Agencije

Studio Sonda otvorio Kreativni centar u Vižinadi

VIŽINADA – Studio Sonda, u protekloj godini najnagrađivanija kreativna agencija u Hrvatskoj, predstavila je Sonda Kreativni centar koji ima za cilj da podstakne turistički i privredni razvoj unutrašnjosti Istre, ali i šire, kroz društveno korisne i edukativne projekte.

 
U subotu je zvanično predstavljen Sonda Kreativni centar, koji ima za cilj da podstakne turistički i privredni razvoj zajednice u kojoj posluje kroz društveno korisne i edukativne sadržaje. Kreativni centar osmislio je i izgradio Studio Sonda, nezavisan hrvatski kreativni studio za dizajn i komunikacije, smešten u malom istarskom gradiću Vižinadi. Studio Sonda postoji već 16 godina i do sada je osvojio više od 130 nacionalnih i međunarodnih nagrada za kreativnost i efektivnost u oglašavanju, uključujući i nagradu Cannes Lions, kao i dve Best of Europe Effie nagrade za efektivnost u oglašavanju. U Kreativnom centru najnagrađivaniji kreativci u Hrvatskoj omogućiće uključivanje lokalne zajednice, ali i šire javnosti, u proces kreiranja i stvaranja te na taj način razvijati konstruktivno i kreativno društvo – društvo ideja.

Jedan od prvih projekata pokrenut unutar Kreativnog centra Sonda je „Designed by People“ program radionica u koje su se mogli uključiti svi zainteresovani pojedinci bez obzira na prethodno znanje ili iskustvo. Tokom dva meseca, šest učesnika sasvim različitih zanimanja (zaposleni u korporativnim komunikacijama, zaposleni u gradskoj upravi, zubna tehničarka, novinarka, zaposleni u turizmu i studentkinja na Akademiji primenjenih umetnosti) učestvovali su u dizajnu Elan skija koje su zatim i proizvedene te u petak predstavljene. Uz rukovodstvo mentora iz Sonde, učesnici su imali prilike da prođu sve procese dizajna i nastanka proizvoda, uz praktične zadatke, posetu fabrici te na kraju i samu promociju novog proizvoda.

„Designed by People“ postaće ustaljena praksa Kreativnog centra te će Sonda raditi kao spona između klijenata i njihovih proizvoda te osoba koje žele da podstiču svoju kreativnost, a do sada nisu imale priliku da se okušaju u stvaranju konkretnih, tržišno relevantnih proizvoda. Iz Studija Sonda stoga pozivaju brendove da im se jave s potrebama za dizajn njihovih proizvoda i kampanja, a koje bi osmislili sami njihovi korisnici. Na taj način dobiće novi uvid u to kako ih percipiraju upravo oni koji njihove proizvode i koriste, a pritom imati i priliku za društveno odgovorno poslovanje.

Unutar Kreativnog centra radi Udruženje Sonda, čiji je cilj pokretanje projekata i programa koji obuhvataju edukaciju o fotografiji, dizajnu, STEAM-u, kreativnom razmišljanju i design thinking-u usmerenih ka jačanju saradnje i povezivanju s lokalnom zajednicom.

Udruga Sonda uspostavlja i partnerstva s lokalnim udruženjima, među kojima su do sada već ostvarene saradnje sa nekoliko: Udrugom roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću-Mogu“ iz Pazina, Centrom za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron, Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju – HUREKA, Hrvatskim dizajnerskim društvom – HDD-om i Zajednicom Talijana te međunarodnim partnerima Elanom kao i Centrom DADI (Padova, Italija), s kojim je Udruga Sonda usko surađivala na poslednjem projektu Radionice fotografije za osobe s Downovim sindromom.

Jelena Fiškuš, glavna kreativna direktorica i osnivačica Studija Sonda na otvorenju Kreativnog centra je izjavila: „Ideja Kreativnog centra rodila se pre dosta godina, a krenuli smo u njenu realizaciji 2017. godine zajedno s opštinom Vižinada. Vizija našeg Kreativnog centra je uključiti lokalnu zajednicu, od najmlađe do najstarije dobi, ali i širu javnost, u proces kreiranja te na taj način dati na važnosti pojedincu i svaku ideju prepoznati kao alat za bolju budućnost. Verujemo da u svakom pojedincu postoji kreativac i zato stvaramo mehanizme koji to podstiču kako bi se kreativnost širila u zajednici i kako bismo zajedno stvarali bolje društvo. Cilj nam je da u idućih nekoliko godina konkretno pokažemo koliko kreativnost može uticati na razvoj jedne zajednice, baš kao i bilo koja druga delatnost. Kreativnost je specifična po tome što se upravo proteže i kroz sve druge delatnosti i treba je brižljivo negovati.“


Za gradnju Kreativnog centra Sonda odabrana je unutrašnjost Istre kako bi se doprinelo razvoju dela poluostrva koji nije u turističkom fokusu kao njegov priobalni deo. Saradnja je ostvarena s Opštinom Vižinada kroz Ugovor o pravu gradnje, a gradnju je delom sufinansirala Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta – više o samo projektu pogledajte putem linka: PROJECT FIRST– Fotografije Izdavaštvo Regionalni Studio (sonda.hr\hr\eu-projekti), dok je veći deo investicije Studio Sonda pokrio vlastitim sredstvima. U sklopu Kreativnog centra nalazi se tako i potpuno opremljen foto/video produkcijski studio, najveći u Istri i ovom delu regije.

Zgrada se prostire se na 800 m2 i karakteriše je zeleni prohodni krov na koji se ulazi s brežuljka u koji je ukopana. Projektovana je na način da bude deo brežuljka te da bude u skladu s okolnim pejzažom. Zeleni krov koji je planiran umesto klasičnog značajan je element u zaštiti okoline koji ima mnoge pozitivne karakteristike u pogledu uticaja na emisiju štetnih gasova, nivo buke, proizvodnog procesa i energetsku efikasnost zgrade.

Kada smo osmišljavali prostor Kreativnog centra važno nam je bilo da on bude u funkciji kreativnosti, da bude ugodan i podsticajan. Ali isto tako važno nam je bilo da budemo deo zelene oaze kojoj pripadamo. Zeleni krov, u koji je ciljano uklopljeno semenje okolnih biljaka, ima brojne pozitivne karakteristike među kojima su da doprinosi proizvodnji kieonika, vraća prirodno zelenilo koje je zgrada oduzela od tla te vraća stanište biljkama i insektima. Stvorili smo prostor koji nas inspiriše i u kojem zajedno s kolegama, lokalnom zajednicom i klijentima, u inspirativnoj autentičnoj sredini središnje Istre, stvaramo globalno relevantne brendove, proizvode, projekte i programe koji imaju realan tržišni uspeh, a pre svega nas povezuju.“ zaključio je Sean Poropat, glavni kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda.

Studio Sonda međunarodno je nagrađivan kreativni studio za dizajn i komunikacije kojeg su osnovali Jelena Fiškuš i Sean Poropat, a koji se nalazi u inspirativnom gradiću od svega 300-tinjak stanovnika, smeštenom na istarskom poluostrvu, u Vižinadi, čime dokazuju kako se globalno relevantni projekti mogu stvarati iz bilo kojeg dela sveta. Jedina su nezavisna agencija u Hrvatskoj koja je dobitnica nagrade Cannes Lions. Redovno osvajaju brojne nagrade, uključujući i dve Best of Europe Effie, 16 Red Dot nagrada, ADC Gold itd. Takođe su i prošlogodišnji dobitnici 3 nacionalna Grand Prixa (Effie, Ideja X, IAAB MIXX). Studio Sonda osvojio je preko 130 domaćih i međunarodnih profesionalnih nagrada. Studio Sonda radi za mnoge domaće i strane brendove i kompanije kao što su Elan, Montana Group, Ledo, Frikom, Kraš, Valamar, Aminess, Plodine, Aluflexpack itd ali ujedno im je fokus i na doprinos razvoju malih lokalnih brenodva te postizanju njihove vidljivosti na regionalnoj, pa i globalnoj sceni. Jelena Fiškuš u maju je izabrana za članicu žirija festivala Cannes Lions 2022, što je prvi put da je jedan predstavnik iz Hrvatske pozvan u žiri ove prestižne nagrade. Reč je o međunarodnom događaju koji okuplja najveće svetske kreativce, a poziv u ovaj žiri dolazi kao priznanje dugogodišnjeg kvaliteta rada Studija Sonda.

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: Sonda Designed by People: U Zagrebu predstavljene prve skije koje podstiču kreativnost - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.