učesnici i koliko je konkursa do sada bilo?

– Naš mts app konkurs obuhvata učenike specijalizovanih odeljenja u gimnazijama koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Nedavno je završen 12. ciklus mts app konkursa, a do sada su 202 tima pred žirijem predstavila čak 209 aplikacija.

Kako izgleda proces prijavljivanja i takmičenja?

– Posle otvaranja svakog ciklusa mts app konkursa (u oktobru), i posle predstavljanja uslova i očekivanja na konkursu od strane mojih kolega u kompaniji, potrebno je da učenici naprave svoj tim i da prijave temu aplikacije koju treba da programiraju do određenog roka. Posle toga, sve timove koji su predali gotove aplikacije pozivamo da nam ih predstave pred žirijem. I sami učenici, a i mi u kompaniji, smatramo da je prezentacija veoma važna, jer ne samo da žiri ima priliku da se dodatno uveri u kvalitet aplikacija, nego i učenici imaju priliku da vide radove drugih učesnika, da uvežbaju svoje prezenterske sposobnosti, kao i da se oprobaju u ulozi preduzetnika. Oni, praktično, prezentuju svoj projekat i aplikaciju kao proizvod.

Šta sledi posle mts app konkursa?

– Regionalni app izazov je naredni nivo takmičenja u kom se susreću timovi pobednici konkursa za izradu aplikacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, budući da konkurs prema istim pravilima vode naše kolege iz m:tel-a u tim zemljama. Nedavno smo dobili i pobednike šestog Regionalnog app izazova, u konkurenciji za glavnu i specijalnu nagradu za inovativnost. Izradili su ih talentovani srednjoškolci iz gimnazija u Novom Sadu i Senti, kada je reč o našoj zemlji, kao i iz škola u Bijelom Polju i Gradiški, ako govorimo o regionu.

Koje to veštine i znanja odlikuju pobednike i šta je to što u odnosu na druge izdvaja njihovu, pobedničku aplikaciju?

– Žiri nikada do sada nije imao lak posao, pa je tako bilo i ovog puta. Takmičari su mladi programeri, puni entuzijazma, raznovrsnih ideja i konstruktivnih rešenja. Menjaju se trendovi, svakog dana se pojavljuju nove aplikacije na internetu i nije im lako da osmisle nešto novo. Upravo to je razlog što pre svega vrednujemo originalnost, kreativnost i inovativnost ideje, a onda i kompleksnost rešenja, funkcionalnost i dizajn aplikacije.

A kakve su bile ostale aplikacije – postoji li nit koja ih povezuje, neka zajednička osnova i cilj, ili je svaka posebna i kreativna na svoj način?

– Kako ne bismo sputavali kreativnost učesnika, nismo strogo odredili temu za izradu aplikacija. Ipak, dodatnu vrednost aplikaciji daje njena društveno odgovorna namena i način na koji doprinosi razvoju naših usluga ili unapređuje upotrebu mobilnih telefona i uređaja. Postoje neke teme, kao što je nedavna pandemija, koje su i nas navele da posebno usmerimo pažnju učesnika, pa se tako pokazalo da smo u prethodna dva ciklusa imali nekoliko aplikacija koje su ponudile odgovor na moguću prevenciju ili rešavanje takvih situacija. Bez obzira na sličnosti, svaku aplikaciju karakteriše originalan pristup tematici i kreativnost koju su takmičari ispoljili u velikoj meri pri njihovom kreiranju. Mladost, poletnost, svestranost i želja učesnika, uz, naravno, znanje, dovodi do toga da nastanu zaista odlične aplikacije.

Kada pogledate radove srednjoškolaca ove i svih prethodnih godina, njihovo znanje, kreativnost i stručnost, možemo li reći da je pred njima (ali i pred svima nama), svetla budućnost?

– Svaka generacija srednjoškolaca uspešno koristi raspoložive tehnološke inovacije koje su im dostupne u datom trenutku, a i veoma brzo usvaja novine koje se redovno pojavljuju na tom polju. Mi se trudimo da ih podržimo i podstaknemo. Među njima ima mnogo talenata sa potencijalom za fantastične novitete. IT industrija već neko vreme u našoj zemlji, a i u svetu, doživljava intenzivnu ekspanziju i otvaraju se mogućnosti u različitim oblastima informacionih tehnologija. Ovaj trend se neće zaustaviti. Shodno tome, ako se ovi takmičari opredele da profesionalno budu deo IT industrije, za njih nema bojazni, a ni granica. U svetu je prisutan trend automatizacije procesa, a okruženje za to stvaraće programeri koji će i te kako biti na ceni.

Poslove koje je isključivo morao da obavlja čovek, preuzeće automatizovani IoT sistemi, a za njihov rad i kontrolu biće potrebni programeri i inženjeri, kako bi se unapredila AI i postala što sličnija ljudskoj.

Na koje sve načine motivišete učesnike da se prijave? Delite i vredne nagrade?

– Nagrade su svakako odlična motivacija za učenike. Učenici pet timova koji budu pobednici na nacionalnom nivou takmičenja – mts app konkursu, kao nagradu dobijaju prestižne mobilne telefone. Do pojave pandemije, pobednici Regionalnog app izazova imali su priliku da kao nagradu dobiju posetu nekoj od prestižnih IT konferencija u Evropi, a sada glavnu nagradu predstavlja računarska oprema čiju konfiguraciju članovi pobedničkog tima mogu sami da izaberu, prema svojim potrebama i želji. Pobednici u kategoriji specijalne nagrade, koja se dodeljuje timu za posebno izraženu inovativnost, dobijaju takođe neki od prestižnih modela mobilnih telefona. Pored nagrada, naše pobednike motiviše i prilika da radeći na aplikaciji, naprave jedan celovit projekat i da ga predstave kao gotov proizvod pred žirijem i publikom.

Da li među srednjoškolcima koji učestvuju u mts app konkursima vidite svoje buduće kolege?

– Ovim mladim i vrednim talentima predstoji još nekoliko godina školovanja – završetak srednje škole, fakulteta… Ovo je ključan period da se upoznaju sa celim spektrom zanimanja u okviru IT industrije: razne vrste programiranja, računarske mreže, bezbednost, ali i u bliskim industrijama poput elektroenergetske, telekomunikacione, TV, video i muzičke industrije. Teško je predvideti u kojoj od tih oblasti će se pronaći.

Telekom Srbija ima bogat i raznolik portfolio usluga, a samim tim imamo potrebu za stručnjacima različitih profila, ali i početnicima iz navedenih oblasti.

Koliko ideje srednjoškolaca, učesnika konkursa, motivišu i unapređuju razvoj usluga i brenda mts? Koliko njima pomažete u plasiranju aplikacija na tržište?

– Neke od pobedničkih aplikacija postavili smo na play prodavnice i učinili ih dostupnim svima, bez naknade. Pružamo podršku pobednicima mts app konkursa prilikom objavljivanja aplikacija i obaveštavamo ih o izmenama koje zahteva određena play platforma.

Nestandardni „out-of-the-box“ način razmišljanja, karakterističan za učesnike našeg konkursa, svakako predstavlja dragoceni izvor novih, svežih ideja i pristupa rešavanju problema.

Koliko su sami učesnici motivisani da nastave ovim putem i svoju budućnost grade u oblasti mobilnih aplikacija?

– Prema utiscima koje su sa nama podelili, ovi mladi talenti su veoma motivisani da nastave svoju karijeru u oblasti programiranja aplikacija i ističu da su im sugestije žirija i mentora posebno važne, kao i da iz prezentacija drugih učesnika mogu mnogo da nauče. To je ujedno i cilj konkursa, jer mi kao kompanija i kao Telekom Srbija grupa, nastojimo da mlade ohrabrimo da realizuju svoje ideje uz koje mogu da postanu pokretači pozitivnih promena u svom okruženju.

Na koje oblasti će u budućnosti biti usmerene mobilne aplikacije, za koje su nam to usluge/poslove/radnje najpotrebnije?

– Novi trendovi kreativnih aplikativnih rešenja ukazuju na sve veću potrebu brzih, lakih, pristupačnih i intuitivnih rešenja za komunikaciju sa korisnicima (klijentima, potrošačima) – od podrške klijentima i poslovanja sa njima, preko prodaje i promocije novih usluga, pa sve do razmene i skladištenja podataka. Preciznije, primena virtuelne realnosti, veštačke inteligencije i upravljanje uređajima i senzorima povezanim na internet je u velikom zamahu i tek se očekuju značajniji pomaci na ovim poljima.

 

Izvor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

H&M naplaćuje kupcima vraćanje robe

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Kompanija Airbnb ove godine uklonila 59.000 lažnih oglasa

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Pojavile se lažne reklame u kojima navodno učestvuje Novak Đoković

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Samsung pokreće inicijativu obuke gejmera koja im pomaže da dodatno usavrše svoju igru

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Zapaženo učešće Telekoma Srbija na konferenciji digital2023

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Kompanija vivo najavila inovacije u oblasti mobilnog snimanja

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Regionalni Sajam Poslova 2023.: Vaša prilika za uspeh i povezivanje sa najboljim talentima!

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Kompanija Mars objavila „ubrzanu, pristupačnu i ostvarivu” Mapu Neto Nula ciljeva za smanjenje emisija za 50% do 2030. godine

Advertiser Serbia18. септембра 2023.