Brendovi

SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Prostor za napredak i jačanje brenda Telekom Srbija uvek postoji”

Brendovi

Razgovarali smo sa Suzanom Berić, Direktoricom Sektora za brend strategiju i marketing komunikacije kompanije Telekom Srbija o izazovima u procesu promocije Brenda Telekom Srbija, o snazi ovog top brenda i njegovom daljem razvoju…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Suzana, u septembru ste u okviru konferencije Digital 2023 ispred vaše kompanije Telekom Srbija, primili nagradu za najbolju TV kampanju pod nazivom „25 godina Telekoma Srbija”. Ovo je ujedno i prilika da se podsetimo ove sjajne kampanje kroz osnovne informacije iz njene „lične karte”: Koji je narativ kampanje, kome je ona namenjena, ko je kreirao kampanju, ko su značajni kreativci i menadžeri koji su bili angažovani na ovom projektu?

– Četvrt veka u ovom biznisu nije mala stvar. Zato smo za ovaj veliki jubilej kompanije hteli da napravimo nešto posebno. I mislim da smo u tome uspeli. Putovali smo u prošlost i ispričali smo jednu priču o maštanju i snovima koji postaju stvarnost. Jer iza svakog uspešnog posla, pored puno rada i truda, stoji i vizija. Kampanja je namenjena svima onima koji u Telekomu Srbija treba da vide telekomunikacionu kompaniju koja je uvek bila spremna da napravi taj korak u budućnost i ponudi svojim korisnicima najmodernije usluge. U osmišljavanju i realizaciji ove kampanje pomogla nam je agencija Ovation BBDO.

Koji su bili glavni ciljevi kampanje i u kojoj meri su oni ostvareni?

– Ovo je pre svega jedna “image” kampanja koja je trebalo da obeleži 25 godina postojanja kompanije i prikaže njenu želju da raste i razvija se. Mislim da smo na lep način to uspeli da dočaramo publici.

Pored televizije, da li je kampanja promovisana i na drugim medijima i ako jeste, koje ste medije koristili?

– Jeste, sa ovom kampanjom smo išli i u OOH, print oglašavanje, i naravno, digital. Veliki jubilej je bio povod za jednu pravu 360 kampanju.

Na Digital 2023 konferenciji, čuli smo da na televizijsko oglašavanje i dalje odlazi više od 50% ukupnih marketinških budžeta. Da li i vi dajete prednost televiziji nad ostalim kanalima komunikacije u promovisanju vaših proizvoda i usluga? Koje druge kanale, pored televizije, kao kompanija najradije koristite?

– Da, televizija je i kod nas u fokusu oglašavanja, i to je logično jer je televizija još uvek nešto što se kod nas rado i redovno gleda. Ali to ne znači da zanemarujemo ostale kanale komunikacije kada se oglašavamo i kada komuniciramo sa korisnicima. Veoma nam je važan digital, društvene mreže, jer su budućnost i perspektiva oglašavanja. Pored toga, nismo zaboravili ni na OOH, oglašavanje u štampi, kao ni na direktni marketing, komunikaciju u našim poslovnicama, D2D. Može se reći da smo prisutni na svim kanalima.

Telekom Srbija spada u top kompanije u našoj zemlji. Uvereni smo da formiranje i sprovođenje marketing komunikacija za kompaniju takvog kalibra uopšte nije lako. Šta biste naveli kao najveće izazove u sveobuhvatnoj promociji brenda Telekom Srbija?

– Za nas je najveći izazov raznovrstnost naše usluge koju treba komunicirati korisnicima. Kao što znate Telekom Srbija je mnogo više od mobilnog operatora i u svom portfoliju ima impozantan broj najrazličitijih kombinacija interneta, televizije, mobilne telefonije, digitalnih i drugih usluga. Sa jedne strane, za naše korisnike to predstavlja mogućnost velikog izbora i priliku da optimalno izaberu ono što im je zaista potrebno, ali za nas to je kompleksan posao što se tiče komunikacije.

Kako u ovom trenutku ocenjujete snagu brenda Telekom Srbija, ne samo na nivou Republike Srbije, već i u čitavom regionu bivše Jugoslavije?

– Odlični poslovni rezultati Telekoma Srbija u proteklom periodu zaslužni su za činjenicu da se kompanija drugu godinu zaredom nalazi na ubedljivom prvom mestu u čitavom regionu, ispred ostalih 20 telekomunikacionih kompanija među kojima su Hrvatski Telekom odnosno Dojče Telekom, Telekom Slovenija, Yettel, A1 i drugi…

Biti na ’krovu’ regiona vrlo je laskavo priznanje, do kojeg smo došli uspešnom razvojnom strategijom i konstantnim ulaganjem u vrednost i reputaciju našeg brenda, a sa druge strane donosi i veliku odgovornost za nas jer sada prevazilazimo granice i regiona, tako da moramo da razmišljamo i delujemo globalno kako bismo ostali konkurentni.

Takođe, biti na dominantnoj prvoj poziciji u vrlo izazovnim vremenima – globalnih kriza kakve svet ne pamti, od korona virusa, preko sukoba u Ukrajini koje su se značajno reflektovale na optimizacije finansijskih resursa – daje nam dodatnu snagu i elan da nastavimo dalje i ostanemo u našem sada već prepoznatljivom pobedničkom duhu. Marketing strategije na globalnom nivou budno su pratile pomenuta dešavanja čemu se i mi kao kompanija priklanjamo, u skladu sa daljem širenjem Telekoma Srbija koji sada posluje na čak sedam tržišta, kako regionalnih tako i evropskih – vrlo zahtevnih i konkuretnih.

Kakvu budućnost očekujete za brend Telekom Srbija? Ima li prostora da se tokom narednih godina pojača snaga vašeg brenda?

– Naravno. Telekom Srbija je tu sa nama već više od 25 godina i trudiće se da opravda svoj liderski imidž i narednih 25. A to može jedino ako se brend bude razvijao u skladu sa potrebama svojih korisnika i, naravno, tehnološkim napretkom.

Prostor za napredak i jačanje brenda uvek postoji.

Još jednom čestitke na dobijenoj nagradi, želimo vam još značajnih nagrada ali pre svega puno uspeha u radu i razvoju kompanije!

– Hvala mnogo, želim i vama mnogo uspeha u poslu.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Stare reklame, novi zadatak: kompanija Mars u borbi protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.